Γεωργία Σαμαρά Vs Μπέτυ Τσίπρα: Ποιες είναι οι πρώτες κυρίες των μονομάχων και πως μπλέχτηκαν τα ειδύλλια με τους δύο αρχηγούς! (φωτό)

Όταν το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων αναστάτωνε με τις τρέλλες του την Ρόδο, το καλοκαίρι του ’92, η παρέα του Αλέξη και της Μπέτυς ήξερε δύο πράγματα: Το πρώτο ήταν ότι αυτό το ζευγάρι, που ήταν ήδη 2 χρόνια μαζί, δεν θα χώριζε ποτέ. 

Το δεύτερο, ότι ο Αλέξης, ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς του σχολείου (μέλους του οποίου ήταν και η Μπέτυ), ο ενθουσιώδης «νεολαίος» που είχε πρωτοστατήσει στις μαθητικές κινητοποιήσεις του προηγούμενου έτους, είχε ένα πολιτικό άστρο που σίγουρα θα έλαμπε κάποια χρόνια αργότερα.
Από εκείνη την παρέα, την γενιά του ’74, που πήγε πρώτα Γυμνάσιο στο 2ο Πειραματικό και μετά Λύκειο στο περίφημο Πολυκλαδικό των Αμπελοκήπων, λίγοι έχουν «χαθεί» σήμερα. Τα περισσότερα μέλη της είναι ακόμη κολλητοί και στηρίζουν τον αγώνα του Αλέξη Τσίπρα ενεργά. Πιο ενεργά, απ’ όλους, βεβαίως, το στηρίζει το τότε κορίτσι του και σήμερα σύντροφός του.


Η Μπέτυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα γεννήθηκε στην Καρδίτσα, από οικογένεια βιοπαλαιστών με ιστορία στο κίνημα της Αριστεράς. Ο πατέρας της ήταν παλιό στέλεχος του ΚΚΕ και η μικρή μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον διαρκών πολιτικών συζητήσεων. Όταν η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, στα Εξάρχεια, ήταν μια λογική εξέλιξη για την Μπέτυ να γραφτεί την ΚΝΕ. Εκεί γνωρίστηκε καλύτερα με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίον τύχαινε να πηγαίνει στην ίδια τάξη στο Πειραματικό. Έχοντας τις ίδιες απόψεις για τον κόσμο και την ίδια μαχητικότητα, σύντομα οι δύο συμμαθητές έγιναν και σύντροφοι. Ήταν και οι καταλήψεις του ’90 και ’91 που «έδεσαν» ακόμη περισσότερο τον δεσμό τους που είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, ήταν και οι κολλητοί τους που δεν τους έκαναν ποτέ «κάζο» -αντιθέτως τους έλεγαν, από πριν καν τα φτιάξουν, πόσο πολύ ταίριαζαν...
Το ζευγάρι, πάντως, δεν αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα παρά μόνο πριν περίπου 8 χρόνια. Όταν νοίκιασαν αρχικά ένα διαμέρισμα κοντά στην Αλεξάνδρας και, αργότερα, στην Άνω Κυψέλη. Είχαν αποφασίσει ότι θα περίμεναν να τελειώσει η Μπέτυ τις σπουδές της πριν περάσουν στο στάδιο του να συζήσουν. Και οι σπουδές της δεν ήταν και λίγες...


Αποφοίτησε αρχικά από το Πανεπιστήμιο Πατρών (το 1998), από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Η/Υ (η εξαετία ’92-’98 σήμαινε πολλά χιλιόμετρα για τους δύο –ο Αλέξης σπούδαζε στην Αθήνα- για να μην χάνονται), και στη συνέχεια παρέμεινε στην Πάτρα ως ερευνήτρια του Πανεπιστημίου για την ανάπτυξη εφαρμογής τηλεϊατρικής του Ο.Τ.Ε. Από το 2002 συνέχισε τις σπουδές της στην Αθήνα, όπου έκανε δικτατορική διατριβή για τα οπτικά δίκτυα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ μέχρι το 2005 διετέλεσε και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας Συνασπισμού. Σήμερα είναι καθηγήτρια πληροφορικής σε σχολείο και δεν ασχολείται τόσο ενεργά πια με τα πολιτικά, αφού έχει να μεγαλώσει και δύο παιδιά.  

Βρίσκεται στην σκιά του Αλέξη Τσίπρα, στηρίζοντάς τον ηθικά, μια ευχάριστη κοπέλα, χαμηλών τόνων που δεν θα την δει ποτέ κανείς στις κοσμικές στήλες. Η πιο αγαπημένη της συνήθεια είναι τα ταξίδια και κάθε χρόνο φροντίζει να κλέψει τον Αλέξη για μερικές μέρες και να πάνε να ξεκουραστούν στην λατρεμένη τους Κρήτη...

Γεωργία Σαμαρά: Μία ήρεμη δύναμη κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο

Το συνώνυμο της διακριτικότητας και το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Η Γεωργία Σαμαρά ως μία γνήσια αριστοκράτισσα αποτελεί το alter ego του πρωθυπουργού. Πολλοί ήταν εκείνοι που την περασμένη Κυριακή αιφνιδιάστηκαν όταν είδαν την κυρία Γεωργία Σαμαρά να καταφτάνει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη Συγγρού. Ο σύζυγός της Αντώνης Σαμαράς μόλις είχε κερδίσει τις εκλογές και εκείνη ήταν έτοιμη να το συνοδεύσει στο Ζάππειο. Ήταν μία από τις σπάνιες εμφανίσεις της. Άλλωστε η κυρία Σαμαρά συνοδεύει τον σύζυγό της σε πολιτικές συγκεντρώσεις μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο... Η ίδια απεχθάνεται τη δημοσιότητα.  «Δεν είναι στο στυλ μας να δίνουμε συνεντεύξεις, ούτε εγώ ούτε τα παιδιά. Δεν είναι του δικού μας ύφους», έλεγε πριν από χρόνια στο «Εθνος της Κυριακής».

Ως κορίτσι χαμηλών τόνων θυμούνται την κόρη του μεγαλοεπιχειρηματία Άκη Κρητικού (της βιομηχανίας Κύκνος) και οι συμμαθητές της στο Κολλέγιο Αθηνών. Η Γεωργία φοίτησε στο Κολλέγιο Θηλέων (Pierce) και δεν είχε προκαλέσει ποτέ με τη συμπεριφορά της. Ηταν πάντα διακριτική και αθόρυβη. 

Για την ιστορία, συμμαθήτριά της (στην τάξη που αποφοίτησε το 1983 από το Pierce) ήταν και η Σοφία Καλαντζάκου, η οποία – από μια ειρωνία της τύχης – θα κατέβαινε αργότερα υποψήφια στη Μεσσηνία, ως «αντίπαλος» δηλαδή του Αντώνη Σαμαρά. 

Η Γεωργία Σαμαρά-Κρητικού φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμφοιτητές της θυμούνται τότε ότι η Γεωργία πήγαινε στο πανεπιστήμιο «με ένα Γκολφάκι». Μάλιστα, γράφουν σήμερα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» προσφερόταν καθημερινά να μεταφέρει συμφοιτητές της με το αυτοκίνητο από το Πολυτεχνείο στα βόρεια προάστια, σε μια πρώιμη εκδοχή του car pooling. «Πηγαίνω προς τα πάνω. Θέλει κανείς να έρθει μαζί μου;», τους φώναζε. 

Από το ΕΜΠ θα βρεθεί ένα βράδυ στην Κηφισιά. Είναι νύχτα της άνοιξης του 1989 κι εκείνη δεν γνωρίζει ότι σε λίγο θα αρχίσει να γράφεται μια ιστορία που θυμίζει ρομαντική ταινία. Ο νεαρός τότε πολιτικός Σαμαράς μιλά στον κινηματογράφο Αστέρια στην Κηφισιά και η Γεωργία συνοδεύει τον πατέρα της (στον οποίο είχε μεγάλη αδυναμία) στην εκδήλωση. Στο τέλος χαιρετά τον μεσσήνιο πολιτικό μαζί με τον πατέρα της. Αργότερα ο Σαμαράς θα πει ότι, όταν την είδε, ένιωσε ηλεκτρισμό στην ατμόσφαιρα. Δεν γνώριζε όμως τίποτα για εκείνη. Λίγες ημέρες αργότερα στο γραφείο του φθάνουν 300 φωτογραφίες από την εκδήλωση. Εντοπίζει τη Γεωργία σε μία από αυτές. Ρωτά τους συνεργάτες του αν τη γνωρίζει κανείς, αλλά μάταια. Για καλή του τύχη, αφήνει τη φωτογραφία επάνω στο γραφείο του στο πατρικό του σπίτι στη Μουρούζη και την αναγνωρίζει ο αδελφός του Αλέξανδρος, ο οποίος γνωρίζει τον πατέρα της. Ο Σαμαράς επιστρατεύει τα «μεγάλα μέσα» – φίλους και γνωστούς – να μεσολαβήσουν για τη γνωριμία και δίνουν το πρ το τους ραντεβού. Εκείνο το ραντεβού θα τους καθόριζε για την υπόλοιπη ζωή τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός δεν ήταν τότε μόνο πολλά υποσχόμενος πολιτικός, αλλά και περιζήτητος γαμπρός. Η Γεωργία όχι μόνο δεν αντιστάθηκε στη γοητεία του, αλλά έναν χρόνο αργότερα, στις 29 Μαΐου 1990, θα τον παντρευόταν. 

Ο γάμος στην Πύλο αποτέλεσε κοινωνικό και πολιτικό γεγονός, καθώς οι καλεσμένοι ήταν χιλιάδες - ανάμεσά τους και ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ολοι θυμούνται την 25χρονη νύφη που εντυπωσίασε με την απλότητά της, αλλά και το γλέντι στο οποίο τραγούδησαν ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρινέλλα. Λίγους μήνες αργότερα θα γεννηθεί η κόρη τους Λένα και αργότερα ο γιος τους Κωνσταντίνος. 

Η Γεωργία Κρητικού-Σαμαρά είναι μια γνήσια αριστοκράτισσα. Το μεγάλο της πλεονέκτημα, όμως, είναι ότι ταυτόχρονα αποτελεί γυναίκα της διπλανής πόρτας. Ντυμένη απλά και βαμμένη διακριτικά, προτιμά τα ρούχα σε «ήσυχους τόνους» και δεν φορά βαριά κοσμήματα. Αντ’ αυτών, προτιμά ένα ρολόι και ένα ζευγάρι σκουλαρίκια. Οσοι τη γνωρίζουν μιλούν για έναν άνθρωπο ιδιαίτερα φιλικό, με βαθιά κουλτούρα, αλλά και πολύ χιούμορ. 

«Η όψη της έχει την αθωότητα ενός μικρού παιδιού όταν σου μιλάει. Είναι πολύ φιλική. Ποτέ δεν θα σε προσβάλει, έχει πάντα έναν καλό λόγο να πει. Και πάντα με χαμόγελο», σχολιάζει άνθρωπος που τη γνωρίζει στην εφημερίδα« Τα Νέα Σαββατοκύριακο». 

Στο πλευρό του συζύγου της σε όλη την πορεία της πολιτικής του ανόδου, της πτώσης και της θριαμβευτικής επιστροφής – ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι χωρίς εκείνην δεν θα τα έβγαζε πέρα. «Εχω περάσει δύσκολες ώρες πολιτικής απομόνωσης, αλλά έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος μέσα από αυτές. Στα 11 χρόνια πολιτικής μοναξιάς μοναδικό στήριγμα για μένα ήταν η γυναίκα μου», είχε δηλώσει ο ίδιος στο παρελθόν. 

O Aντώνης, η Γεωργία, η Λένα και ο Kωνσταντίνος ήταν ενωμένοι στα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο πρόεδρος της NΔ. O κ. Σαμαράς συνηθίζει να λέει στους φίλους του ότι η πολιτική του περιπέτεια του επέτρεψε να είναι παρών όταν τα παιδιά του μεγάλωναν. H κόρη του Λένα αποφοίτησε από το Κολλέγιο Aθηνών, μαζί με την κόρη του πρώην πρωθυπουργού Mαργαρίτα Παπανδρέου. Σήμερα και τα δύο κορίτσια σπουδάζουν στο Λονδίνο. O Kωνσταντίνος είναι μαθητής του Kολλεγίου, όπου πρόεδρος είναι ο θείος των παιδιών και αδελφός του Aντώνη, ο Aλέξανδρος Σαμαράς. 

Όσο για τη Γεωργία, «ήταν η ιδανική γυναίκα για τον Αντώνη. Οταν ήταν μόνος του στο σπίτι στα χρό- νια της πολιτικής ερημιάς, εκείνη ήταν πάντα δίπλα του. Και αγαπάει πολύ τα παιδιά της», λέει άνθρωπος του ευρύτερου κύκλου του ζευγαριού, προσθέτοντας ότι η κ. Σαμ ρά είναι αυτή που κινεί τα νήματα της οικογένειας. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν τη χαμηλών τόνων Γεωργία όχι μόνο για τον καλό χαρακτήρα της, αλλά και για το γεγονός ότι, αν και γνωρίζει τα πολιτικά πράγματα, δεν εμπλέκεται ποτέ στις υποθέ- σεις του συζύγου της και δεν πα- ρεμβαίνει. Οχι από αδιαφορία, αλλά από άποψη. «Δεν θέλει ποτέ να είναι μπροστά από τον Αντώνη, αλλά πάντα πίσω, διακριτικά, στο παρασκήνιο», σημειώνουν φίλοι και γνωστοί. Αυτό και αν είναι προσόν... 

Πηγή: newsbomb.gr / Tα ΝΕΑ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ