A.Τσίπρας: «Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας - Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση όχι αστυνομοκρατία» - Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ερωτήσεις των χρηστών του Twitter;

Στις ερωτήσεις των χρηστών του twitter, μέσω του Hashtag #asktsipras, απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς για το θέμα της φοροδιαφυγής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «ήταν από τις βασικές αιτίες των ελλειμμάτων που μας οδήγησαν στην κρίση». «Για μας», συνέχισε «το ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης».

Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «δεν έχουμε στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, αλλά να διευρύνουμε τις φορολογικές βάσεις».

Σε ερώτηση για τους πλειστηριασμούς, απάντησε ότι «είναι από τις πιο σημαντικές μας προτεραιότητες» και πρόσθεσε: «Καμία πρώτη κατοικία δεν πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό. Το σύνθημά μας είναι: κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

Όσον αφορά στο «Διαύγεια» ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε:

«Η υπόθεση της δημόσιας διοίκησης και της στελέχωσής της έχει να κάνει με το αν κανείς εμπιστεύεται τους δημόσιους λειτουργούς. Ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να είχαμε και την κριτική που ασκήσαμε, άποψή μας είναι ότι η "Διαύγεια" πρέπει να ενισχυθεί. Εμείς λέμε ότι θέλουμε να εμπιστευθούμε τη δημόσια διοίκηση».

Αναφορικά με τον δημόσιο τομέα και τις απολύσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι θα υπάρξει «ριζική αλλαγή στο ελληνικό δημόσιο» και συμπλήρωσε: «Θέλουμε έναν δημόσιο τομέα που θα είναι παραγωγικός. Αυτά δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία των ανθρώπων και για αυτό απαιτείται ένα διαφορετικό κλίμα. Σε συνθήκες διάλυσης και απαξίωσης του κράτους και των θεσμών, δεν μπορείς να φτιάξεις ένα καλυτερο δημόσιο.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας έκανε λόγο για «αναγκαίο εξορθολογισμό των σχέσεων» προκειμένου, όπως είπε «και το κράτος να γίνει σύγχρονο και η εκκλησία αναπόσπαστη, να  υπηρετεί ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο».

«Πιστεύω στον διακριτό ρόλο κράτους-εκκλησίας και αυτό μπορεί να προκύψει από έναν ουσιαστικό διάλογο. Αισθάνομαι ότι έχουμε μία ιστορική ευκαιρία να προχωρήσουμε αυτόν τον διάλογο. Στην ηγεσία της εκκλησίας είναι ένας άνθρωπος που έχει κατανόηση και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση για την Ελληνική Αστυνομία ανέφερε ότι πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι «μία συνολική μεταρρύθμιση» και πρόσθεσε:

«Θέλουμε καλύτερη αστυνόμευση, δεν θέλουμε αστυνομοκρατία. Θέλουμε οι αστυνομικοί να είναι εκεί που διαπράττεται το έγκλημα, όχι να δέρνουν διαδηλωτές. Εμείς δεν έχουμε μιλήσει για αφοπλισμό της αστυνομίας, αλλά για αφοπλισμό των αστυνομικών που έρχονται σε επαφή με διαδηλωτές. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν οπλισμένοι αστυνομικοί σε επαφή με διαδηλωτές, αυτό θέλουμε να κάνουμε και εμείς».

Επίσης για το θέμα των διαδηλώσεων σημείωσε ότι «μία προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση δεν  μπορεί να απαγορεύσει το δικαίωμα των πολιτών στις διαδηλώσεις».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «δύσκολο» το θέμα της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια και τόνισε ότι «δεν θα το συμπεριλάβουμε στις προγραμματικές δηλώσεις, αλλά θα πάμε σε διάλογο».

Αναφορικά με τις φυλακές τύπου Γ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο νόμος είναι σε σύγκρουση με το Σύνταγμα» και συμπλήρωσε:

«Είναι θέμα ανθρωπιάς. Είναι δεδομένη η αντίθεσή μας και θα βρούμε τον τρόπο να κάνουμε παρεμβάσεις για την κατάσταση στις φυλακές. Και τα νοσηλευτήρια των φυλακών βιώνουν καταστάσεις που σε κάνουν να ντρέπεσαι». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ