Story of the day: Η συγκινητική ιστορία του Μιχάλη Παπαγεωργίου - Ο Έλληνας ''μαχητής'' του Έμπολα που έλαβε μέρος σε τρεις αποστολές όπου χτύπησε η επιδημία! (φωτό)

Ήρωες του σήμερα, άνθρωποι που αφήνουν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, την ήρεμη καθημερινότητά τους και τρέχουν σε επικίνδυνες ζώνες, προκειμένου να σώσουν εκατοντάδες ζωές.

Έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις και συνειδητοποιούν πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και αυτονόητο. «Όποιος ήταν πρόθυμος να περιθάλψει τα θύματα του Έμπολα διέτρεχε τον κίνδυνο να γίνει κι αυτός θύμα», είχε γράψει πριν λίγο καιρό το περιοδικό «TIME», όταν ανακήρυξε «Πρόσωπο του 2014» τους «Μαχητές του Έμπολα». Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα ήταν και ο  Μιχάλης Παπαγεωργίου, υπεύθυνος παροχής ύδατος και δημόσιας υγιεινής στο πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την αντιμετώπιση του Έμπολα στη Γουινέα και τη Λιβερία. Ο Μιχάλης περιγράφει συγκλονιστικές εικόνες καθώς και το πώς είναι να ζεις με το φόβο και να αντιμετωπίζεις μια φονική επιδημία. «Η συμμετοχή μου στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχει δυναμώσει την πεποίθησή μου ότι πολλές καταστάσεις μπορούν να επιλυθούν αν μπούμε στον κόπο να καταλάβουμε κάποιον που βρίσκεται σε διαφορετική θέση» λέει χαρακτηριστικά.

Πώς οδηγείται κανείς στην απόφαση να ενταχθεί  και να βοηθήσει στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»;
Ο καθένας που εντάσσεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα έχει τη δική του απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Σίγουρα όμως το κίνητρό του δεν είναι τα χρήματα, καθώς η αποζημίωση που παίρνουμε είναι από τις μικρότερες σε σχέση με άλλες οργανώσεις και φορείς. Ούτε όμως και για να βολευτεί . Είναι πολύ απαιτητικό να τρέχεις σε ζώνες με λιμούς, πολέμους και τυφώνες.


Στην περίπτωσή μου, η απόφαση ήταν συνδυασμός αρκετών παραγόντων. Από τη μία πλευρά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μου δίνουν την ευκαιρία να εργαστώ σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αντικείμενο, την τεχνική υποστήριξη υποδομών υγείας σε μέρη και καταστάσεις όπου υπάρχει τεράστια ανάγκη για παροχή ιατρικής φροντίδας. Από την άλλη πλευρά, για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ως βασική αρχή της δράσης τους την πλήρη πολιτική ουδετερότητα, που σημαίνει ότι γνώμονας για οποιαδήποτε παρέμβαση της οργάνωσης στον κόσμο, είναι αποκλειστικά οι ανθρώπινες ανάγκες, πέρα δηλαδή από πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις καθώς και  για το αν τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμμένα ή όχι σε αυτές τις κρίσεις.

Οι φωτογραφίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά σε ελληνικό μέσο - Photo: Martin Zinggl ©ΓΚΡΕΚΑ

Όλη η συνέχεια εδώ - grekamag.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ