Ο μαραθώνιος του Μινσκ: Ρώσικη βότκα & σαμπάνια για τους δημοσιογράφους, ο φορτιστής της Μέρκελ και τα τσιγάρα του Λαβρόφ!(Φωτό - Βίντεο)

Πανικόβλητοι δημοσιογράφοι έτρεχαν στους διαδρόμους του Παλατιού της Ανεξαρτησίας στο Μινσκ της Λευκορωσίας για μια δήλωση, «τόνοι καφέ» μεταφέρονταν με τρόλεϊ στους ηγέτες, δημοσιογράφοι που κατέρρεαν και μεταφέρονταν στο νοσοκομείο, ρώσικη σαμπάνια, ο Λαβρόφ να καπνίζει διαρκώς στους διαδρόμους και η Μέρκελ να αναζητά εναγωνίως φορτιστή για το κινητό της. 

Οι πιο ενδιαφέρουσες ίσως στιγμές από τα παρασκήνια των επικών ολονύχτιων ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία.

7 ολόκληρες ώρες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την Ουκρανία στο Μίνσκ της Λευκορωσίας, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να καταλήγουν σε συμφωνάι που ορίζει την πλήρη κατάπαυση του πυρός την Κυραική και την απόσυρση των βαρέων όπλων εντός 14 ημερών.
 

Κρυφτό στο παλάτι
Τα πραγματικά θύματα της ουκρανικής διένεξης, όπως παρατηρεί η Russia Today, ίσως να είναι οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι που «ξεροστάλιαζαν» υπομονετικά έξω από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων για μια δήλωση των ηγετών.

Μερικοί εξ αυτών βρήκαν παρηγοριά σε μια ποικιλία εδεσμάτων και ποτών (βότκα και σοβιετική σαμπάνια), που έφεραν την προσωπική έγκριση του πρώην διευθυντή φάρμας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Κι ενώ κάποιοι αναζήτησαν λίγες στιγμές ύπνου, άλλοι αναζητούσαν τα καλύτερα ενσταντανέ.

Κάθε έξοδο από τις αίθουσες συνομιλιών προκαλούσε πανικό στους δημοσιογράφους. Οι ψευδείς συναγερμοί οδηγούσαν τις ορδές των δημοσιογράφων που κείτονταν κουρασμένοι κατά μήκος των γυαλιστερών πατωμάτων του παλατιού σε «θέσεις μάχης», μόνο και μόνο για να διαπιστώσουν τελικά ότι κάποιος πρόεδρος ή υπουργός Εξωτερικών έβγαινε για διάλειμμα.

Η Άνγκελα Μέρκελ προκάλεσε τον μεγαλύτερο ψευδή συναγερμό από όλους, κάνοντας τους δημοσιογράφους να πιστέψουν πως θα «αλίευαν» την μεγαλύτερη είδηση, αλλά αποδείχθηκε τελικά πως η καγκελάριος αναζητούσε φορτιστή για το κινητό της.


Εδέσματα που συνόδευσαν τις ειρηνευτικές συνομιλίες

Ένας Ρώσος δημοσιογράφος δήλωσε πως το κλίμα ήταν τόσο τεταμένο που οι δημοσιογράφοι στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια είδηση, κυνηγούσαν τους πολιτικούς μέσα στους διαδρόμους του Παλατιού.

Τουλάχιστον ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, μετά από λιποθυμία εξαιτίας της κούρασης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Υπήρχε πειθαρχία και απειθαρχία

Κουρασμένοι δημοσιογράφοι αναζητούν στιγμές χαλάρωσης στα γυαλισμένα πατώματα του Παλατιού Ανεξαρτησία στο Μίνσκ

Ένας Ρώσος δημοσιογράφος φώναξε προς τον Ουκρανό Πρόεδρο κατά την άφιξή του: «Γιατί βομβαρδίζεται αμάχους, κύριε Ποροσένκο;» Όταν σίγασε η ηχώ της κραυγής του, ο ταραχοποιός έχασε την πιστοποίησή του.

Ο σερβιτόρος Πρόεδρος
Ίσως ο μόνος πρόεδρος χωρίς προφανές μερίδιο λόγου στις συνομιλίες, ήταν ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Αλλά έλαβε αγκαλιές και από τον Πούτιν και από τον Ποροσένκο.

Ο Πούτιν ειδικότερα, φωτογραφήθηκε να γελά με την καριδά του δίπλα του, σε αντίθεση με τις ζοφερές εκφράσεις με τις οποίες εθεάθη σε άλλα σημεία στο Παλάτι Ανεξαρτησίας.

Τρόλεϊ με σνακ για τους ηγέτες

Ο Λουκασένκο δεν κοιμήθηκε ούτε δευτερόλεπτο και αργότερα αστειευόμενος δήλωσε πως το έργο του ήταν να «παρέχει προμήθειες». Κυριολεκτικά όμως. Όπως δήλωσε αργότερα στα μέσα ενημέρωσης προμήθευσε τα καλύτερα «αυγά, τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους ηγέτες κρατών, καθώς και τόνους καφέ» που τους3 βοήθησε να παραμείνουν ξύπνιοι «χωρίς να πάρουν έναν υπνάκο».

«Ακριβώς όπως και στον πόλεμο, θα πρέπει να υπάρχουν 'εξοπλισμοί' στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ήμουν ο υπεύθυνος για τους εξοπλισμούς και έκανα το καθήκον μου όσο καλύτερα μπορούσα» δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ωστόσο ότι κανείς εκ των ηγετών δεν ήπιε ούτε μία σταγόνα αλκοόλ, σε αντίθεση με τους δημοσιογράφους.

Εν αναμονή των δηλώσεων

Ο Λουκασένκο, που δήλωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα για πέμπτη θητεία αργότερα φέτος, ήταν επίσης το αντικείμενο ενός παραπλανητικού βίντεο που ανέβηκε στο YouTube από την σύνοδο Κορυφής, στο οποίο φαίνεται ότι τραβά την καρέκλα πίσω από τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, όπως μπορεί να δει κανείς το βίντεο είναι παραπλανητικό.

Το σπασμένο μολύβι του Πούτιν
Με τους ηγέτες να κρατούν τα χείλη τους σφραγισμένα και το αποτέλεσμα της Συνόδου αμφίβολο μέχρι το τέλος, οι αναλυτές εστίασαν σε μια φωτογραφία του Βλαντιμίρ Πούτιν που κρατούσε ένα πράσινο μολύβι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, που αργότερα εμφανίζεται σπασμένο στη μέση. Τι θα μπορούσε αυτό να σημαίνει; Η φωτογραφία πάντως θεωρήθηκε πλαστή.

«Χάλια βραδιά, όμορφη ημέρα»
Ο πιο χαλαρός πάντως άνθρωπος κατά την Σύνοδο Κορυφής, φαίνεται πως ήταν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που βγήκε για τσιγάρο πολλές φορές. Τα πειράγματα του Λαβρόφ στους διαδρόμους πως οι συνομιλίες ήταν «καλύτερες από σούπερ» μπορεί και να είναι το σλόγκαν της συνόδου κορυφής.

Τέλος, οι ηγέτες εμφανίστηκαν να δίνουν ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου για τα δικά τους μέσα ενημέρωσης, με την Μέρκελ να μιλά για «μια αχτίδα ελπίδας» και τον Ποροσένκο να φαίνεται πιο σκεπτικός από όλους.

Ο Πούτιν ήταν ο μόνος που συνόψισε 17 ώρες συνομιλιών σε μόλις 7 λεπτά.

«Δεν ήταν η καλύτερη νύχτα της ζωής μου. Αλλά το πρωινό νομίζω πως είναι καλό, διότι καταφέραμε να συμφωνήσουμε στα κυριότερα θέματα πατά τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων».

Πηγή: Russia Today

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ