8+1 μικρά μυστικά για... πολιτισμένες διαφωνίες!

Τι κάνετε όταν έχετε να αντιμετωπίσετε κάποιον που με τις απόψεις του αντιτίθεται στο αξιακό σας σύστημα και σε όλα όσα πιστεύετε σε αυτή τη ζωή; Δεν μιλάμε για κάποιον που σας προσβάλει, σας επιτίθεται λεκτικά ή και σωματικά, αλλά για κάποιον που διαφωνεί κάθετα μαζί σας. Αρχίζετε φωνάζετε και φτάνετε τη συζήτηση στα άκρα σε σημείο που να μην μιλιέστε ή κρατάτε μια πιο διπλωματική στάση;

Η αντίδρασή σας πρέπει να είναι συνάρτηση του τι θέλετε να πετύχετε. Για αυτό πριν αρχίσετε να τσακώνεστε κάντε στον εαυτό σας 4 ερωτήσεις.

  • Έχετε να κερδίσετε κάτι από την αντιπαράθεσή σας με αυτόν τον άνθρωπο;
  • Καταλαβαίνετε αληθινά με τι διαφωνεί ο άλλος;
  • Ακούτε τα επιχειρήματα του άλλου;
  • Μήπως είστε κι εσείς λίγο προκατειλημμένοι;

Αν μετά από αυτές τις ερωτήσεις πιστεύετε ότι πρέπει να ξεκινήσετε μια διαφωνία, τότε αυτά είναι μερικά μυστικά για να είναι η συζήτησή σας πολιτισμένη. Γιατί μια διαφωνία δεν χρειάζεται να καταλήξει σε πόλεμο.

  1. Σεβαστείτε τον άλλο. Μπορεί να ξέρετε ακριβώς τι μπορεί να τον εξοργίσει ή τα αδύνατα σημεία της επιχειρηματολογίας του, αλλά δεν χρειάζεται να του τα τρίψετε στη μούρη. Αυτός είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινήσετε έναν καυγά.
  2. Διαφωνήστε με τις απόψεις, όχι με το άτομο. Μην χρησιμοποιείτε προσωπικούς χαρακτηρισμούς και προσβλητικές κουβέντες. Ούτε να επιτίθεστε στην προσωπικότητα του άλλου ή στην εμφάνισή ή στο μορφωτικό του επίπεδο.
  3. Παραδεχθείτε τα λάθη σας. Αν είστε κάπου λάθος ή έχετε παραπληροφορηθεί, παραδεχτείτε το και μην πεισμώνετε. Ένα λάθος δεν σας κάνει ούτε αδύναμο, ούτε υποδεέστερο.

Διαβάστε περισσότερα στο tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ