Λιβύη: Αντάρτες κατέλαβαν τράπεζα με 100 δισ. σε χρυσό και μετρητά στα χρηματοκιβώτια!

Αντάρτες μιας εκ των οργανώσεων που πολεμούν για επικράτηση στη Λιβύη κατέλαβαν το υποκατάστημα της Κεντρικής Τράπεζας στη Βεγγάζη που έχει στα χρηματοκιβώτια του 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και χρυσό, όπως μετέδωσαν οι New York Times και το BusinessInsider.

Μετά την ανατροπή και τη δολοφονία του Καντάφι και τους γαλλο-αμερικανικούς βομβαρδισμούς, η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος και σπαράσσεται από έναν εμφύλιο πόλεμο, συμμοριών κυρίως, που προσπαθούν να ελέγξουν τη χώρα.

Και αυτό γιατί αν και διαλυμένη, η Λιβύη έχει στο υπέδαφος της τα μεγαλύτερα (γνωστά) κοιτάσματα πετρελαίου όλης της Αφρικής.

Την κυβέρνηση της χώρας, με έδρα την Τρίπολη, στηρίζουν οι ισλαμιστές. Όμως ισχυρός είναι ο στρατός του αντάρτη και αντιπολιτευόμενου στρατηγού Χαλίφα Χίφτερ.

Έτσι, σήμερα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, οι αντάρτες του Χίφτερ κατέλαβαν το υποκατάστημα. Η Κεντρική Τράπεζα είναι ίσως ο τελευταίος οργανισμός της Λιβύης που λειτουργούσε και ο αντάρτης στρατηγός ήθελε με αυτή την κατάληψη να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση.

Ορισμένες πόλεις στα παράλια της ελέγχει και το Ισλαμικό Κράτος.

Σε αυτή τη φάση, η Λιβύη εξορύσσει πετρέλαιο αξίας περίπου 113 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό ήταν 321 δισ. δολαρία το 2011, πριν την εξέγερση που εκδίωξε το δικτάτορα Καντάφι.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ