Τα παραλειπόμενα της αγιοποίησης του Παίσιου, δημοφιλέστατου ''Είχε τα χαρίσματα της προόρασης, πνευματικής καθοδήγησης & ενάρετης ζωής''

Χιλιάδες κόσμου αναμένονται τις επόμενες ημέρες στη μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου είναι ενταφιασμένος ο Αγιος Παΐσιος o Αθωνίτης. Από χθες και έως το Σάββατο θα γίνεται κάθε βράδυ αγρυπνία στο ησυχαστήριο της μονής και την Κυριακή θα γίνει η λειτουργία της «αγιοκατάταξής» του, όπως είναι η επίσημη ορολογία, όταν και θα διαβαστεί η σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 Αλλωστε κάθε χρόνο στις 12 Ιουλίου, πριν από την επέτειο της κοίμησής του, τελείται αγρυπνία στη μονή με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών. Εστω κι αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι το Πατριαρχείο βιάστηκε να τον κάνει άγιο, κάποιοι άλλοι διακρίνουν αρμονία στις αποφάσεις του Πατριαρχείου. Ο Παΐσιος αγιοκατατάχθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατό του, όπως ακριβώς και ο Αγιος Πορφύριος: Οι δυο τους ήταν γνωστοί στο Αγιον Ορος ως θαυματουργοί και θεραπευτές.

Την Κυριακή στη μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου αναμένεται να συρρεύσουν πιστοί από όλη τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα - η Σουρωτή απέχει μόλις 40 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη - αφού υπολογίζεται ότι τώρα επισκέπτονται τη μονή πάνω από 1.500 άτομα την εβδομάδα. Παράλληλα, θεωρείται ότι θα υπάρξει αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού από τη Ρωσία, όπου ο Παΐσιος ήταν πολύ δημοφιλής και η είδηση της αγιοκατάταξής του φιλοξενήθηκε σε ουκ ολίγα ΜΜΕ.

«Είχε τα χαρίσματα της προόρασης, της πνευματικής καθοδήγησης, της ενάρετης ζωής, που αποτελούν μερικά από τα βασικά χαρίσματα που πρέπει να έχει ένας μάρτυρας της Εκκλησίας για να αγιοποιηθεί» ανέφερε, μιλώντας χθες στην «Κ», ο πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Παν. Αθηνών Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος μεταξύ άλλων διδάσκει Χριστιανική Αρχαιολογία, Αγιολογία, Υμνολογία. Ο ίδιος βρίσκεται στην πλευρά όσων προσυπογράφουν την απόφαση αγιοκατάταξης του Παΐσιου, έστω κι αν αναφέρει ότι με βάση τους Κανόνες της Ορθόδοξης Εκκλησίας πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 70 χρόνια από τον θάνατο ενός μάρτυρα για να αγιοποιηθεί. Αλλοι θέτουν το χρονικό όριο στα 100 χρόνια, αλλά η ουσία είναι ότι η χρονική καθυστέρηση κρίνεται απαραίτητη για τον βαθμό ωρίμανσης της απόφασης.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε αρχίσει να εξετάζει την αγιοκατάταξη του Παΐσιου από πέρυσι την άνοιξη με δεδομένο ότι «η πίεση πιστών και μητροπολιτών κυρίως της Βορείου Ελλάδος ήταν μεγάλη». Ο Παΐσιος είχε κάνει σημαντικό έργο, βοηθώντας πιστούς είτε με φιλανθρωπίες είτε στηρίζοντάς τους ψυχολογικά και πνευματικά. Ετσι ήταν πολύ αγαπητός στον κόσμο. Το ενδιαφέρον για τον Παΐσιο ενισχύθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης και κυκλοφορούν δεκάδες βιβλία με διδασκαλίες του. Από την άλλη, έχει στηθεί γύρω από τον θρύλο του ένα τεράστιο εμπόριο θρησκευτικής πίστης.

Βέβαια, ο μύθος που δημιουργήθηκε ήδη πριν από τον θάνατό του, τροφοδοτήθηκε και από αμφιλεγόμενες πλευρές όπως οι προφητείες του για το τέλος του κόσμου και την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης και αλβανικών εδαφών από την Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, δημιουργήθηκε σατιρική ιστοσελίδα που προκάλεσε αντιδράσεις και ο χειριστής της βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Δεν ωφελεί να τρίβει κανείς τα γόνατά του με αμέτρητες μετάνοιες, εάν δεν τρίβει παράλληλα και τη μούρη του με την ταπείνωση (την εσωτερική μετάνοια)» είχε πει ο Αγιος Παΐσιος, και αυτή είναι μία από τις αγαπητές ρήσεις των πιο ψύχραιμων οπαδών του. Οι οποίοι συστήνουν σε όσους - πιστούς, υποψήφιους βουλευτές κ.ά.- που θα συρρεύσουν την Κυριακή στη Σουρωτή, ότι δεν είναι ορθό να τραβούν φωτογραφίες για τα ΜΜΕ, το facebook και το twitter. Εικόνες του Παΐσιου, καρτ ποστάλ του χώρου και άλλα αναμνηστικά διατίθενται στο πωλητήριο της μονής...

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ