Τηλεφωνική επικοινωνία ''φωτιά'' για 1 ώρα είχαν Α. Τσίπρας & Α. Μέρκελ - Παράπονα για τις δηλώσεις Σόιμπλε ο Πρωθυπουργός!

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ η οποία διήρκησε περίπου 50 λεπτά μαζί με τις μεταφράσεις. Η συνομιλία ήταν σε θετικό κλίμα και στην κατεύθυνση να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Το τηλεφώνημα, όμως, έρχεται μετά την απόρριψη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών της ελληνικής πρότασης για εξάμηνη παράταση της συμφωνίας, με το αιτιολογικό ότι «δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν από το Eurogroup τη Δευτέρα».

Αποστάσεις έλαβε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από το Βερολίνο φαίνεται πως κινούνται οι Βρυξέλλες. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.

Πυρ και μανία με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Την ίδια στιγμή κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους στο πρόσωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπαινισσόμενοι ότι βάζει «μπουρλότο» στη διαπραγμάτευση.

Συγκεκριμένα σε άτυπη ενημέρωση το Μαξίμου στέκεται σε 5 σημεία:

1. Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε επιστολή προς το Eurogroup ζητώντας εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. 

2. Την ώρα που στις Βρυξέλλες συνεδριάζει το Euro Working Group κάποιοι προσπαθούν να επηρεάσουν αρνητικά τις εξελίξεις. Απέναντι στον ελληνικό λαό βρίσκεται μέρος της γερμανικής κυβέρνησης, με ευθύνη του κ. Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, πληροφορίες από Γαλλία, Ιταλία και άλλους υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρουν ότι «βλέπουν» θετικά την ελληνική πρόταση με σκοπό να εξασφαλιστεί η σταθερότητα της ευρωζώνης. Είναι φανερό ότι όσοι αντιδρούν, σε εσωτερικό και εξωτερικό, στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι όλοι όσοι, στο πρόσφατο παρελθόν, συνέπραξαν σε συμφωνίες που στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό και απείλησαν τη συνοχή της ευρωζώνης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πολιτικό παιγνίδι.

3. Καταγράφουμε δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών και κομμάτων:
* «Η Ιταλία στηρίζει το ελληνικό αίτημα», δηλώνει στην L’ Espresso, ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν.
* Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν σχολιάζει την γερμανική απόρριψη και παραπέμπτει στα κράτη – μέλη του ευρώ για να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα.
* Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κλ. Γιουνκέρ, δηλώνει ότι η επιστολή αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι που επιτρέπει ένα λογικό συμβιβασμό με σκοπό την σταθερότητα της ευρωζώνης.
* Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνει ότι «δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στις συνομιλίες με τους Έλληνες».
* ΟΙ Γερμανοί «Πράσινοι» αντέδρασαν κάνοντας λόγο για ότι «η χυδαία απόρριψη του Σόιμπλε μπλοκάρει μια κοινή λύση». 
* Ο Μπερντ Ρίξινγκερ (Die Linke) επισημαίνιε ότι η κυβέρνηση της γερμανικής κυβέρνησης θέλει «να ταπεινώσει και να ρίξει στα γόνατα την αριστερή κυβέρνηση». 

4. Επί της ουσίας η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη μπει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να προκαταβάλει αποφάσεις του Eurogroup, πιέζοντας τους εταίρους. Επαναλαμβάνουμε ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα –ούτε και δίνει, βέβαια. Και επισημαίνουμε ότι, για πρώτη φορά, στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων τίθεται, με τον πιο επίσημο τρόπο, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Στην πρώτη, μάλιστα, παράγραφο της επιστολής αναφέρεται στην «κοινωνική δικαιοσύνη» προκειμένου για απαλυνθεί «το σημαντικό κοινωνικό κόστος της διαρκούσας κρίσης».

5. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για να καταλήξει σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους. Μόνο μια τέτοια  συμφωνία εγγυάται, από τη μια μεριά, το μέλλον του ελληνικού λαού, και από την άλλη, τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Είμαστε βέβαιοι ότι η κινητοποίηση του λαού μας σε συνδυασμό με τις ευρωπαϊκές φωνές της νηφαλιότητας, θα εξασφαλίσουν την τελική επικράτηση της κοινής λογικής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει δεκτά τελεσίγραφα.

Προειδοποίηση και από Δραγασάκη: Όσοι πουν όχι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους

Μετά το πέρας της συνάντησης με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε «Στείλαμε το αίτημα, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτό από το Eurogroup. Οσοι αρνηθούν θα βρεθούν προ των ευθυνών τους».

«Πιστεύω ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει αύριο, στο πλαίσιο του Eurogroup, μια αμοιβαία επωφελής μεταβατική συμφωνία» πρόσθεσε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι η ελληνική πάει με συγκεκριμένες προτάσεις, έγινε μεγάλη προεργασία και δεν «έχουμε ακούσει κάποια αντιπρόταση». 

Ηχηρή παρέμβαση από τη Γαλλία υπέρ της Ελλάδας

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Μανουέλ Βάλς, εκφράστηκε με θετικά λόγια το ελληνικό αίτημα επέκτασης του προγράμματος.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, σε διαφορετική τροχιά από το Βερολίνο, έκανε λόγο για ικανοποιητικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προσθέτοντας ότι η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ.

«Διχασμός» στην Ευρώπη – Αλλοι υπέρ άλλοι κατά της Ελλάδας

Την ίδια στιγμή το γερμανικό ταχύτατο «όχι» προκάλεσε αίσθηση και δημιούργησε τριγμούς εντός της Ευρώπης με άλλους να παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας και άλλους να συντάσσονται με τη σκληρή γραμμή του Βερολίνου.

Πρώτη αντίδραση ήρθε σε θεσμικό επίπεδο από την ίδια την Κομισιόν η οποία «άδειασε» εν μέρει τη Γερμανία τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του EuroWorking Group.

Κύκλοι της Εθρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν με νόημα ότι δεν πρέπει κάποιοι να βιάζονται και επεσήμαναν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο επίπεδο των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Αντίδραση ήλθε από το εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να τάσσεται κατά της πρώιμης απόρριψης του ελληνικού αιτήματος από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πιο σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει η Ιταλία. Δια στόματος του υπουργού Οικονομικών της Κάρλο Πάντοαν, η γειτονική χώρα στηρίζει το ελληνικό αίτημα βάζοντας τους δικούς της αστερίσκους για τους όρους και τις προηγούμενες δεσμεύσεις.

Στον αντίποδα, μια σκληρή συνέντευξη του Σλοβάκου πρωθυπουργού έρχεται να ταράξει τα νερά, καθώς, ο Ρόμπερτ Φίκο τόνισε ότι η Ευρώπη είναι πλέον έτοιμη για ένα Grexit. Ο κ. Φίκο σημείωσε ότι η φτωχή Σλοβακία δεν είναι διατεθειμένη να πληρώνε για τους μισθούς και τις συντάξεις των Ελλήνων.

Στη γραμμή Βερολίνου φαίνεται πως συντάσσεται και το Βέλγιο, καθώς, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας τόνισε ότι το ελληνικό αίτημα είναι ένα θετικό βήμα, ωστόσο, δεν φαίνεται να καλύπτει τις ανησυχίες του Eurogroup.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ