Θα είναι καλύτερο το 2015 από το 2014; Δέκα αποκαλυπτικά νούμερα σε άρθρο του Peter Coy στο Bloomberg

Aρθρο του Peter Coy στο Bloomberg

Αρκετά με τη συζήτηση για το αν το 2014 ήταν μια κακή χρονιά (Ισλαμικό Κράτος, ιός Έμπολα, Κριμαία) ή μια καλή χρονιά (πτώση ποσοστών ανθρωποκτονιών). Ώρα να ρίξουμε μια ματιά στο ολοκαίνουριο, γυαλιστερό νόμισμα που έχουμε στα χέρια μας: το 2015. Πώς θα είναι συγκριτικά με το έτος που πέρασε; Ακολουθούν δέκα νούμερα που πρέπει να παρακολουθήσουμε: 

5,8% Το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ το Νοέμβριο 

Ο προφανής λόγος για να μας ενδιαφέρει αυτό το νούμερο το 2015: Μας λέει ποιο ποσοστό του εργατικού δυναμικού δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ο λιγότερο προφανής λόγος: Αποτελεί έναν δείκτη για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία καλείται να αποφασίσει πότε θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις που δημοσιοποίησε στις 17 Δεκεμβρίου, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που καθορίζουν το ύψος των επιτοκίων τοποθετούν στο εύρος του 5- 5,8% το επίπεδο της ανεργίας μακροπρόθεσμα. Με άλλα λόγια, δεδομένου του σημερινού ποσοστού ανεργίας του 5,8%, τουλάχιστον ένα μέλος της FOMC πιστεύει ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει ήδη στο μακροπρόθεσμο επίπεδό της –σε αυτό που η οικονομία «τρέχει» όσο πιο γρήγορα μπορεί χωρίς να παράγει υπερβολικό πληθωρισμό. Όσο πιο χαμηλή τιμή από το εύρος των εκτιμήσεων πάρει η ανεργία, τόσα περισσότερα μέλη της FOMC θα αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να αυξηθούν τα επιτόκια, αδειάζοντας μερικά από τα καύσιμα της οικονομίας.

12,2% Η απόδοση των τριετών ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης στις 29 Δεκεμβρίου 

Η Ελλάδα κατευθύνεται σε πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο, μετά την αποτυχία του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τον υποψήφιο του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι κάτοχοι ομολόγων ανησυχούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα κάνει πίσω στη συμφωνία που επετεύχθη με τους ξένους πιστωτές. Αυτό εξηγεί την απότομη αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων -από κάτω του 4% που ήταν το Σεπτέμβριο. 

209 ("Πολύ ανθυγιεινός") Η τιμή του real-time δείκτη ποιότητας του αέρα στο Πεκίνο στις 29 Δεκεμβρίου 

Τον Δεκέμβριο, το Ινστιτούτο Δημοσίων και Περιβαλλοντικών Υποθέσεων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Πεκίνο, δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τη ρύπανση του αέρα που προκαλούν οι εισηγμένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Έδειξε ότι οι 34 από τις 36 εισηγμένες εταιρείες χάλυβα είχαν παραβιάσει τους κανονισμούς για τη ρύπανση του αέρα στο διάστημα Αυγούστου-Οκτωβρίου 2014. Τα καλά νέα, γράφει ο αρθογράφος του Bloomberg View Adam Minter, είναι ότι «η ύπαρξη και μόνο των δεδομένων» δείχνει ότι «η Κίνα, μετά από δεκαετίες που έβαζε την οικονομική ανάπτυξη πάνω από το περιβάλλον, φαίνεται πλέον διατεθειμένη να πιέσει και να φέρει σε δύσκολη θέση ακόμη και μερικές από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρύπανσης».

387,3 εκατ. Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ σε βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 19 Δεκεμβρίου, εξαιρουμένων των στρατηγικών αποθεμάτων 

Ενώ οι οδηγοί εστιάζουν στην τιμή της βενζίνης στα πρατήρια, οι ειδικοί της αγοράς στρέφουν την προσοχή τους στο πόσο αργό πετρέλαιο συσσωρεύεται στις δεξαμενές αποθήκευσης. Η λογική; Τα αποθέματα αυξάνονται όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση. Αυτό είναι σημάδι ότι οι τιμές πρέπει να πέσουν ακόμη περισσότερο για να ενθαρρύνουν την κατανάλωση και τον περιορισμό της παραγωγής. Τα 387.200.000 βαρέλια που βρίσκονταν αποθηκευμένα στις 19 Δεκεμβρίου ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα από όταν η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ξεκίνησε να δημοσιεύει τα στοιχεία το 1982. Αυτό βάζει την αγορά σε ετοιμότητα για πιθανή μείωση των τιμών το 2015. 

57,2 Η ισοτιμία σε ρούβλια ανά δολάριο στις 29 Δεκεμβρίου 

Η ισχύς του ρωσικού νομίσματος είναι ένας ευαίσθητος δείκτης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στη ρωσική οικονομία. Χρειάζονταν μόνο 33 ρούβλια για να αγορασθεί ένα δολάριο στις αρχές του 2014, αλλά η πτώση της τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, για την Κριμαία και την ανατολική Ουκρανία, μείωσαν την τιμή του ρουβλιού στο ήμισυ έως τα μέσα Δεκεμβρίου. ‘Εκτοτε το νόμισμα έχει ανακτήσει έδαφος για να χάσει στη συνέχεια και πάλι μέρος αυτού. Κανένας αριθμός δεν θα είναι πιο σημαντικός για τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, το 2015, από την ισοτιμία του νομίσματος της χώρας του.

$53.380 Η μέση τιμή για το ετήσιο εισόδημα των αμερικανικών νοικοκυριών το Νοέμβριο 

Το εισόδημα των νοικοκυριών των ΗΠΑ ανακάμπτει αργά από το 2011, με ρυθμό που η Sentier Research αποκαλεί "μια ανώμαλη, αλλά εν γένει ανοδική τάση”. Παραμένει ωστόσο 2,8% χαμηλότερο σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου του 2009, όταν ξεκίνησε η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη και 5,7% κάτω από το επίπεδο του Ιανουαρίου του 2000, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων της Sentier. Η εταιρεία ερευνών προσαρμόζει τα νούμερά της στον πληθωρισμό και σε εποχικούς παράγοντες και υπολογίζει το προ φόρων εισόδημα. Η ανάπτυξη της απασχόλησης και οι χαμηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών το 2015.

2216 Οι ζωές Αμερικάνων στρατιωτών που χάθηκαν στο Αφγανιστάν μέχρι την 29η Δεκεμβρίου 

Ο "φόρος αίματος" στο Αφγανιστάν από το μεγαλύτερο σε διάρκεια πόλεμο στην αμερικάνικη ιστορία λογικά θα σταματήσει να αυξάνεται τόσο γρήγορα το 2015. Στις 29 Δεκεμβρίου ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ έληξαν επίσημα τον πόλεμο διάρκειας 13 ετών. Αλλά οι Αμερικανοί θα συνεχίσουν να είναι στην περιοχή, όσο οι Ταλιμπάν και άλλες παραστρατιωτικές ομάδες εντείνουν τις επιθέσεις τους, για την ανατροπή της κυβέρνησης. Λίγο περισσότεροι από 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα βρίσκονται στο Αφγανιστάν το 2015, επιφορτισμένοι με την εκπαίδευση των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων και την διεξαγωγή αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.

13% Το ποσοστό των Αμερικανών που απάντησαν σε δημοσκόπηση της Gallup πως το πιο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ σήμερα είναι ο ρατσισμός. 

Θα βελτιωθούν ή θα επιδεινωθούν οι φυλετικές σχέσεις το 2015; Οι θάνατοι δύο μαύρων ανδρών στα χέρια της αστυνομίας, ενός στο Ferguson και ενός στο Staten Island της Νέας Υόρκης, ενίσχυσαν τις φυλετικές εντάσεις το 2014. Το 13% του Δεκεμβρίου έρχεται να συγκριθεί με το 1% του Νοεμβρίου. Ενώ το 9% των λευκών χαρακτήρισαν τις φυλετικές σχέσεις/ρατσισμό ως το Νο 1 πρόβλημα της χώρας, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 22% για τους μη λευκούς. Ρίχνοντας μια γενικότερη ματιά, στη δεκαετία του 1960 ο συνολικός έφτασε έως και το 52%.

 

1,17 βαθμοί Fahrenheit Το μέγεθος κατά το οποίο η μέση θερμοκρασία του πλανήτη (θάλασσα και ξηρά) ξεπέρασε το μέσο όρο του 20ου αιώνα. 

Αν η ιστορία αποτελεί οδηγό, το 2015 είναι πιθανό να είναι ένα από τα θερμότερα έτη για τον πλανήτη που έχουν καταγραφεί. Ο Αύγουστος, ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος του 2014 ήταν πιο ζεστοί από ποτέ. Χάρη στο δροσερό κλίμα της Βόρειας Αμερικής, ο Νοέμβριος έσπασε το σερί –ήταν μαζί με το Νοέμβριο του 2008, ο έβδομος πιο ζεστός Νοέμβριος από την αρχή καταγραφής των στοιχείων.

$183.125.000.000 Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ 

Το αμερικανικό κοινό αγνοεί συνήθως πόσα χρήματα έχει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ στο λογαριασμό του στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Ωστόσο το 2015 οι ΗΠΑ θα «χτυπήσουν» και πάλι το «ταβάνι» του χρέους καθώς διατηρείται το έλλειμμα των δαπανών –και κανείς δεν θέλει η κυβέρνηση να μην έχει να πληρώσει. Το Κογκρέσο έχει αναβάλει το «ταβάνι» του χρέους έως τις 15 Μαρτίου. Η κυβέρνηση θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα φορολογικά έσοδα και τις ενδο-κυβερνητικές πληρωμές για να «ξορκίσει» τη χρεοκοπία για τουλάχιστον μερικούς μήνες μετά την ημερομηνία αυτή, δήλωσε στο Bloomberg το Νοέμβριο ο Shai Akabas, αναπληρωτής διευθυντής οικονομικής πολιτικής του Κέντρου Δικομματικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ