Τι απαντά η Κουμουνδούρου στα σενάρια εξόδου από την Eυρωζώνη - «Η νίκη μας δεν σημαίνει Grexit»

Αν και τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι πρώτο θέμα σε όλα τα μεγάλα οικονομικά δίκτυα, έπειτα και από το δημοσίευμα του Spiegel το οποίο ανέφερε πως το Βερολίνο πλέον έχει αποδεχθεί την πιθανότητα να δρομολογηθεί έξοδος της Ελλάδας, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύουν νέα, σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τονίζουν πως σε όλη την Ευρώπη, «έχει ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων» για τις αναφορές αυτές.

Σύμφωνα με non paper της Κουμουνδούρου, μόνο ο Αντώνης Σαμαράς «τολμά να συνδέει την επικείμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη» και τονίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκβιάζει την Ευρώπη με τρομοκρατικά σενάρια και πως «η νίκη του στις ελληνικές εκλογές αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως η μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί αυτή η πολιτική».

Μάλιστα, αναφορικά με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού και στις αντιδράσεις που -όπως σημειώνεται προκάλεσε- υπογραμμίζεται ότι ο πρωθυπουργός διαψεύστηκε και επίσημα «τόσο από τη Γερμανική καγκελαρία, όσο και από την Κομισιόν οποιαδήποτε αλλαγή θέσεων αναφορικά με την Ελλάδα και την ευρωζώνη».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Spiegel ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό και υποστηρίζει ότι οι αναφορές περί  Grexit είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εμφύλιος στο εσωτερικό της Γερμανικής συγκυβέρνησης.

Παράλληλα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραθέτει και μια σειρά από δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ προκειμένου να αποδείξει πως σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η χώρα μας δεν θα βγει από το ευρώ, όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από τις εκλογές.

Παραθέτει ακόμη και δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι διευκρίνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει οποιοδήποτε σχέδια για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Διάσπαση της ευρωζώνης; Αυτό δεν θα γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο β΄. Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα καλούνται να αποφασίσουν τώρα για τη σύνθεση του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης».

Η Κουμουνδούρου καλεί, τέλος, τον κ. Σαμαρά να σταματήσει άμεσα «την εκστρατεία τρομοκράτησης του ελληνικού λαού δυσφήμησης της χώρας στο εξωτερικό», αλλά και να μιλήσει για τα δικά του σχέδια εμπέδωσης του μνημονιακού καθεστώτος στην Ελλάδα που, όπως σημειώνει, «περιγράφονται και στο περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη το οποίο δεν τολμά να αποκαλύψει».

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων που παραθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ: 

-Ανίκα Μπράιντχαρντ (εκπρόσωπος Κομισιόν): «Η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη», δήλωσε υπενθυμίζοντας ότι ο κανόνας αυτός είναι εγγεγραμμένος στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη.

-Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπρόσωπος της καγκελαρίας): "Ο στόχος ήταν πάντα να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη με όλα της τα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας". "Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση μας. Ελπίζω ότι το κατέστησα σαφές αυτό".

-Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ηγέτης SPD, αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας): "Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη". "Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο".

-Πέτερ Μπόφινγκερ (Γερμανός οικονομολόγος, μέλος των «5 σοφών» της γερμανικής Οικονομίας): «Ένα τέτοιο βήμα θα ήταν συνδεδεμένο με πολύ υψηλά ρίσκα για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν η κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι συγκρίσιμη με αυτήν άλλων κρατών-μελών, με αυτό θα βγάζαμε το "τζίνι από το μπουκάλι", το οποίο όμως θα μπορούσαμε δύσκολα να ελέγξουμε».

-Χένινγκ Φέπελ (συνεπικεφαλής του Ινστιτούτου του Αμβούργου για την Παγκόσμια Οικονομία): «Εάν η Ευρώπη κάνει στροφή πολιτικά και πάρει αποστάσεις από όλες τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες αυτό θα ήταν πολύ επικίνδυνο. Αυτό θα ήταν μια εντελώς νέα διάσταση. Όλη η στρατηγική διάσωσης του ευρώ της Άγκελα Μέρκελ θα κλονιστεί. Ακόμη και αγορές κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ δεν θα είχαν επίδραση και η σταθερότητα της Ευρώπης μάλλον δεν θα μπορούσε πλέον να κρατηθεί».

-Γκέοργκ Στράιτερ (αναπληρωτής εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης): «Δεν υπάρχει αλλαγή πλεύσης».

-Κρίστιαν Μπόιμλερ (υψηλόβαθμος αξιωματούχος CDU): "Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά".

-Μίχαελ Ροτ (σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων): "Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει".

-Καρστεν Σναιτερ (αρμόδιος για το ευρώ αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Μπούντεσταγκ): "Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU". «Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα αρχίσει η σπέκουλα για τον επόμενο υποψήφιο εξόδου, κι αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

-Μπερντ Ρίξινγκερ (πρόεδρος Ντι Λίνκε): "Με αυτού του τύπου τον δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές".

-Barry Eichengreen (οικονομολόγος στο Berkeley): «Βραχυπρόθεσμα, θα είναι διπλάσιο το μέγεθος της κρίσης της Lehman Brothers». «Ενώ η διατήρηση ενωμένης της ευρωζώνης θα είναι κοστοβόρα και δύσκολη και επώδυνη για τους πολιτικούς, η διάσπασή της θα είναι ακόμη πιο δαπανηρή και πιο δύσκολη».

-Die Tageszeitung: «Πόσο η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά τις δημοκρατικές εκλογές; Ελάχιστα». Υπάρχουν μέρες που εύχεσαι να γύρναγε πίσω ο Χέλμουτ Κολ».

-Die Welt: «Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος». «Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα "Grexit" δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό». «Μια έξοδος της Ελλάδας θα οδηγούσε όμως με ασφάλεια στο ότι στο στόχαστρο των αγορών θα έμπαιναν, εκτός από την εύθραυστη Πορτογαλία, οι νέες πηγές ανησυχίας της Ευρωζώνης, η Γαλλία και η Ιταλία». «…οι απειλές από το Βερολίνο αποτελούν ομολογία αποτυχίας… δείχνουν ότι η πολιτική διάσωσης της ΕΕ, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας, έχει αποτύχει».

-Rudolf Augstein (γιος του ιδρυτή του περιοδικού Spiegel): «Καταστροφική για την Ευρώπη έλλειψη οράματος». “Ο Helmut Kohl θα είχε από καιρό εκπονήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο ένα δεκαετές πλάνο για μια πραγματική νομισματική ένωση».

-Forbes: «Germany Mistakenly Believes The Euro Could Survive Greek Exit».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ