Γ. Μπαλάφας: «Δεν αποδεχόμαστε το Μνημόνιο - Θα ετοιμάσουμε δικό μας πρόγραμμα»

Αυτοδυναμία ζητάει από τους πολίτες ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «εξασφαλιστεί η πολιτική ηρεμία», δηλώνει σε συνέντευξη του στο crashonline.gr ο υποψήφιος βουλευτής, στη Β’ Αθήνας και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, Γιάννης Μπαλάφας.

Ο κ. Μπαλάφας διαψεύδει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις της ΝΔ, περί Grexit σε περίπτωση που αναδειχθεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις θέσεις του να αποτελούν και μία έμμεση απάντηση και σε υποψήφιους του κόμματος που κάνουν λόγο για στάση πληρωμών, ή επιστροφή στη δραχμή, καθώς σημειώνει χαρακτηριστικά: «Να το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά: Δεν υπάρχει θέμα grexit, δεν υπάρχει θέμα ευρώ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον υποψήφιο βουλευτή, διαχωρίζει τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο και όπως επισημαίνει τη μεν πρώτη θα την επαναδιαπραγματευθεί, ενώ όσον αφορά το μνημόνιο σημειώνει: «δεν το αποδεχόμαστε και θα ετοιμάσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Στην τελική ευθεία για τις εκλογές και οι αντικρουόμενες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζονται. Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές ή θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και υπό ποιες προϋποθέσεις; Υπάρχει πιθανότητα για Grexit και πόσο προσανατολισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο ευρώ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα πρότεινα να παρακολουθούμε όλοι τις επίσημες δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την παραγωγή της «μονταζιέρας» της ΝΔ  η οποία «τα δίνει όλα» σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει τους πολίτες και να ψηφίσουν με κριτήριο το φόβο και όχι με την ελπίδα για το καλύτερο αύριο που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Να το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμη φορά: Δεν υπάρχει θέμα grexit, δεν υπάρχει θέμα ευρώ. Αν δεν πιστεύετε εμάς, δείτε τις δηλώσεις των επισήμων εκπροσώπων της ΕΕ που αποκλείουν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

Να ξεκαθαρίσουμε τι θα κάνουμε: Εμείς διαχωρίζουμε  τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο. Τη δανειακή σύμβαση θα την επαναδιαπραγματευθούμε, ενώ το μνημόνιο δεν το αποδεχόμαστε και θα ετοιμάσουμε το δικό μας πρόγραμμα. Εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν δανειακές συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα, αλλά θέλουμε να τις επανεξετάσουμε.

Γι’ αυτό εμείς θα συνομιλήσουμε με τους επίσημους εκπροσώπους των δανειστών και όχι με τους υπαλλήλους τους.  Πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η βούληση του λαού θα γίνει σεβαστή αλλιώς υπάρχει πρόβλημα με τη δημοκρατία,  κάτι που πιστεύω ότι δεν αφήνει αδιάφορους τους Ευρωπαίους.

Μόλις εκλεγούμε θα συζητήσουμε με τους θεσμικούς μας συνομιλητές  και θα τους παρουσιάσουμε το πρόγραμμά μας, την πρόταση μας. Πιστεύω ότι δε θα το αρνηθούν.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιες είναι οι πιθανές συνεργασίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν συγκεντρώσει αυτοδυναμία και κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο πιο σίγουρος τρόπος για να μην πάμε σε νέες εκλογές είναι η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η πολιτική ηρεμία. Να τονίσουμε και πάλι όμως ότι σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιδιώξουμε συμμαχίες, όσους βουλευτές και να έχουμε. Μαζί μας μπορούν να συγκατατεθούν, να συνεργαστούν ή έστω να μας ανεχθούν με ψήφο ανοχής όλοι όσοι δε συμμετείχαν στην άσκηση της ακραίας μνημονιακής πολιτικής που κατέστρεψε το τόπο. Είναι αυτονόητο ότι σε αυτό δε χωρούν η Νέα Δημοκρατία του κυρίου Σαμαρά, το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Βενιζέλου και βεβαίως θεωρώ περιττό να αναφέρω ότι εμείς δε συνεργαζόμαστε μα ακροδεξιά-φασιστικά μορφώματα.

Ρωτήσατε όμως για συνεργασίες. Για εμάς οι συνεργασίες δεν περιορίζονται μέσα στη Βουλή. Η μάχη που θα δοθεί μετά τις εκλογές, η μάχη της κυβέρνησης που θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δε  μπορεί να δοθεί μόνο με τις οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος μας. Απαιτούνται ευρύτερες συσπειρώσεις. Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν «καθρέφτισμα» της κοινωνίας που αντιστέκεται, που δε συμβιβάζεται, που θέλει να αλλάξει τώρα τη ζωή της. Έχουμε πετύχει ενότητα με διαφορετικές προσωπικότητες, αλλά με κοινούς στόχους, με κοινή δέσμευση για την υλοποίηση του εκλογικού μας προγράμματος.Άλλωστε σας θυμίζω πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που προήλθε απο τη συνεργασία πολιτικών οργανισμών και κινημάτων με διαφορετική πολιτική αφετηρία. Το ενωτικό μας μήνυμα είναι ιδιαίτερα ισχυρό και απευθύνεται κυρίως στην κοινωνία: Κανείς δεν περισσεύει από όσους θέλουν με ανιδιοτέλεια να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση μιας Ελλάδας της προκοπής και της ευημερίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Περιουσιολόγιο, φόρος στο 60%, τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές. Ποιοι θα πρέπει να φοβούνται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι φοροφυγάδες, οι αεριτζήδες, οι διαπλεκόμενοι, αυτοί που οικοδόμησαν αυτοκρατορίες στηριγμένοι στη διαπλοκή, αυτοί ναι πρέπει να φοβούνται. Οι υπόλοιποι δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν.

Θέλω όμως με την ευκαιρία της συνέντευξης να επισημάνω ότι η μάχη για τη δίκαιη φορολόγηση του πλούτου είναι κάτι που αφορά ολόκληρο τον κόσμο και δεν είναι μόνο μια μάχη της αριστεράς. Πριν από λίγα χρόνια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αυξήσει στο 75% το ποσοστό του φόρου για τα εισοδήματα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης ο  πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα  χρησιμοποίησε την ομιλία του για την κατάσταση του Έθνους (State of the Union) για να ζητήσει την αύξηση της φορολογίας στους πλούσιους, προκειμένου να διευκολυνθεί η μεσαία τάξη.

Δυστυχώς σε αυτή τη μάχη δεν είναι παρούσα η Νέα Δημοκρατία. Αντιθέτως στη διάρκεια της θητείας της φρόντισε να θαφτεί η «λίστα Λαγκάρντ» όπως και κάθε τι άλλο που θα οδηγούσε στη φορολόγηση όχι μόνο που μεγάλου πλούτου, αλλά και του παράνομα αποκτηθέντος πλούτου. Δυστυχώς λαθρέμποροι και φοροφυγάδες δεν ελέγχθηκαν όπως έπρεπε.  Αυτά που δεν πλήρωσαν αυτοί τα πληρώσαμε πολλαπλάσια όλοι μας. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς απαντάτε στη ΝΔ που κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για διχαστική ρητορική και άκρατη παροχολογία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μόλις τη Τρίτη ο κύριος Σαμαράς είπε ότι «εδώ δε θα γίνουμε σοβιέτ, δε θα έρθει ο κομμουνισμός». Λίγο νωρίτερα ο κύριος Βορίδης με τη γνωστή ακροδεξιά προέλευση έκανε διχαστικά κηρύγματα θυμίζοντας μας τον εμφύλιο. Τα παραδείγματα δεν έχουν τελειωμό. Ποιος λοιπόν έχει διχαστική ρητορική; Είδατε τα τηλεοπτικά σποτ της Νέας Δημοκρατίας; Φέρνουν την καταστροφή. Ποιος διχάζει τον κόσμο που θέλει απλά να τελειώσει με τη λιτότητα και τη υποτέλεια;

Όσο για το θέμα της παροχολογίας, εδώ γελάει ο κάθε πικραμένος. Είναι παροχή να επιστρέψει ο βασικός μισθός εκεί που ήταν, στα 751 ευρώ; Είναι παροχή να καθιερωθεί το αφορολόγητο των 12.00 ευρώ; Είναι παροχή να μη κόβεται το ρεύμα στους άνεργους, να μη βγαίνει «στο σφυρί» η πρώτη κατοικία όσων διαπιστωμένα δε μπορούν να πληρώσουν, να εξασφαλιστεί φαγητό και στέγη για όσους έχουν τεθεί στο κοινωνικό περιθώριο;

Εμείς ξέρετε δεν είμαστε κοινωνικά ανάλγητοι για να αδιαφορούμε για ότι συμβαίνει δίπλα μας. Εμείς δεν ναρκισευόμαστε όταν βλέπουμε τους αριθμούς να ευημερούν και τους ανθρώπους να δυστυχούν. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία παροχή για νοικοκυριά που είναι πάνω από 800 ή 900 ευρώ τον μήνα. Άρα είναι ένα πρόγραμμα σαφέστατα προσανατολισμένο στα φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, τα μεγάλα θύματα του μνημονίου. Καθώς σας υπενθυμίζω ότι σήμερα, σύμφωνα με την τελευταία ευρωπαϊκή στατιστική, το 34% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Άρα το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι απόλυτα προσανατολισμένο σε αυτούς. Είναι απόλυτα κοστολογημένο, καθώς και επακριβώς λέει με ποιόν τρόπο θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Αυτά που αφορούν το κοινωνικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα προέλθουν πρωτίστως από την πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσιότερων στρωμάτων».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ