Τσουκαλάς, Φλωρίδης, Ακρίτα, Καψής στα ψηφοδέλτια της Επικρατείας: Αυτοί είναι οι επικρατέστεροι για όλα τα κόμματα

Αιχμή του δόρατος (τόσο σε πολιτικό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο) αποτελούν για το σύνολο των κομμάτων τα ψηφοδέλτια Επικρατείας, καθώς οι συγκεκριμένες λίστες, που φέρουν τη «σφραγίδα» του εκάστοτε αρχηγού, αποτελούν και την ταυτότητα του κόμματος.

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας για όλα τα κόμματα

Σε αυτές τις εκλογές, όπου ο χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι εξαιρετικά μικρός, οι υποψήφιοι στις λίστες Επικρατείας θα έχουν μια επιπρόσθετη μεγάλη ευθύνη: Εφόσον δεν υπόκεινται στις απαγορεύσεις του σχετικού νόμου και θα έχουν απεριόριστο αριθμό εμφανίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, θα πρέπει να μεταφέρουν τα μηνύματα του κόμματός τους σε καθημερινή βάση, να απαντούν στις επικρίσεις των αντιπάλων και ταυτόχρονα να παρουσιάζουν τις προγραμματικές θέσεις του φορέα που εκπροσωπούν. Παράλληλα, επειδή ακριβώς δεν έχουν το άγχος του «σταυρού», θα πρέπει οι ίδιοι να ασχολούνται μόνο με την υλοποίηση της στρατηγικής που κεντρικά έχει αποφασίσει το κάθε κόμμα.

Από τα ψηφοδέλτια αυτά, και δη από τις εκλόγιμες θέσεις δεν θα λείψουν ούτε αυτήν τη φορά οι στενοί συνεργάτες των ηγετών, καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τη στρατηγική που έχει αποφασιστεί, είναι κοντά στον πρόεδρο και παράλληλα συμμετέχουν σε όλες τις συσκέψεις που αφορούν την πορεία προς τις κάλπες ταυτόχρονα είναι βέβαιον ότι σε όλα τα κόμματα γίνεται αυτήν την ώρα η προσπάθεια ένταξης στα ψηφοδέλτια Επικρατείας προσώπων που θα αποτελέσουν μαγνήτες και για ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, καθώς η επιθυμία των ηγετών των κομμάτων είναι, μέσω τέτοιων υποψηφιοτήτων, να σηματοδοτήσουν τα ανοίγματα που θέλουν να κάνουν και προς άλλους ιδεολογικούς-πολιτικούς χώρους.

ΝΔ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΜΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Πρόσωπα με ιδιαίτερο συμβολισμό

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας για όλα τα κόμματα

Εναν μικρό αριθμό συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και πρόσωπα που θα συμβολίζουν το ενδιαφέρον της παράταξης για τις κοινωνικές ομάδες που αυτά εκπροσωπούν αναμένεται να συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της η ΝΔ, το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά ο Α. Σαμαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκλόγιμες θέσεις αναμένεται να τοποθετηθούν δυο εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, οι κ. Σταμάτης και Λαζαρίδης.

Ο υπουργός Επικρατείας θα είναι για πρώτη φορά υποψήφιος σε αυτήν τη χρονική φάση, ενώ ο έτερος στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά θα είναι και ο μόνος ο οποίος θα παραμείνει - για δεύτερη φορά στην ίδια λίστα, καθώς ήταν υποψήφιος και στις εκλογές του '12. Υποψήφιος θα είναι επίσης και ο κ. Στ. Παπασταύρου, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποια θέση θα τοποθετηθεί. Ανάλογο είναι το ζήτημα και με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ Ανδρ. Παπαμιμίκο, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί και στην τελευταία - τιμητική θέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναζητεί δύο ακόμη πρόσωπα, προκειμένου να τοποθετήσει στις τέσσερις πρώτες θέσεις. Συζητήσεις κάνει με τον πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Φρ. Φράγκο, τον οποίο θα ήθελε στη λίστα για να τονίσει το ενδιαφέρον της ΝΔ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Παράλληλα αναζητεί πρόσωπο από τον χώρο του πολιτισμού, χωρίς όμως ακόμη να έχει καταλήξει σε οριστική απόφαση για το ποιος ή ποια θα είναι. Το όνομα του Νικ. Διαμαντούρου, που ακούστηκε ήδη, δεν συγκέντρωνε πολύ μεγάλες πιθανότητες, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξαν και κατά το παρελθόν εισηγήσεις για την αξιοποίησή του, με δεδομένο το κύρος που διαθέτει στο εσωτερικό της χώρας αλλά και στο εξωτερικό, αλλά και το ότι δεν προέρχεται ιδεολογικά και πολιτικά από τον χώρο της ΝΔ.

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας για όλα τα κόμματα

Εκπρόσωπος της νεολαίας
Είναι επίσης βέβαιο ότι στη λίστα επικρατείας θα υπάρξει εκπρόσωπος της νεολαίας του κόμματος, αλλά και πρόσωπα που μπορούν με την παρουσία τους να εκφράσουν κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αγρότες, αλλά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το όνομα που συζητείται και πάλι είναι αυτό του κ. Βασ. Κορκίδη, που κατά το παρελθόν είχε απορρίψει πρόταση του κ. Σαμαρά να είναι υποψήφιος στην Α' Πειραιά, αλλά τώρα μπορεί να αποδεχθεί τα όσα θα του πει ο πρωθυπουργός (με τον οποίο έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του) για τη λίστα επικρατείας, είτε είναι σε εκλόγιμη θέση είτε όχι.

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας για όλα τα κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ: ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ψάχνουν τη «χρυσή» τομή

Ακρα μυστικότητα τηρούν στην Κουμουνδούρου στο θέμα της κατάρτισης του ψηφοδελτίου Επικρατείας, καθώς θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή τόσο στις εκλόγιμες όσο και στις τιμητικές θέσεις. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι θα εκλέξουν πιθανόν 5 βουλευτές Επικρατείας, ενώ η καταστατική πρόβλεψη να εναλλάσσονται στο Επικρατείας άνδρας - γυναίκα υποψήφιοι περιορίζει σ' έναν βαθμό την ευελιξία για την κατάρτισή του. Το μόνο πρόσωπο που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει κλειδώσει εκλόγιμη θέση είναι ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης. Στα σενάρια που θέλουν τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Δραγασάκη, να μετακομίζει στη λίστα Επικρατείας, διαψεύδονται -θα είναι υποψήφιος στη β΄ Αθήνας- ενώ ακούγεται έντονα και το όνομα του πρώην ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή, σε εκλόγιμη θέση.

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας για όλα τα κόμματα

Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι η Ελενα Ακρίτα και του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσουκαλά - ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται είναι ακόμη του καθηγητή Κωστή Βεργόπουλου, του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη, ενώ ένα από τα πρόσωπα που ίσως έχουν συζητηθεί είναι και του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Είναι πιθανόν στην τελευταία, τιμητική και μη εκλόγιμη θέση να είναι υποψήφιος ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, είχε συμπεριληφθεί και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις διπλές εκλογές το 1012. Σημειώνεται ότι τρεις βουλευτές Επικρατείας, η Θεανώ Φωτίου και ο Δημήτρης Τσουκαλάς θα είναι υποψήφιοι στη Β' Αθήνας ενώ και η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου, η οποία διαδέχθηκε τον Μανώλη Γλέζο, μετά την εκλογή του στην ευρωβουλή, «μετακομίζει» στην Α' Αθήνας.

Η επιστροφή Γλέζου
Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει όμως και ακόμη ένα κενό, καθώς ο επικεφαλής του στις εκλογές του 2012 Μανώλης Γλέζος επιστρέφει από την Ευρωβουλή δηλώνοντας την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος όπου αποφασίσει το κόμμα. Οπως ο ίδιος έχει δηλώσει, θα μπορούσε να είναι σε μη εκλόγιμη θέση στη λίστα Επικρατείας, είτε σε μία μονοεδρική, αν και πρώτη του επιλογή παραμένουν ωστόσο οι αγαπημένες του Κυκλάδες.

Επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να εκφράζει όλη την κοινωνία, να μετάσχουν πρόσωπα με ιδιαίτερη προβολή στην κοινή γνώμη και ταυτόχρονα να ενταχθούν πρόσωπα τα οποία θα μπορέσουν να δώσουν την εκλογική μάχη με τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις τους, καθώς δεν υπόκεινται στους περιορισμούς που έχουν τεθεί για τους υποψήφιους βουλευτές.

ΠΑΣΟΚ: ΒΟΛΙΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ... ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ
Ανάδειξη καθαρού μηνύματος

Καθοριστική για την εικόνα και το μήνυμα που επιδιώκει να εκπέμψει το ΠΑΣΟΚ κατά την εξαιρετικά κρίσιμη προεκλογική μάχη, ειδικά μετά την ίδρυση νέου κόμματος από τον Γ. Παπανδρέου, θεωρείται η επιλογή του επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ευ. Βενιζέλος, έχει κάνει ήδη αρκετές «κλειστές» συσκέψεις με συνεργάτες του και έχει συνομιλήσει με πρόσωπα-κλειδιά για την ενίσχυση του Επικρατείας. Μάλιστα λέγεται ότι έμπιστοι συνεργάτες του έχουν αναλάβει να συνεχίσουν τη βολιδοσκόπηση μέχρι το... παρά πέντε της κατάθεσης του Επικρατείας, όλων όσοι αποτελούν εκ των πραγμάτων «ισχυρές» υποψηφιότητες για τη 12μελή ομάδα κρούσης.

Το σίγουρο είναι ότι εξαρχής ετέθη το δίλημμα μετάβασης του κορυφαίου στελέχους και πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, στο Επικρατείας, ωστόσο οι πληροφορίες δίνουν πολύ περισσότερες πιθανότητες παραμονής του στην Α' Αθήνας. Για το Επικρατείας φαίνεται ότι οδεύει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Τάκης Ρήγας, ο οποίος εκλεγόταν επί τετραετίες στις Κυκλάδες.

Εγκυρότατες πληροφορίες στις οποίες αναφέρθηκε το «Εθνος της Κυριακής», επιμένουν ότι προχωρούν οι διαβουλεύσεις για την «επιστροφή» και την κάθοδό του ως επικεφαλής στο Επικρατείας της Δημοκρατικής Παράταξης, του πρώην υπουργού και προέδρου της Κίνησης «Κοινωνικός Σύνδεσμος», Γιώργου Φλωρίδη. Υποψήφιος με το Επικρατείας θα είναι το νεαρότερο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κ. Πιερρακάκης, το όνομα του οποίου είχε ακουστεί αρχικά και για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο ενδέχεται να οριστεί ο Π. Καψής, αν και του έχει προταθεί η κάθοδός του στη Β' Πειραιά, ο Αθ. Τσαυτάρης (πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κορυφαίος επιστήμονας και στενός συνεργάτης του Ευ. Βενιζέλου), ο Π. Κολιαστάσης (επιστημονικός συνεργάτης στη Χ.Τρικούπη), η Λίνα Μενδώνη (γενική γραμματέας Πολιτισμού) κ.ά.

ΠΟΤΑΜΙ: ΑΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΦΙΛ
Δίνουν έμφαση στις «συμμαχίες»

Αρμονικό, αντιπροσωπευτικό και ενιαίο προφίλ θέλει να έχει το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το σύνολο των υποψηφίων του Ποταμιού ανά την Ελλάδα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος δίνει έμφαση στην ανάδειξη των «συμμαχιών» μέσα από τα πρόσωπα.

Παρότι έγινε αναλυτική συζήτηση και αμφότεροι -οι κ. Θεοδωράκης και Λυκούδης- ζύγισαν τα υπέρ και τα κατά της κάθε επιλογής, τελικώς συμφώνησαν στην κάθοδο του επικεφαλής των ΜΕΤΑρρυθμιστών στην Α' Αθήνας και όχι στο Επικρατείας.

Η απόφαση ελήφθη σε συνάντηση που είχαν το Σάββατο το πρωί προκειμένου να εξετάσουν τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων και να καταλήξουν στη διάταξη μάχης. Ο ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφάσισε να κατέλθει εκτός από τα Χανιά και στη Β' Πειραιά, όπου αναμένεται μάχη μεταξύ των κεντροαριστερών συνδυασμών.

Για το Επικρατείας οδεύουν, εκτός απροόπτου, ο κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς, πρέσβης επί τιμή με μεγάλη θητεία στην Ουάσιγκτον, ευρωπαϊστής και συγγραφέας, ο κ. Βασίλης Μαρκής επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (με κορυφαίες στιγμές της πορείας μεταξύ άλλων στη δίκη της «17 Νοέμβρη» κ.α.), ο κ. Γιώργος Παυλάκης, Ελληνας επιστήμονας με διεθνή καριέρα, ερευνητής στο Μέριλαντ, η κυρία Αννα Ευφραιμίδου - Παπασταύρου, ιδρύτρια της πρώτης μονάδας μεταμόσχευσης μυελού στην Αθήνα, ο Αχιλλέας Γραβάνης (καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης).

Η πρόταση
Υποψήφιος στο Επικρατείας θα είναι επίσης ο υπεύθυνος τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος μαζί με τον Μ. Κύρκο έχουν ετοιμάσει την Πρόταση του Ποταμιού για τη Δημόσια Διοίκηση που θα παρουσιάσει το προσεχές Σάββατο σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα ο κ. Θεοδωράκης.

Από το Επικρατείας κάθε άλλο παρά αποκλείεται να... δράσει υπέρ του Ποταμιού ο κ. Θόδωρος Σκυλλακάκης. Ο πρόεδρος της Δράσης, Θ. Σκυλλακάκης, που θα δώσει σήμερα το απόγευμα κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Στ. Θεοδωράκη έχει αποφασίσει να συμπορευτεί με το Ποτάμι, όπως τα στελέχη της «Ευρώπης-Οικολογία» και των Μεταρρυθμιστών.

Στο Επικρατείας του Ποταμιού λέγεται ότι θα ενταχθούν αρκετές γυναίκες, νέοι επιστήμονες και άνθρωποι της παραγωγής από την περιφέρεια.

Πηγή: Εθνος - Γ. Σαραντάκος - Φώφη Γιωτάκη - Π. Τσούτσιας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ