Α. Τσίπρας: ''Προχωράμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις'' - Α. Γκουρία: ''Συνεργασία για να έρθει η ανάπτυξη''!

Λίγο πριν από τις 10 το πρωί της Τετάρτης πέρασε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία προκειμένου να συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
 

Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Γκουρία είπε στον κ. Τσίπρα ότι τάσσεται υπέρ του να πηγαίνουν οι φόροι για την ανάπτυξη και για την αντιμετώπιση του χρέους μέσω της ανάπτυξης.
Είστε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους για την Ευρώπη διότι μιλάτε για την ανάπτυξη είπε, υποδεχόμενος τον γγ του ΟΟΣΑ ο πρωθυπουργός.

Σε κοινές τους δηλώσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. "Η λιτότητα αντί να επιλύσει τη κρίση, τη βάθυνε περισσότερο. Η Ευρώπη βολοδέρνει ανάμεσα στη Σκύλα της ύφεσης και της στασιμότητας και στη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού. Μπήκαμε πρώτοι στο εργαστήρι της λιτότητας και είμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση", είπε και προσέθεσε:


"Μεταρρυθμίσεις δεν υπήρξαν, υπήρξαν απορρυθμίσεις, υπήρξε αποδιάρθρωση ως δήθεν αναδιάρθρωση. Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα, τις μεταρρυθμίσεις που δεν τόλμησαν να πραγματοποιήσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε εξαρτήσει με το παρελθόν.
Η φορολογική μεταρρύθμιση, η πάταξη της φοροδιαφυγής εκτός από πράξη κοινωνικής δικαίωσης είναι και πράξη πολιτικής αλληλεγγύης προς τους ευρωπαίους φορολογουμένους".

"Είμαι αισιόδοξος ότι από κοινού με τον Γκουρία η σημερινή συνάντηση μπορεί να αποτελέσει την αρχή μιας νέας σχέσης μεταξύ ΟΟΣΑ και Ελλάδας. Αποφασίσαμε να συστήσουμε μια μόνιμη κοινή επιτροπή συνεργασίας που θα προετοιμάσει ένα σύμφωνο για την ανάπτυξη και απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα.
Αποφασίσαμε να έχουμε κοινή συνεργασία και τη βοήθεια του ΟΟΣΑ για την εκπόνηση και εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων. Σύντομα θα πάω στο Παρίσι όπου θα επισημοποιήσω αυτή τη σχέση συνεργασίας", τόνισε.
"Θέλω να ευχαριστήσω τον Γκουρία και τους συνεργάτες του. Η βούλησή μας είναι να προχωρήσουμε σε σαρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο Γκουρία είναι μεξικάνος, ίσως να μας κάνει να αισθανόμαστε λίγο καλύτερα αυτό, γιατί λένε πως μόνο με το Μεξικό μπορούμε να συγκριθούμε σε κάποιους δείκτες. όμως έχει καταφέρει να συμβάλει σε  σημαντικές αλλαγές που βελτίωσαν τη ποιότητα ζωής των συμπατριωτών του και η βοήθειά του είναι πολύτιμη για μας", κατέληξε.

Από τη πλευρά του, ο Γκουρία, ευχαρίστησε τον κ. Τσίπρα και του ευχήθηκε τα καλύτερα, ενώ τόνισε ότι προσφέρει τη στήριξή του. "Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ, επομένως για μένα αποτελεί φυσική απόκριση ενός οργανισμού του οποίου είναι μέλος", υπογράμμισε και συνέχισε:
"Δεν ήρθαμε να σας υποδείξουμε τι να κάνετε, οι Έλληνες το γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι να κάνουν, σας ανέθεσαν μια εντολή και εσείς θα εργαστείτε με βάση αυτή. Βρισκόμαστε για να συνομιλήσουμε και να ενημερώσουμε τι κάνουν άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα. Είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε πως βήματα που θα λάβουν χώρα θα εξασφαλίσουν τους πολίτες. Είμαστε εδώ για να φέρουμε εργαλεία και μέσα, μηχανισμούς για τις δημόσιες συμβάσεις, με στόχο τη καταπολέμηση της διαφθοράς, ζητήματα που αφορούν πολλές χώρες παγκοσμίως και όχι μόνο την Ελλάδα. Η εμπιστοσύνη είναι μια από τις μεγάλες απώλειες της κρίσεως. Η Ελλάδας υπέστη απώλειες με άμεσο τρόπο και ενισχύθηκαν οι ανισότητες. Θέλουμε να συνεργαστούμε και θα συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να επανέλθει η ανάπτυξη χάριν των Ελλήνων πολιτών. Μήνυμά μας πως μπορείτε να βασιστείτε στον ΟΟΣΑ για να στηρίξει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Κάποια μέτρα θα χρειαστούν χρόνο, κάποια δεν φέρουν αποτελέσματα αμέσως".

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης θα έχει γεύμα εργασίας με τον κ. Γκουρία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ