Μade in Greece το Μέλι Αττική με ιστορία ενός αιώνα & πλέον οι Αδελφοί Πίττα εξάγουν σε 35 χώρες το ολόγλυκο "χρυσάφι" τους!

Οι αδελφοί Πίττα έχουν συνδέσει το όνομά τους με μια από τις πιο επιτυχημένες ''μελένιες'' επιχειρηματικές ελληνικές ιστορίες. Ξεκινώντας το 1928 και έχοντας περάσει από τη δίνη της κατοχής κατάφεραν και δημιούργησαν την Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ, όπως είναι το σημερινό πλήρες όνομα της. Από το 1932 κερδίζουν ασταμάτητα διακρίσεις και είναι σταθερά πρώτοι στην προτίμηση του αγοραστικού κοινού.

Μπορεί να ίδρυσαν την Μελισσοκομική Εταιρεία Αττική το 1928, ωστόσο η ενασχόληση της οικογένειας με το μέλι ξεκινά από αρκετά νωρίτερα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, όταν ο πατέρας των ιδρυτών, Γεώργιος Πίττας, διαφήμιζε στην εφημερίδα «Εστία» την επιχείρηση που διατηρούσε με την επωνυμία «Εδωδίμων Αποικιακών», στην οδό Σταδίου. Μεταξύ των προϊόντων της επιχείρησης ήταν και το διάσημο, τότε, μέλι Υμηττού.

Το 1928, ο Αλέξανδρος Πίττας (ο τρίτος από οκτώ αδέρφια) άνοιξε ένα κατάστημα στην οδό Σωκράτους όπου σε αυτό συσκεύαζε και εμπορευόταν μέλι. Ο μικρότερος αδερφός του, ο Παναγιώτης, που δεν ήταν ούτε 20 χρονών σύντομα έσπευσε να τον βοηθήσει με τη δουλειά. Εκείνα τα χρόνια, η Αττική ήταν ένας τόπος ξαουστός για το θυμαρίσιο μέλι του και την κορυφαία ποιότητα του.

Τα δύο αδέρφια σύντομα κατάλαβαν ότι θα μπορούσαν να πάνε την επιχείρησή τους πιο πέρα. Προχώρησαν λοιπόν σε μια ενέργεια τόσο πρωτοποριακή, που άλλαξε ριζικά τον μέχρι τότε τρόπο εμπορίας και διακίνησης του μελιού. Άρχισαν να το προσφέρουν σε μικρές συσκευασίες, με την επωνυμία μέλι Υμηττού Aττική.

Μια επιτυχία γραμμένη με χρυσά γράμματα στη δίνη του πολέμου
Το πρώτο προϊόν ονομάστηκε μέλι Υμηττού Αττική, αφού οι αδερφοί Πίττα προμηθεύονταν θυμαρίσιο μέλι από τον Υμηττό, μια περιοχή γνωστή για το προϊόν αυτό από την αρχαιότητα. Αργότερα οι δύο επιχειρηματίες αγόραζαν θυμαρίσιο μέλι και από άλλες περιοχές της Αττικής, έτσι από μέλι Υμηττού Αττική εξελίχθηκε σε μέλι Αττική τύπου Υμηττού και στη συνέχεια έγινε το γνωστό σε όλους μας μέλι Αττική. Μετά από λίγο καιρό, το μέλι άρχισε να φτάνει στο εργοστάσιό τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ήταν πάντα όμως κορυφαίας ποιότητας, αφού τα δύο αδέλφια φρόντιζαν να ταξιδεύουν συνεχώς και να κάνουν ποιοτικούς ελέγχους στους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονταν. Όχι τυχαία, λοιπόν, άρχισαν την δεκαετία του ’30 να κερδίζουν τα πρώτα βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις. Το Μέλι Αττική ήταν πια όχι μόνο το μέλι της Αττικής αλλά το μέλι όλης της Ελλάδας.

Πάνω όμως στο απώγειο της επιτυχίας της, η εταιρεία θα βιώσει τις άσχημες συνέπειες του πολέμου και θα διακόψει τη λειτουργία της. Μετά την κατοχή, και χάρη στο Σχέδιο Μάρσαλ θα αποσπάσει κεφάλαια, χάρη στα οποία θα μεταμορφωθεί σε μια σύγχρονη βιομηχανική μονάδα. Τα δύο αδέλφια όχι μόνο δεν έχασαν την διάθεσή τους, αλλά επανήλθαν με ακόμη εγαλύτερη όρεξη για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Το 1949 μεταφέρθηκαν από την οδό Σωκράτους, στο εργοστάσιό τους στο Περιστέρι.

Η δεκαετία του ’50 φέρνει πολύ μεγάλη αναγνώριση για το μέλι των αδελφών Πίττα. Είναι η εποχή που χάρη στην πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια και τον εμπλουτισμό της γκάμας της με νέες συσκευασίες, αρχίζει πλέον να ξεφεύγει από τα στενά γεωγραφικά πλαίσια και να αποκτά παρουσία σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αλλά και σε αγορές στο εξωτερικό. Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία, αλλά και αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής θα γνωρίσουν το ελληνικό μέλι και θα αρχίσουν να καταναλώνουν ένα σημαντικό μέρος από τους 300 τόνους μελιού που συσκεύαζε ετησίως η εταιρεία. Την ίδια περίοδο, στη Ελλάδα όλο και περισσότεροι παντοπώλες φέρνουν το μέλι στα ράφια τους και οι Έλληνες αυξάνουν κατά πολύ την κατανάλωση μελιού. Η επιχείρηση των αδελφών Πίττα, ως πρωτοπόρος στον τομέα της, διαπρέπει.

Τη δεκαετία του '60 το μπλε κουτί Αττική έγινε αναγνωρίσιμο και ευρέως γνωστό, ενώ το Φίνο ανέπτυξε τη δική του ταυτότητα. Το κίτρινο κουτί Φίνο, με το αγοράκι Φίνο στη συσκευασία, έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά.

Η νέα γενιά της οικογένειας Πίττα και το σήμερα
Όταν την δεκαετία του ’70, οι δύο ιδρυτές έφυγαν πια από τη ζωή, τη συνέχεια της παράδοσής τους ανέλαβαν τα παιδιά τους. Τα παιδιά του Παναγιώτη, η Αλεξάνδρα και ο Γιώργος, μαζί με τη θεία τους, Ελένη, χήρα του Αλέξανδρου, αναλαμβάνουν τη διοίκηση της εταιρείας. Και η πορεία συνεχίστηκε με τους ίδιους ρυθμούς που είχε και πριν.

Το 1932 μάλιστα, στη Διεθνή Γενική Εμπορική Έκθεση του Λονδίνου το μέλι Αττική έλαβε την πρώτη του διάκριση, ενώ το ο 1998, πιστοποιήθηκε με ISO 9001 για τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας, λαμβάνοντας αργότερα, το 2007 την πιστοποίηση ISO 22000.

Ο κύριος Γεώργιος Πίττας – Διευθύνων Σύμβουλος της ''Μέλι Αττική''.

Σήμερα η Αττική Μελισσοκομική Εταιρεία Αλέξανδρος Πίττας ΑΕΒΕ (όπως είναι το πλήρες όνομά της) κυριαρχεί στην ελληνική αγορά και είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση στο είδος της στην Ελλάδα. Εκλεκτές ποικιλίες ελληνικού μελιού επιλέγονται από 2.000 μελισσοκόμους. Οι επαφές με τους παραγωγούς μελιού είναι πάντα άμεσες, ο Γιώργος Πίττας και οι άνθρωποι του Τμήματος Αγορών συνεχίζουν την παράδοση της παλαιότερης γενεάς και πραγματοποιούν ταξίδια στους παραγωγούς για την επιλογή των ποιοτήτων του μελιού της Αττική που προσφέρεται επώνυμα στις μάρκες: Αττική, Φίνο και Νέκταρ.

Περίπου το ένα τρίτο της ελληνικής παραγωγής σε μέλι πηγαίνει κάθε χρόνο στην Αττική. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι πρόκειται για μια επιχείρηση που αποτελεί την καρδιά της όλης δραστηριότητας της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Πάνω από 10% αυτής της παραγωγής εξάγεται σε περισσότερες από 35 χώρες στον πλανήτη, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Κύπρο, στην Ιαπωνία και στην Μ. Ανατολή.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ