Βενεζουέλα: Κωμικοτραγικά κόλπα για να μειώσουν τις ουρές - ταυτότητα έχετε; Θα δούμε αν θα πάρετε ψωμί‏!

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν και σήμερα στο Καράκας και άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, με τις αρχές, αντί να αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ, να απωθούν με κάθε τρόπο τους καταναλωτές που επιχειρούν να μπουν στις ουρές.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο στρατός ο οποίος έχει επιστρατευθεί για την αποτροπή επεισοδίων από τους εξοργισμένους καταναλωτές, ακολουθώντας ντιρεκτίβα του προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, περιορίζοντας τις ημέρες όπου οι Βενεζουελάνοι μπορούν να αγοράζουν αγαθά από τα κρατικά καταστήματα σε μόλις δύο την εβδομάδα.

Επιπλέον, ο στρατός ελέγχει αν οι πολίτες που βρίσκονται στην ουρά έχουν επάνω τους ταυτότητα ή χαρτιά που να αποδεικνύουν ότι βρίσκονται νόμιμα στη χώρα. Εκείνοι που δεν φέρουν τέτοια έγγραφα επάνω τους, αναγκάζονται να βγουν από την ουρά.
«Ταυτότητα για να αγοράσω φαγητό;», αναρωτιέται στο Bloomberg ο Ζοσέ Γκόμες, ένας 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Αυτό σημαίνει ότι θα μείνω νηστικός μέχρι την Παρασκευή». Ένας άλλος, ο 42χρονος Ρίτσαρντ Πέρεζ αναγκάστηκε να περιμένει επί δύο ώρες στην ουρά μπροστά σε ένα κατάστημα στο ανατολικό Καράκας καθώς ενημερώθηκε πως εκεί είχαν μόλις παραλάβει καφέ:

«Είναι εξοργιστικό, αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να βρεις ένα προϊόν στη Βενεζουέλα», δηλώνει αγανακτισμένος.
Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Βενεζουέλας προχώρησαν τη Δευτέρα στην απελευθέρωση 12 διαδηλωτών οι οποίοι είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου καθώς διαμαρτύρονταν για τις τεράστιες ελλείψεις σε αγαθά όπως η ζάχαρη, το σαμπουάν, το χαρτί υγείας και το γάλα.

Όταν έγραψε στο Twitter ο Αλφρέντο Ρομέρο, ο ηγέτης του Penal Forum μιας οργάνωσης υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι 12 συλληφθέντες αφέθηκαν μεν ελεύθεροι, αλλά θα πρέπει να εμφανιστούν στο δικαστήριο. 

Εδώ και μια εβδομάδα επεισόδια λαμβάνουν χώρα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Προχθές, μια ομάδα κουκουλοφόρων έκαψε ένα λεωφορείο.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης, επέκρινε σήμερα την κυβέρνηση για τις ελλείψεις και τις μεγάλες ουρές λέγοντας: «Είναι καιρός ο λαός να ξυπνήσει ώστε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του. Είναι η στιγμή να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας και η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να μας σταματήσει». 

Μαδούρο: Έρχονται δισεκατομμύρια δολάρια από το Κατάρ
Κι ενώ οι Βενεζουελάνοι παλεύουν με τις ελλείψεις τους, ο πρόεδρος της χώρας συνεχίζει την αναζήτηση ρευστού. Έχοντας ήδη επισκεφτεί τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία μόνο τις τελευταίες ημέρες, ο Μαδούρο τη Δευτέρα έφτασε στη Ντόχα του Κατάρ.

Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας μετέδωσε την ανακοίνωση του Μαδούρο ότι η χώρα θα λάβει «πολλά δισεκ. δολάρια» από τις τράπεζες του Κατάρ. 

«Μας δίνουν αρκετό οξυγόνο να καλύψουμε τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου, δήλωσε ο Μαδούρο, πριν συνεχίσει για τον επόμενο σταθμό της περιοδίας του, την Αλγερία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ