Αλέξη, είσαι μόλις 40 χρόνων - Είναι κρίμα να διαψεύσεις την παρέα σου για να ευχαριστήσεις τους 70αρηδες Συριζαίους‏!

Στο Σύριζα, ίσως περισσότερο από ότι σε άλλα κόμματα, υπάρχει στο επίπεδο των ηγετικών στελεχών μία διαφορά ηλικίας, που πέραν όλων των άλλων (βιώματα, ιστορική διαδρομή), είναι επόμενο να συνεπάγεται και μια διαφορετική θεώρηση της μελλοντικής πορείας του κόμματος τους. Άλλη θέαση των γεγονότων έχει η γενιά του πολυτεχνείου και άλλα η γενιά των καταλήψεων. Γιατί αυτές οι δύο γενιές συστεγάζονται στο κυβερνών κόμμα. 

Οι 65άρηδες και 70άρηδες του Σύριζα ζουν την πανηγυρική κατάληξη μίας ιστορικής διαδρομής που είναι γεμάτη με αγώνες, διασπάσεις, ιδεολογικές συγκρούσεις. Απαιτούν και θέλουν η πορεία που τους απομένει, να είναι συνεπής με τις ιδεολογικές και πολιτικές τους καταβολές που αποτελούν στοιχεία της προσωπικότητάς τους, που υπογραμμίζουν τα όρια και τους όρους της αξιοπρέπειάς τους. Οι άνθρωποι αυτοί κινούμενοι για 40 ή και για 50 χρόνια στο πολιτικό περιθώριο δεν είναι εξουσιομανείς. Απεναντίας. Κάποιοι από αυτούς ίσως να αισθάνονται και άβολα με την δύναμη που έχουν αποκτήσει σε αυτή την φάση της ζωής τους. Το περιθώριο, όπως και η εξουσία, είναι τελικά τρόπος ζωής. 

Του Σάκη Μουμτζή - Capital.gr

Από την άλλη πλευρά οι σαραντάρηδες του Σύριζα, γεύονται σε αυτήν την ηλικία την νομή της εξουσίας. Χωρίς να φέρουν στις αποσκευές τους τα βιώματα των προηγούμενων γενεών της αριστεράς, εκφράζουν αυτή την στιγμή τη νικηφόρα αριστερά. Είμαι σίγουρος πως αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή του τόπου ίσως και για μία εικοσαετία. Απαραίτητη προϋπόθεση: να επιβιώσουν από την καταιγίδα που ο ελληνικός λαός τους ανέθεσε να διαχειριστούν. Γνωρίζουν- ή υποθέτω πως γνωρίζουν - πως εάν παρασυρθούν από τις ιδεοληψίες των γερόντων του Σύριζα και οδηγήσουν το καράβι στα βράχια, δεν έχουν κανένα μέλλον. Θα καταγραφούν ως οι ολετήρες της χώρας. Εάν όμως μέσα από έναν συμβιβασμό που είναι έτοιμος να αποδεχτεί ο ελληνικός λαός, πορευθούν προς τα εμπρός, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα, με το ευρώ αδιαμφισβήτητο νόμισμα μας, τότε η ηγεμονία τους στην πολιτική ζωή του τόπου, είναι δεδομένη. Θα καλύψουν και το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας -που σπαράσσεται από έριδες και στον οποίον συνωστίζονται ηγετίσκοι που νομίζουν πως είναι σύγχρονοι Κιγκινάτοι- πλουτίζοντας και διευρύνοντας τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά τους. 

Μάλιστα, όπως έδειξε η ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τα ευρήματα των προσφάτων δημοσκοπήσεων, ένα μέρος των ψηφοφόρων της ΝΔ μετακινήθηκε ή έχει προδιάθεση να μετακινηθεί προς το Σύριζα καθώς βρήκε στις εξαγγελίες του -ή νομίζει πως βρήκε- τις λύσεις στα προβλήματα που του δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αν αυτή η διεύρυνση, όχι πλέον του ακροατηρίου, αλλά της πολιτικής και κοινωνικής βάσης του Σύριζα, υλοποιηθεί ή όχι, αυτό εξαρτάται από τις επιλογές της ηγετικής του ομάδας. Εθνικοενωτικός λόγος ή ταξικός; Στόχευση στο κομματικό ακροατήριο ή στο εθνικό; Οικονομικοί στόχοι βασισμένοι στο δόγμα ή στην αποτελεσματική και διαφανή διαχείριση; Το στοίχημα μεγάλο για τους σαραντάρηδες του Σύριζα, αλλά εξίσου μεγάλο και το έπαθλο. Η Ελλάδα. 

Οι βάσεις αυτής της πορείας όμως θα μπουν τώρα, γιατί τώρα είναι η ώρα των μεγάλων χειρισμών και των μεγάλων αποφάσεων. Τώρα ο Α. Τσίπρας έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί σε κοινό πολύ ευρύτερο του εκλογικού του ποσοστού. Γιατί σύμπας ο πολιτικός κόσμος, τα ΜΜΕ, οι οικονομικοί παράγοντες και βέβαια η πλειοψηφία του λαού, στοιχίζονται πίσω του (όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και η κοινή αίσθηση). Αν τους διαψεύσει όλους αυτούς για να ικανοποιήσει τα ιδεολογικά πιστεύω και την υστεροφημία των απόμαχων αυτού του πολιτικού χώρου, θα έχει χάσει οριστικά το παιχνίδι. Και είναι πολύ νέος και αυτός και η παρέα του. 

Υ.Γ. Είναι ευνόητο, πως ο επιθυμητός από όλους συμβιβασμός με τους εταίρους μας απαιτεί και ριζική τροποποίηση του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης. Το άρθρο γράφτηκε με αυτό ως δεδομένο. 

* Ο κ. Σάκης Μουμτζής είναι συγγραφέας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ