«Τρύπα» άνω του 1,8 δισ. ευρώ στα Ταμεία - Σε κίνδυνο οι συντάξεις!

Με... άδεια ταμεία θα βρεθούν, μετά τις εκλογές, τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ κ.α.) και θα χρειάζονται τουλάχιστον 1,8 δισ. ευρώ -ή και περισσότερα αν δεν «πιαστούν» οι στόχοι για τα έσοδα, τα οποία ήδη υποχωρούν λόγω της προεκλογικής περιόδου- προκειμένου να είναι σε θέση να καταβάλουν, χωρίς περικοπές, τις συντάξεις στους συνταξιούχους.

Τα ελλείμματα των Ταμείων για το 2015 αποτυπώνουν οι τελικοί προϋπολογισμοί που ενέκρινε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, προβλέποντας για μεν τα Ταμεία τα οποία χορηγούν κύριες συντάξεις την υποχρεωτική «κάλυψη» των ταμειακών «ανοιγμάτων» είτε από διαθέσιμα είτε από πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, για δε τα επικουρικά και όσα χορηγούν μερίσματα (όπως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων) μειώσεις στις παροχές, με βάση τον συντελεστή βιωσιμότητας που ορίζει ο νόμος 4281/2014.

Κατάργηση πόρων
Στα ασφαλιστικά ταμεία που θα εμφανίσουν φέτος έλλειμμα περιλαμβάνεται και το ΕΤΑΑ (μηχανικών, δικηγόρων, υγειονομικών) ύστερα από την κατάργηση σειράς κοινωνικών πόρων που, έως και πέρυσι, αποτελούσαν βασική πηγή εσόδων.
Να σημειωθεί ότι λόγω της ύπαρξης αυξημένων κοινωνικών πόρων ο ν. 3863/10 εξαίρεσε το συγκεκριμένο Ταμείο από την «εγγυημένη» από το κράτος καταβολή της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ (με βάση τα ισχύοντα, υποχρεούται να καταβάλει από ίδιους πόρους τη βασική σύνταξη που εγγυάται το κράτος σε όλα τα άλλα Ταμεία πλην του ΕΤΑΑ και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ). Το χρηματοδοτικό πρόβλημα των Ταμείων, όπως είναι γνωστό, προέκυψε μετά την κρίση και «γιγαντώθηκε» στη διάρκεια της παρατεταμένης ύφεσης ως αποτέλεσμα της μείωσης των εσόδων από εισφορές (λόγω της αύξησης της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της κρατικής επιχορήγησης) και των αυξημένων αναγκών για πληρωμές των «παλαιών» αλλά και των «νέων» συντάξεων.

Tο άνοιγμα 
Το πραγματικό «άνοιγμα» των Ταμείων, ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των προϋπολογισμών και «ανακάμψουν» τα έσοδα από τις ρυθμίσεις των οφειλών μετά τις εκλογές, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερο αν συνυπολογιστούν οι δεκάδες χιλιάδες συντάξεις που εκκρεμούν και είναι σε καθυστέρηση έκδοσης. Κάνοντας «απαγορευτικές» τις όποιες παροχές αν δεν εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι...

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ