Λιποθύμησε όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου - Πρόστιμο & ποινή κάθειρξης 145 ετών!

Ο 19χρονος σηκώθηκε για να ακούσει την απόφαση που δεν περίμενε με τίποτα - Οι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς του...

Βαρύς έπεσε ο πέλεκυς της δικαιοσύνης στον 19χρονο Σύρο Κ. Η. που επωμίστηκε την ευθύνη της τραγωδίας του θανάτου 12 μεταναστών, οι οποίοι επέβαιναν σε σκάφος που αναποδογύρισε ανοιχτά του Φαρμακονησίου την 20η Ιανουαρίου 2014.

Το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου του επέβαλε ποινή κάθειρξης 145 ετών και 3 μηνών (εκτιτέα τα 25) και χρηματική ποινή 570.500 ευρώ κρίνοντάς τον ένοχο για το σύνολο των αδικημάτων που αντιμετώπιζε και αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Ο Εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή του για το θάνατο των 12 μεταναστών (εννέα παιδιά και τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους). Επεσήμανε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ότι ο θάνατος των μεταναστών επήλθε κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης του σκάφους από το Λιμενικό, ενώ τόνισε ότι με δεδομένο το γεγονός ότι υπάρχει απαλλακτική κρίση από Εισαγγελέα του Ναυτοδικείου για του λιμενικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση δεν θα επιρρίψει ευθύνες για το δυστύχημα.

Το δικαστήριο ωστόσο με απόφαση που έλαβε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησε ένας δικαστής) έκρινε τον 19χρονο Σύρο ένοχο και για το θάνατο δύο μεταναστών (το κατηγορητήριο δεν περιελάμβανε και τα υπόλοιπα θύματα). Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί το πλοιάριο είχε εντοπιστεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Ιανουαρίου, ακινητοποιημένο και χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας, από σκάφος του Λιμενικού Σώματος,  το οποίο, συνεκτιμώντας την κατάσταση και τις κακές καιρικές συνθήκες, ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης με ρυμούλκησή του προς το Φαρμακονήσι.

Πηγή: dimokratiki.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ