Made In Greece ο Φάνης Ματσόπουλος, ο νεότερος αστροφωτογράφος του πλανήτη ουρανού! Θαυμάστε τον! Από σήμερα στο Ευγενίδειο! (φωτό - βίντεο)

Πάμε βόλτα στ' αστέρια; Μια εκθαμβωτική σαν τ' αστρα του ουρανού έκθεση φωτογραφίας εγκαινιάστηκε χθές στο Ευγενίδειο με δημιουργό έναν 23χρονο αστροφωτογράφο: Φάνης Ματσόπουλος - κρατήστε αυτό τό όνομα! 

Η έκθεση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιλαμβάνει 50 νέα φωτογραφικά έργα του Φάνη Ματσόπουλου. Νυχτερινές λήψεις από αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίες απεικονίζουν τα αρχαία και νεότερα μνημεία με αστρικές τροχιές (Startrails) και την Γαλαξιακή ζώνη, αστρονομικά αντικείμενα βαθέος ουρανού που ελήφθησαν με διάφορα τηλεσκόπια, νυχτερινά τοπία καθώς και αστρονομικά όργανα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτελούν την κυρία θεματολογία της έκθεσης.


Με φόντο τις αστρικές τροχιές και το αχνό φως της Γαλαξιακής Ζώνης, ουράνια αντικείμενα, όπως νεφελώματα, αστρικά σμήνη και πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, με τίτλο «Μεταξύ Ουρανού και Γης», που ξεκινά στις εγκαταστάσεις του Ευγενίδειου Ιδρύματος.


Χθες έγινε και η πρώτη δημόσια προβολή, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, της ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν» που δημιούργησε ο Φάνης Ματσόπουλος, παγκοσμίως ένας από τους νεότερους σε ηλικία δημιουργούς ψηφιακών πλανηταριακών παραστάσεων.

Γεννημένος το 1991, ο φοιτητής ηλεκτρολογίας και αυτοδίδακτος φωτογράφος Φάνης Ματσόπουλος έχει ήδη καταφέρει να κάνει το όνομά του γνωστό στον χώρο της αστροφωτογραφίας, δημοσιεύοντας εικόνες σε αστρονομικά περιοδικά, αναρτώντας βίντεο σε ιστοσελίδες όπως του European Southern Observatory και της ESA-Hubble Space Telescope, και πραγματοποιώντας εκθέσεις σε χώρους όπως το Μουσείο των Γενικών Αρχείων του Κράτους - Μουσείο Ηπείρου, η Δημοτική Πινακοθήκη Κορίνθου και, το 2013, στο Ιδρυμα Ευγενίδου. Ακόμα, προσκλήθηκε και συμμετείχε με έξι φωτογραφίες στο σημαντικό διεθνές φεστιβάλ αστροφωτογραφίας του Πλανηταρίου Νεχρού, στο Νέο Δελχί.


Η έκθεση είναι δομημένη σε τρία μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει καθαρά αστρονομικές εικόνες και εικόνες βαθέος ουρανού, ληφθείσες με τη χρήση διαφόρων τηλεσκοπίων, το δεύτερο καλλιτεχνικές φωτογραφίες με θέμα μνημεία και τοπία κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και το τρίτο αστρονομικά όργανα και χώρους του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η φωτογραφική απεικόνιση του έναστρου ουρανού, από τον Φάνη Ματσόπουλο, ακροβατεί ανάμεσα στην Επιστήμη και στην Τέχνη. Ο φωτογράφος πατώντας στην Γη, ελκύεται από το μεγαλείο του νυχτερινού ουρανού και προσπαθεί να το αποτυπώσει με τρόπο που να είναι προσιτός σε όλους. Καλείται να αποδώσει σε ένα κομμάτι φωτογραφικό χαρτί, το μείγμα των δομών, των μορφών και των μεγεθών των αντικειμένων του ουρανού, μαζί με τα έντονα συναισθήματα που συνοδεύουν την παρατήρησή τους. Όλα αυτά -σε ενιαίο σύνολο- μέσα φυσικά από τα μάτια του καλλιτέχνη.

Το έργο αυτό είναι από τη φύση του δύσκολο. Απαιτείται επιτυχημένος συνδυασμός της αισθητικής, του ακριβού εξοπλισμού, της επιστημονικής γνώσης και της σύγχρονης υπολογιστικής τεχνολογίας. Το αποτέλεσμα όμως επιβραβεύει τον καλλιτέχνη. Τον βυθίζει σε κόσμους μακρινούς, φωτεινούς και γιγάντιους, κόσμους αληθινούς, τους οποίους όμως δεν είναι σε θέση να συλλάβει η ανθρώπινη φαντασία.

Λίγα λόγια για την Ψηφιακή Πλανηταριακή Παράσταση: «Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν»

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση του Φάνη Ματσόπουλου, διάρκειας 42 λεπτών, που ταξιδεύει τον θεατή στα μονοπάτια της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης για το Σύμπαν, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της δομής του Σύμπαντος.

Για την ολοκλήρωσή της ο δημιουργός της χρησιμοποίησε αποκλειστικά αληθινές εικόνες από τα μεγαλύτερα επίγεια και τροχιακά τηλεσκόπια του κόσμου,  προσφέροντας στον θεατή την εμπειρία ενός «πραγματικού» ταξιδιού στο αχανές Διάστημα.

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ