Αλ. Τσίπρας λίγο πριν την Σύνοδο Κορυφής: ''Χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση, υπάρχει ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη''

Την βεβαιότητά του για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής, βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος, εξέφρασε για μια ακόμη φορά, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά εντός ολίγου στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
 

«Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί μπορούμε να βρούμε μια κοινά αποδεκτή, βιώσιμη λύση, ώστε να επουλωθούν οι πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στην ΕΕ και να επαναφέρουμε την Ευρώπη στο δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τι υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν σε ό,τι αφορά στη «συμφωνία- γέφυρα», που είναι μια μεταβατική συμφωνία -την οποία η χώρα έχει ανάγκη- έως ότου καταρτίσει το μεσοπρόθεσμο 2015 – 2018 πως η ελληνική πλευρά εστίασε στα εξής:

1. Σε σχέση με το χρηματοδοτικό σκέλος, «όχι» στη δόση από τον ΕΣΜ καθώς δεν είναι επιθυμία οι Ευρωπαϊκοί λαοί να πληρώνουν άλλο για  μια πολιτική που επιβαρύνει (τα 7,5 δις)

2. τα 1,9 δις από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα Ελληνικά ομόλογα, να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων για να  αναχρηματοδοτήσουμε εμείς την αύξηση των ορίων εντόκων πάνω από 10 δις.

3. Ζητάμε τα 11,4 δις από το ΤΧΣ να κατευθυνθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυγιανθούν οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια

4. Εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μείνει σταθερό σε αυτό που πέτυχε η προηγούμενη κυβέρνηση στο 1,49%

5. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων (φορολογικό σύστημα, κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης κα)

«Οχι» στην ολοκλήρωση του προγράμματος

Την ίδια ώρα, το περιβάλλον του πρωθυπουργού διαμηνύει πως δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία συζητήσεων που αφορά στο «κλείσιμο» και την ολοκλήρωση του προγράμματος. «Αυτό έχει κλείσει με την λαϊκή ετυμηγορία και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Γεναρη στην Ελλάδα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα και με όσους συζητάμε στα fora τα θεωρούν απολύτως λογικά», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Ωστόσο, παραδέχονται πως υφίσταται η εμμονή των εταίρων να ζητήσει η κυβέρνηση επέκταση του παρόντος προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση οι διαβουλεύσεις εντείνονται και τη σκυτάλη θα πάρουν τα τεχνικά κλιμάκια τα οποία θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες-και όχι στην Αθήνα- σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ