Μόνο στο Eirinika η 25χρονη Top Woman Μαρία Πραστάκου & το 180DEGREES -Η "μαθήτρια" της Mary Katrantzou βάζει στόχο τη κορυφή!

Ράβοντας φορέματα για τις κούκλες της ως παιδί και μετατρέποντας τα παντελόνια της σε φούστες ως έφηβη η Μαρία Πραστάκου προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να εκφράσει την καλλιτεχνική της φύση. Αργότερα, ακολούθησε την αγάπη της για τα χρώματα και το design και έκανε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και μόδας τα καλοκαίρια στην Αγγλία, ενώ στα σχολικά της χρόνια δούλεψε στην ''Βίβλο'' της μόδας, τη Vogue και στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας. 

Τα χρόνια πέρασαν και η νεαρή fashionista έκανε τις σπουδές της στο Λονδίνο, όπου και πήρε πτυχίο Fashion Design Technology με έμφαση στο γυναικείο ένδυμα και έκανε την πρακτική της στον οίκο Mary Katrantzou. Τον Ιούνιο 2013 ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση, με όνομα 180 DEGREES, με αντικείμενο την δημιουργία ρούχων που έχουν την επιπλέον αξία να φοριούνται ως δύο ή και τρία διαφορετικά πράγματα. Σήμερα, σαν πετυχημένη σχεδιάστρια μόδας πια, η Μαρία μιλάει στο eirinika.gr για το όνειρο της, που έγινε πραγματικότητα!

Δείτε τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης της Μαρίας Πραστάκου στο eirinika.gr:

  • Το ρούχο και η κατασκευή του ήταν πράγματα που αγαπούσα από μικρή, αλλά το βαθύτερο πάθος που είχα για τη φόρμα, τις σιλουέτες και τα print το κατάλαβα πολύ αργότερα, όταν ξεκίνησα κάποια μαθήματα design, ενώ ήμουν στο Λύκειο, ένα καλοκαίρι στο Λονδίνο
  • Από μικρή μου άρεσε να "μεταμορφώνω" τα ρούχα μου, να τα κόβω και να τα ράβω διαφορετικά. Ήταν όμως στο πρώτο έτος του πτυχίου μου όμως στο Λονδίνο, με έμπνευση μια εργασία για Νομάδες, που δημιούργησα το πρώτο μου ολοκληρωμένο πολυμορφικό ρούχο!​
  • Φύση, τέχνη, τεχνολογία είναι βασικά θεμέλια της δημιουργικότητάς μου
  •  Ονειρεύομαι πως θα μεγαλώσω μαζί με το 180DEGREES, θα μείνουμε μαζί και σε 20 χρόνια θα είμαστε και εγώ αλλά και αυτό με τις δικές μας οικογένειες!
  • Η Μαίρη Κατράντζου ήταν για μένα ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξή μου ως σχεδιάστρια, μιας και εκεί έκανα την πρακτική μου εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Ήταν μεγάλη πρόκληση να εργαστώ δίπλα σε μια γυναίκα που είχε καταφέρει τόσα πολλά από τόσο νεαρή ηλικία, και πόσο μάλλον όταν είναι και αυτή Ελληνίδα!

Ειρήνη Νικολοπούλου: Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τον κόσμο της μόδας;  Ήταν πάντα το όνειρο σας να γίνετε σχεδιάστρια μόδας ή απλά προέκυψε;

Μαρία Πραστάκου:Το ρούχο και η κατασκευή του ήταν πράγματα που αγαπούσα από μικρή, αλλά το βαθύτερο πάθος που είχα για τη φόρμα, τις σιλουέτες και τα print το κατάλαβα πολύ αργότερα, όταν ξεκίνησα κάποια μαθήματα design, ενώ ήμουν στο Λύκειο, ένα καλοκαίρι στο Λονδίνο. Η μόδα ήταν πιο «κυριολεκτική» τότε. Μας είπαν να κάνουμε κολλάζ πάνω σε μπλουζάκια: εγώ έκανα κολλάζ τα ίδια τα μπλουζάκια!

Τα μετέτρεψα σε φούστες, παλτό και τσάντες, και από τότε το ρούχο έγινε κομμάτι της ζωής μου. Στο Λονδίνο έκανα τις σπουδές μου σε Fashion Design Technology, και ενώ ήμουν σίγουρη για τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό σε ότι αφορά το ρούχο, δεν περίμενα ποτέ πως η πρώτη μου συλλογή θα παρουσιαζόταν στο Athens Xclusive Designers Week και θα βραβευόταν με το Best Trendsetter Award! Έτσι δήλωσα συμμετοχή στο διαγωνισμό Egg Enter-Grow-Go που διοργανώνει η Eurobank με το Corallia Clusters, στον οποίο ήμουν μία από τις νικήτριες ιδέες, και έτσι δημιουργήθηκε το 180DEGREES.

Ε.Ν: Τα ρούχα που σχεδιάζετε, έχουν κάτι πολύ ιδιαίτερο και πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα. Είναι πολυμορφικά! Πώς σας ήρθε αυτή η ιδέα;

Μ.Π: Η ιδέα αυτή ήταν κάτι που χτιζόταν μέσα μου πολύ καιρό. Από μικρή μου άρεσε να "μεταμορφώνω" τα ρούχα μου, να τα κόβω και να τα ράβω διαφορετικά. Ήταν όμως στο πρώτο έτος του πτυχίου μου όμως στο Λονδίνο, με έμπνευση μια εργασία για Νομάδες, που δημιούργησα το πρώτο μου ολοκληρωμένο πολυμορφικό ρούχο! Η ιδέα ότι οι άνθρωποι αυτοί είχαν όλη τους τη ζωή μέσα σε "βαλίτσες" και ταξίδευαν συνέχεια, με ιντρίγκαρε και με ενέπνευσε.

Το αισθανόμουν πολύ γνώριμο μιας και σπούδαζα στην Αγγλία, η οικογένειά μου ήταν χωρισμένη σε Ελλάδα και Αμερική, και έβρισκα μονίμως τον εαυτό μου με μια δικιά μου βαλίτσα -συνήθως υπέρβαρη- στο χέρι. Έτσι σκέφτηκα να κάνω κάτι που θα ελαχιστοποιεί τον όγκο των αποσκευών, και σχεδίασα και έφτιαξα ένα φόρεμα που γίνεται και τσάντα! Ήταν το 2008, που η οικονομική κρίση άρχισε να "χτυπάει τη πόρτα" της Ευρώπης, και όλη η ιδέα ωρίμασε και άρχισε να έχει και μεγαλύτερο κοινωνικό και οικονομικό νόημα πλέον τα ρούχα να έχουν την επιπλέον αξία να γίνονται δύο ή τρία πράγματα!

Ε.Ν: Από που εμπνέεστε τα πρωτότυπα σχέδια σας;
 

Μ.Π: Έμπνευση αντλώ κυρίως από το περιβάλλον μου, από πράγματα που θα δω, από δημιουργίες ανθρώπινες και μη. Φύση, τέχνη, τεχνολογία είναι βασικά θεμέλια της δημιουργικότητάς μου. Η εικόνες λοιπόν θα εμπνεύσουν τα print μου, αλλά ο πειραματισμός και το «κόψε-ράψε» επηρεάζουν τις σιλουέτες των ρούχων μου. 

Ε.Ν: Η παγκοσμίου φήμης Ελληνίδα Μαίρη Κατράντζου, αποτελεί ένα είδους πρότυπο για εσάς;

Μ.Π: Η Μαίρη Κατράντζου ήταν για μένα ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην ανάπτυξή μου ως σχεδιάστρια, μιας και εκεί έκανα την πρακτική μου εργασία κατά τη διάρκεια των σπουδών μου. Ήταν μεγάλη πρόκληση να εργαστώ δίπλα σε μια γυναίκα που είχε καταφέρει τόσα πολλά από τόσο νεαρή ηλικία, και πόσο μάλλον όταν είναι και αυτή Ελληνίδα! Εμπνεύστηκα από τη δουλειά μου εκεί, άρχισα να ασχολούμαι με τα prints και δε σταμάτησα ποτέ να την βλέπω ως μια πρωτοπόρο στο χώρο της μόδας. Είναι πρότυπο για πολλούς σχεδιαστές, όπως και για μένα.

Ε.Ν: Ποιο κομμάτι σας είναι το best seller της εταιρίας;
 

Μ.Π: Κάθε σεζόν αλλάζει! Για το χειμώνα αναμφίβολα μπορώ να πω ήταν το φόρεμα TOPAZ, το οποίο φοριέται ως αμάνικη ντραπέ φαρδιά μπλούζα αλλά και στενό  ασύμμετρο κοντομάνικο φόρεμα! Είναι ένα κομμάτι εύκολο το οποίο κάνει το ντύσιμο μιας γυναίκας προσαρμόσιμο στη καθημερινότητά της, απ' το πρωί ως το βράδυ χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει ρούχα! Το δείξαμε σε τρία print τα οποία σχεδίασα για αυτή τη σεζόν και έγινε αμέσως αγαπημένο!

Ε.Ν: Πού μπορούμε να βρούμε τα 180 degrees;
 

Μ.Π: Τα ρούχα μας διατίθενται στο κατάστημά μας, Κύπρου 61 Γλυφάδα, και στο site μας, www.transformableclothing.com, στο οποίο λειτουργεί eshop! Πρόσφατα ανοίξαμε και το δίκτυο της χονδρικής: πλήρης λίστα με τα καταστήματα που έχουν συλλογές μας σε όλη την Ελλάδα υπάρχει στο site μας.

Ε.Ν: Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον; Σκέφτεστε το ενδεχόμενο επέκτασης του δικτύου πωλήσεων των 180DEGREES και στο εξωτερικό;

Μ.Π: Σίγουρα το εξωτερικό είναι ένα από τα πράγματα που ήδη προσπαθούμε, και βρίσκεται στα άμεσα σχέδιά μας για το μέλλον, αλλά πρώτα σαν επέκταση του δικτύου της χονδρικής μας. Το μεγάλο μου όνειρο είναι μια δικιά μας boutique στο εξωτερικό αλλά δεν βιάζομαι! 

Ε.Ν: Τι ρόλο έπαιξε η τόσο δυναμική σας μητέρα στην μέχρι τώρα πορεία σας και ποια η σχέση σας μαζί της;

Μ.Π: 

Η μητέρα μου είναι πράγματι δυναμική, με αυτοπεποίθηση και ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες σχέσεις. Είμαι πολύ τυχερή που «με έμαθε» αυτή την εικόνα και για τον εαυτό μου!

Είμαστε καθρέφτης η μία της άλλης, ένας καθρέφτης ευεργετικός και ενθαρρυντικός.

Ε.Ν: Είστε μια κοπέλα αρκετά νεαρή σε ηλικία. Πώς φαντάζεστε τον εαυτό σας μετά από 20 χρόνια; Ανήκετε στις γυναίκες που τους ενδιαφέρει να αποκτήσουν παιδιά και να κάνουν τη δική τους οικογένεια ή έχετε την καριέρα σας σαν προτεραιότητα;

Μ.Π: Νομίζω για την ώρα η δουλειά μου είναι η προτεραιότητα, ακριβώς επειδή είμαι μικρή -μόλις έκλεισα τα 25! Για να είμαι ειλικρινής, το 180DEGREES είναι κάπως σαν παιδί μου! Δεν μπορώ όμως να δω τον εαυτό μου στο μέλλον χωρίς κανονική οικογένεια και παιδιά. Ονειρεύομαι πως θα μεγαλώσω μαζί με το 180DEGREES, θα μείνουμε μαζί και σε 20 χρόνια θα είμαστε και εγώ αλλά και αυτό με τις δικές μας οικογένειες!

Who is Who

Απόφοιτη του London College of Fashion, η Μαρία Πραστάκου ξεκίνησε στο χώρο της μόδας ράβοντας φορέματα για τις κούκλες της ως παιδί και μετατρέποντας τα παντελόνια της σε φούστες ως έφηβη. Ακολουθώντας την αγάπη της για τα χρώματα και το design, η Μαρία έκανε μαθήματα φωτογραφίας, ζωγραφικής και μόδας τα καλοκαίρια στην Αγγλία, δούλεψε στο περιοδικό Vogue και στην Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο και έκανε τις σπουδές της στο Λονδίνο, όπου και πήρε πτυχίο Fashion Design Technology με έμφαση στο γυναικείο ένδυμα.

Δούλεψε στα καταστήματα Τσαντίλης στην Αθήνα και έκανε πρακτική στον οίκο Mary Katrantzou στο Λονδίνο. Το 2012, μετά το τέλος των σπουδών της, γύρισε στην Ελλάδα όπου πήρε το μεταπτυχιακό της σε Marketing στο ALBA Graduate Business School, ενώ ταυτόχρονα παρουσίασε τη πρώτη της συλλογή γύρω απ’ τα ρούχα πολλών χρήσεων. Ήταν μια απ’τους νικητές του επιχειρηματικού διαγωνισμού Egg – Enter Grow Go της Eurobank και του Corallia και τον Ιούνιο 2013 ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση, με όνομα 180 DEGREES, με αντικείμενο την δημιουργία ρούχων που έχουν την επιπλέον αξία να φοριούνται ως δύο ή και τρία διαφορετικά πράγματα.

Η 180DEGREES έχει κατάστημα στη Γλυφάδα, e-shop, έχει κερδίσει δύο συνεχόμενες φορές το τίτλο του Best Trendsetter από το Athens Xclusive Designers Week, και ξεκινάει τις εξαγωγές των ρούχων και στο εξωτερικό.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το e - shop των 180DEGREES - transformableclothing.com

Επιμέλεια: Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ