Άνοιξε τις πύλες του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ Νταβός - Ποια θέματα θα τεθούν επί τάπητος και ποιοι θα δώσουν το «παρών»

Η διεθνής τρομοκρατία, οι τιμές του πετρελαίου αλλά και η στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία θα είναι τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του.

Το ετήσιο φόρουμ, που παρακολουθούν οι κορυφαίοι αναλυτές, τραπεζίτες, επενδυτές και πολιτικοί παγκοσμίως, θα διαρκέσει από σήμερα έως και τις 24 Ιανουαρίου, ενώ θα συζητηθούν κρίσιμα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, φέτος, η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός αναμένεται να φιλοξενήσει περισσότερους από 40 αρχηγούς κρατών μαζί με 2.500 περίπου επίσημους συμεττέχοντες, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Bill και Melinda Gates, ο Πρίγκιπας Andrew, Δούκας της Υόρκης, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon, ο Tim Berners-Lee, εφευρέτης του World Wide Web, ο CEO της JPMorgan Chase Jamie Dimon και η Arianna Huffington, διευθύντρια σύνταξης της Huffington Post. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο, κοινή εκτίμηση της πλειονότητας των συμμετεχόντων διευθύνοντων συμβούλων είναι ότι η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Federal Reserve, δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου, διατηρώντας το στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι πιθανότητες, ωστόσο, μιας αλλαγής αυξάνονται προς το τέλος του 2015 ή τις αρχές του 2016.

Η επίδραση του δικτύου φέρνει στο Νταβός έναν εκπληκτικό αριθμό επιστημόνων, καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτιστικές φιγούρες και ορδές δημοσιογράφων. «Βοηθά πολύ στο δίκτυο», λέει ο Rolf-Dieter Heuer, ένας φυσικός σωματιδίων που είναι γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών -το εργαστήριο στην Ελβετία, που βρήκε το μποζόνιο Higgs. «Όταν θίγεις θέματα που αφορούν την επιστήμη και τη λήψη αποφάσεων, τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, την ατζέντα μετά το 2015 κλπ, δεν πρέπει να ξεχνάς ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν έχεις μορφωμένους ανθρώπους. Μπορεί να ακούγομαι λίγο αφελής, αλλά νομίζω ότι η εκπαίδευση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό των κρίσεων». 

Το ότι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λαμβάνει χώρα σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα των Άλπεων στην ανατολική Ελβετία και όχι, ας πούμε, στο Μανχάταν είναι ιστορικά τυχαίο γεγονός. (Το ξεκίνησε εκεί ο Γερμανός καθηγητής Klaus Schwab στη δεκαετία του 1970 ως Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διαχείρισης.),. Αλλά το γεγονός ότι πρόκειται για μια άβολη τοποθεσία ενισχύει τον έλεγχό της. Μόλις φτάσεις στο Νταβός, δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις, από το να γίνεις μέρος της φασαρίας. 

Υπάρχουν πολλές δύσκολες ερωτήσεις σχετικά με το Νταβός. Καταφέρνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ να επιτύχει το δεδηλωμένο στόχο της «βελτίωσης της κατάστασης του κόσμου»; Μήπως η συνάντηση είναι πράγματι μια ευκαιρία για τα στελέχη διαφόρων κλάδων να συνωμοτήσουν πίσω από κλειστές πόρτες; Μήπως η συνάντηση παραείναι ακριβή; Και είναι η Ελβετία το καλύτερο μέρος να ενημερωθεί κανείς για την παγκόσμια πείνα, ας πούμε; 

Αλλά υπάρχει και ένα ερώτημα που δεν χρειάζεται πραγματικά να τεθεί και αυτό είναι γιατί ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται κάθε χρόνο. Το Νταβός είναι δημοφιλές επειδή το Νταβός είναι δημοφιλές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ