Βρυξέλλες τώρα: Δεν υπάρχει συμφωνία - Διαφωνούν για τον όρο "παράταση του Μνημονίου» - Συνεχίζονται οι συζητήσεις

Τη χρυσή τομή μεταξύ της εκφρασθείσας βούλησης της κυβέρνησης να αποστασιοποιηθεί απο το υπάρχον μνημόνιο και της πίεσης των εταίρων για λύση μέσα από την παράταση του υπάρχοντος μνημονίου αναζητούν σύμφωνα με πληροφορίες του eirinika στο Eurogroup εδώ και λίγη ώρα στις Βρυξέλλες οι δύο πλευρές. 

 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης φέρεται πως διαπραγματεύεται την παράταση με αντίκρυσμα την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως έχει καταγραφεί στο παρόν μνημόνιο. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τους εταίρους στο αποψινό Eurogroup. Τόνιζαν ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν κάνει αποδεκτή οποιαδήποτε παράταση του μνημονίου.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρουσίασε στο συμβούλιο τα επιχειρήματά της για την αποτυχία των πολιτικών του μνημονίου και έθεσε το θέμα του δημόσιου χρέους αλλά και της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με σκοπό να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δέχτηκε πιέσεις να συμφωνήσει σε μια παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, έχει δοθεί από τους εταίρους μια διορία μέχρι την Δευτέρα προκειμένου η κυβέρνηση να καταθέσει το σχετικό αίτημα.

Οι τελικές ανακοινώσεις του Eurogroup έχουν ήδη καθυστερήσει περίπου μία ώρα, καθώς υπάρχει δυστοκία στη διαμόρφωση του κοινού ανακοινωθέντος και κυρίως ως προς το σημείο που θα αναφέρεται στη χρονική παράταση του προγράμματος.

Οπως μεταδίδει πάντως το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, το κοινό ανακοινωθέν θα αφήνει ανοιχτές τις πιθανότητες για μια συμφωνία στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup, την ερχόμενη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, οι υπουργοί θα αναφέρονται στις ελπίδες τους για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε στους ευρωπαίους εταίρους ένα σχέδιο συμφωνίας που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Δημοσιονομική σταθερότητα, χρηματοοικονομική βιωσιμότητα, αναδιάρθρωση του χρέους και αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ