Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία της νέας Βουλής - Τα παραλειπόμενα, οι νέοι και οι πρωτιές στα έδρανα! (φωτό)

Η ορκωμοσία των βουλευτών της νέας βουλής έγινε το πρωί της Πέμπτης, με κάθε επισημότητα, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Ο μητροπολίτης Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό, ενώ στη συνέχεια όρκισε τους βουλευτές που επιθυμούσαν να χρισθούν στο αξίωμα του βουλευτή με χριστιανικό όρκο. 

Οι βουλευτές όπως πάντα, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να δώσουν πολιτικό ή θρησκευτικό (χριστιανικό ή μουσουλμανικό) όρκο.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως για πρώτη φορά στην ελληνική Βουλή η πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται πως θα επιλέξει πολιτικό και όχι θρησκευτικό όρκο. Εκτός από το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους βουλευτές του ΚΚΕ (πλην της κας Κανέλλη) και ορισμένοι από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού πρόκριναν τον πολιτικό, έναντι του θρησκευτικού όρκου.


Ένα άλλο από τα σημεία που αξίζουν να τονισθούν είναι η παρουσία στη Βουλή για την ορκωμοσία και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που παραμένουν έγκλειστοι στις φυλακές. Οι έξι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής μετά από την άδεια που τους έδωσε η εισαγγελία παρευρέθηκαν στην αίθουσα ολομέλειας του κοινοβουλίου για να ορκιστούν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στη Βουλή κατευθύνθηκε πρώτα προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και χαιρέτισε προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας μετέβει προς τους βουλευτές του ΚΚΕ, όπου είχε χειραψία με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και σύντομο διάλογο.

Από την πλευρά του δεύτερου εταίρου της συγκυβέρνησης στα έδρανα των υπουργών ανέβηκε μόνο η Έλενα Κουντουρά, αφού ο Πάνος Καμμένος προτίμησε να μείνει στα έδρανα της κοινοβουλευτιικής ομάδας των ΑΝΕΛ και να ορκιστεί από εκεί.

Την Παρασκευή, οι ορκισθέντες βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, ενώ το τριήμερο που ακολουθεί θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και τη Δευτέρα το βράδυ, θα ζητηθεί η ψήφος εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν. Σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου αναμένεται να ορισθεί Πρόεδρος, αφού σε αυτό φαίνονται να συμφωνούν τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το Ποτάμι.

 

Στο κομμάτι των μεταβολών:

ΣΥΡΙΖΑ έχει 149 βουλευτές (+78),
ΝΔ 76(-53),
Χρυσή Αυγή 17(-1)
Το Ποτάμι 17,
ΚΚΕ 15 (+3),
ΑΝΕΛ 13 (-7)
ΠΑΣΟΚ 13 (-20).
 

Αναφορικά με τους βουλευτές κάθε κόμματος:

ΣΥΡΙΖΑ: 61 επανεκλέγονται-88 νέοι
ΝΔ: 62 επανεκλέγονται-14 νέοι
Χρυσή Αυγή: 12 επανεκλέγονται-5 νέοι
Ποτάμι: 3 επανεκλέγονται-14 νέοι
ΚΚΕ: 10 επανεκλέγονται-5 νέοι
ΑΝΕΛ: 7 επανεκλέγονται-6 νέοι
ΠΑΣΟΚ: 10 επανεκλέγονται-3 νέοι

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ