Smile: Ένα χιουμοριστικό κείμενο από το Reuters με συμβουλές προς τον Α. Τσίπρα για το πώς να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Μέρκελ! Απολαύστε το!

Ακολουθεί κείμενο φανταστικού non paper που έστειλε στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας μέλος του επιτελείου του για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
 

«Αγαπητέ κ. πρωθυπουργέ,

Ο υπουργός Οικονομικών σας έριξε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ελληνικού χρέους.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί τις ευλογίες της Αγκέλα Μέρκελ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι διατεθειμένη να βοηθήσει, μόνο κόμως εάν εμπιστεύεται την κυβέρνησή σας. Ιδού μια λίστα με το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε κατά την επικείμενη συνάντησή σας με την κ. Μέρκελ.

Εμμείνετε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για σας από πολιτικής πλευράς, καθώς συνεπάγεται υπαναχώρηση από ορισμένες προεκλογικές σας δεσμεύσεις. Είναι όμως ζωτικής σημασίας εάν θέλετε να επιτύχετε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Το Βερολίνο δεν θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια εάν θεωρεί –ορθώς ή λανθασμένα- ότι χρηματοδοτεί μια μη βιώσιμη οικονομική πολιτική. Το «ξήλωμα» όλων των διαρθρωτικών μέτρων του προκατόχου σας θα έδινε ακριβώς αυτή την εντύπωση, τη στιγμή που ακόμα και τα γερμανικά συνδικάτα πιστεύουν ότι η χώρα σας χρειάζεται περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Αντ' αυτού, τονίστε πόσα έχουν επιτευχθεί έως τώρα.

Επαναλάβετε τις υποσχέσεις σας να εναντιωθείτε στα κατεστημένα συμφέροντα και να βελτιώσετε την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και της αγοράς εργασίας. Και εξηγήστε στην Καγκελάριο πώς σκοπεύετε να το κάνετε.

Κολακεύστε την Γερμανία, ζητώντας την τεχνογνωσία της στο πώς να «τρέξετε» την οικονομία. Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει καταστήσει τον θεσμό της μαθητείας κεντρικό άξονα στην οικονομία. Ζητήστε την βοήθειά της για το πώς να εφαρμόσετε ένα ανάλογο σύστημα στην Ελλάδα. Θα μπορούσατε επίσης να ζητήσετε τη συμβουλή της για το πώς να καταπολεμήσετε την νεανική ανεργία.

Αν και πρόκειται για συμβολικές κινήσεις , οι εκκλήσεις για βοήθεια θα σηματοδοτούσαν την προθυμία σας να συνεργαστείτε και να αντιμετωπίσετε τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Μην αναφέρετε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ! Μην επιμείνετε στο θέμα των μη καταβληθέντων γερμανικών αποζημιώσεων. Όπως έχει πει στο παρελθόν ο κ. Βαρουφάκης, η Γερμανία έχει αναλάβει πλήρως την ιστορική της ευθύνη. Η απάντηση είναι η βαθιά δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Αντ' αυτού, δώστε έμφαση στην ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλλεγγύη.

Σταματήστε να φλερτάρετε με τον Πούτιν. Η Αγκέλα Μέρκελ θα κλείσει συμφωνία μαζί σας μόνο εάν σας εμπιστεύεται. Το να δείξετε ακόμα και ελεγχόμενη συμπάθεια για την τρέχουσα στάση της Μόσχας είναι αντιπαραγωγικό. Ξεχάστε για λίγο το φυσικό αέριο. Εστιάστε στο δημόσιο χρέος και την οικονομία και μην ανοίγετε μέτωπα σε άλλους τομείς.

Τέλος, θυμηθείτε; Η κ. Μέρκελ έχει ψηφοφόρους ακριβώς όπως κι εσείς. Θα είναι έτοιμη για οποιονδήποτε λογικό συμβιβασμό, στο μέτρο που θεωρεί ότι μπορεί να εξηγήσει μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο κοινοβούλιο και την εκλογική της βάση.»

Του αρθρογράφου του Reuters, Olaf Storbeck

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ