Μade In Greece: Το ατελείωτο δάσος ελιάς της Λέσβου: 11 εκ. ελαιόδεντρα- Βήμα, βήμα η παραγωγή! (Φωτό)

Στην Ελλάδα υπάρχουν 2.700 ελαιοτριβεία που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι αποτελούν το 34% του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. 

Τις «καλές χρονιές» στην χώρα μας παράγονται περίπου 300.000 τόνοι λάδι εξαιρετικής ποιότητας, ενώ στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περίπου 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα. Γεγονός που αναδεικνυεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αναλογία για παραγωγή, καθώς τρία στα τέσσερα δένδρα της χώρας είναι ελιές.

Της Εύα Τομαρά - Καθημερινή

(Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ)

Υψηλές είναι οι προσδοκιές για την φετινή ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου, καθώς αναμένεται να καλύψει τα κενά της παγκόσμιας αγοράς. Η Ισπανία και η Ιταλία έχουν φέτος πολύ χαμηλή παραγωγή, πράγμα που αναμένεται να ευνοήσει θετικά τους Ελληνες παραγωγούς.

Εργάτης γεμίζει κανίστρες, δοχείο των πενήντα κιλών, με φρέσκο ελαιόλαδο σε ελαιοτριβείο στο χωριό Τρύγονας.

Στο φωτορεπορτάζ παρουσιάζεται βήμα - βήμα η διαδικασία παραγωγής λαδιού στο όμορφο νησί της Λέσβου. Η επιλογή του νησιού δεν είναι τυχαία καθώς η Λέσβος είναι ένα ατέλειωτο δάσος ελιάς. Σύμφωνα με τον τοπικό τύπο του νησιού, οι ελιές είναι περίπου 11 εκατομμύρια και καλύπτουν το 28% του εδάφους του.

Η παραγωγή του ελαιόλαδου γίνεται κυρίως από μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι εξαιτίας της δύσκολης πρόσβασης στους ελαιώνες μαζεύουν τις ελιές με το χέρι ή τις ραβδίζουν με την τέμπλα (ραβδί από καστανιά), γεγονός που αντανακλά στη εξαιρετική ποιότητα του τελικού προιόντος.

Στη Λέσβο καλλιεργούνται κυρίως οι ποικιλίες Κολοβή που καλύπτει το 65% των ελαιώνων, η μικρασιάτικη Αδραμυτιανή που καλύπτει το 30% και η Λαδολιά που καλύπτει το 5%.  Η σημερινή μέση ετήσια παραγωγή λαδιού φθάνει περίπου τις 25 - 30.000 τόνους λάδι, ενώ στο νησί φιλοξενείται ένα από τα Μουσεία Ελιάς της χώρας. Το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου επιδιώκει να προβάλει τη βιομηχανική κληρονομιά, τόσο στον τομέα της ελαιουργίας όσο και στο ευρύτερο πεδίο της τεχνολογίας, αλλά και να την ένταξη στα αρχιτεκτονικά, κοινωνικά και πολιτισμικά συμφραζόμενά της.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ