Ένας πανέμορφος 18χρονος Αρκάς καταγγέλλει: ''Τι θα κάνετε επιτέλους με τα σκουπίδια που βρωμίζουν και ξεφτιλίζουν τον τόπο μου;''

Διαβάστε όλη την επιστολή με την πρωτοβουλία του Φίλιππου Γκιντώνη, σπουδαστή φαρμακευτικής στη Φλωρεντία.

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Κύριε Δήμαρχε, 
Κυρίες και Κύριοι Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,
Αγαπητοί Συμπολίτες και αγαπητές Συμπολίτισσες,
Αγαπητοί Νέοι και Αγαπητές Νέες,

Ονομάζομαι Φίλιππος Γκιντώνης, είμαι δεκαοκτώ ετών και κατάγομαι από το Λεβίδι Αρκαδίας. Θα παρακαλούσα, αρχικά, όλους σας να σεβαστείτε το γεγονός ότι δεν βρίσκομαι ο ίδιος εκεί και έτσι να επιτρέψετε να διαβαστεί το κείμενό μου χωρίς διακοπές και παρεμβολές, έτσι ώστε να επιτευχθεί η μεταφορά των μηνυμάτων μου προς όλους σας, ενώ παρακαλώ πολύ να γραφτεί στα πρακτικά ό,τι διαβαστεί. 

Πλέον, για προσωπικούς λόγους, δε βρίσκομαι στην Ελλάδα, αλλά διαμένω στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά δεν είμαι από εκείνους που φεύγοντας αφήνουν πίσω τους τα πάντα. Η ζωή μου ανήκει εκεί που μεγάλωσα, στην αγαπημένη μου πατρίδα, την Ελλάδα, και στον ιδιαίτερο τόπο μου, το Λεβίδι. 

Ο λόγος που επιλέγω να σας κοινοποιήσω αυτή την επιστολή, αυτό το κείμενο ιδιαίτερα και δημόσια, αφορά σε ένα ζήτημα που πλέον «είθισται» –επιτρέψτε μου τη χρήση του όρου- να απασχολεί την πόλη της Τρίπολης και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας  και δεν είναι άλλο από τη διαχείρηση των απορριμάτων του Δήμου.

Η πόλη της Τρίπολης, οι κοινότητες και τα χωριά του Δήμου έχουν μετατραπεί για ακόμη μια φορά σε απέραντες χωματερές, οι οποίες με τη σειρά τους μεταμορφώνονται σε εστίες μικροβίων και σε πηγές ασθενειών και παραγόντων που μπορούν άμεσα και έμμεσα να βλάψουν την υγεία των πολιτών ανά πάσα στιγμή. Αυτή την περίοδο, λοιπόν, δίνουν και παίρνουν από μεριάς όλων οι ιδέες κι οι προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.

Από τη μεριά της η Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτο-απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη της όσον αφορά το πρόβλημα με τα σκουπίδια και «πετά το μπαλάκι» στη Δημοτική Αρχή, ενώ γνωρίζει κι έχει στη διάθεσή της τις Διυπουργικές Αποφάσεις 1/2010 και 12/2012 με τις οποίες εκχωρείται η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων στην ίδια την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Παρόλη την στάση της, ότι δηλαδή ουδεμία ευθύνη φέρει για το ζήτημα, και, μάλιστα, ζητά και την παραίτηση του Δημοτικού Συμβουλίου λόγω ανικανότητάς του να διαχειριστεί το πρόβλημα, φαίνεται, υπογείως, να δρα και προχωρά στην επίλυσή του. Μάλιστα, ακούγεται –κι εύχομαι να διαψευστώ για αυτό- ότι προετοιμάζει την καύση μερικών χιλιάδων τόνων σκουπιδιών στην Πέμπτη (5η) Μονάδα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, κοινώς ΔΕΗ, της Μεγαλόπολης. Δηλαδή, ετοιμάζεται να προβεί στη διάπραξη παράνομων και παράτυπων διαδικασιών, οι οποίες διώκονται ποινικά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, φαντάζομαι κατανοείτε τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον.

Από την αντίπερα όχθη, η Δημοτική Αρχή παρότι η νομοθεσία και οι παραπάνω Διυπουργικές Αποφάσεις της αφαιρούν κάθε αρμοδιότητα ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, έχει, ήδη, προβεί σε ανακοινώσεις και μονομερείς ενέργειες προς την επίλυση του ζητήματος. Και μάλιστα, αυτές οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και κάθε άλλη νόμιμη διαδικασία που επιβάλει το Δημοκρατικό Πολίτευμα, το οποίο επικαλούμαστε όλοι ότι διέπει τη λειτουργία της κοινωνίας μας και των θεσμών αυτής.  Ο κος Δήμαρχος, κύριος Παυλής Δημήτριος, έχει ανακοινώσει τη μεταφορά απορριμμάτων στον κλειστό Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, γνωστό σε όλους ΧΑΔΑ, Λεβιδίου και σε ακόμα δύο περιοχές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τις οποίες, όμως, αποφεύγει να κατονομάσει μέχρι στιγμής.

Ταυτόχρονα, κυρίες και κύριοι, είναι γνωστό ότι ο ΧΑΔΑ στην θέση Μαγούλα σε απόσταση 1,3 χιλιομέτρων από το Λεβίδι και κυριολεκτικά μέσα στο ελατόδασος του Όρους Μαινάλου έχει κριθεί παράνομος κι η λειτουργία του έχει διακοπεί από το 2011 με νόμο και δικαστική απόφαση. Για αυτό το λόγο θεωρούταν και σε αποκατάσταση. Παράλληλα, είναι, πλέον, τοις πάσι γνωστό ότι η περιοχή αυτή έχει ανακηρυχτεί και χαρακτηριστεί από το πρόγραμμα NATURA 2000 ως προστατευόμενη. 

Κι όλα αυτά, και πάλι παρακάμπτονται από τους δημοτικούς άρχοντες με πρόσχημα την σοβαρότητα της κατάστασης και την έκτακτη ανάγκη. Στον ίδιο χρόνο παρουσιάζονται αυτές οι λύσεις ως οι μοναδικές. Αποκρύπτεται, όμως, και η απόφαση 642/2011 του Α’ Πρωτοδικείου Τρίπολης, σύμφωνα με την οποία παύει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από το 2011 η λειτουργία του ΧΑΔΑ στην τοποθεσία Πλάτωμα μετά από κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων τότε. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, επικαλούμενος κι εγώ την έκτακτη ανάγκη γιατί αυτή η ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΤΗΤΑ που τηρείται αυστηρά από το 2011 δεν μπορεί να πάψει μιας και κάθε άλλη πρόταση μέχρι στιγμής βρίσκει ενάντια το νόμο και τη στιγμή που ο χώρος εκεί είναι ήδη έτοιμος και μπορεί να δεχθεί κάποια ποσότητα απορριμμάτων;

Κύριε Δήμαρχε, προεκλογικά η λύση σε αυτό το οξύτατο πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια το Δήμο μας, ήταν δοσμένη και θα εφαρμοζόταν άμεσα. Τώρα ξαφνικά η λύση είναι το Λεβίδι και κυρίως το Μαίναλο; Η λύση σας, κύριε Δήμαρχε, είναι να προβείτε στη διάπραξη παράνομων και παράτυπων ενεργειών; Με το επιχείρημά σας, τόσο δικό σας όσο και αρκετών δημοτών, ότι μέχρι τώρα οι ίδιοι οι ξεσηκωμένοι κάτοικοι Λεβιδίου εξυπηρεττούνταν από τον παράνομο αυτό ΧΑΔΑ και άρα δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται, τι κάνετε, νομιμοποιείτε κι επικροτείτε παράνομες και παράτυπες διαδικασίες, στις οποίες επιδιώκετε κι εσείς να προβείτε; 

Επιλέγετε να θέσετε σε κίνδυνο το Μαίναλο, πράγμα το οποίο μέχρι και ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνει ότι θα συμβεί; Επιλέγετε να διακινδυνεύσετε την πηγή ζωής και οικονομίας ενός ολόκληρου τόπου; Έχουμε γεμίσει σκουπιδότοπους κι αντί να κλείνουμε αυτούς που μπορούμε κι επιβάλει η νομοθεσία και η Δικαιοσύνη, εσείς ανοίγετε κι άλλους ή επαναλειτουργείτε ανενεργούς καταπατώντας δικαστικές αποφάσεις;

Εάν η πολιτική σας, κύριες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής, επιδιώκει να διαβεί μονοπάτια παράνομα και παράτυπα τότε είναι επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει. Η σοβαρή πολιτική, κύριοι, δε γίνεται με συγκεντρώσεις μυστικές και κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς διαύγεια και δημοσιότητα. Ούτε διεξάγεται πολιτική με πρόχειρα γραμμένα χαρτιά και σημειώσεις, χωρίς πρακτικά, χωρίς υπογραφές των αρμοδίων προσώπων και υπηρεσιών, χωρίς πρωτόκολλα και σφραγίδες. Έτσι δεν λαμβάνονται σοβαρές και νομότυπες αποφάσεις στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ, κύριοι.

Σας καλώ, λοιπόν, να αποστείλετε σε εμένα προσωπικά στα στοιχεία επικοινωνίας μου που αναγράφω στο τέλος, στους συμπολίτες μου και ΔΗΜΟΣΙΑ, εγγράφως με πρωτόκολλα, σφραγίδες και υπογραφές τα παρακάτω:

1)    Έγγραφα που σας εξουσιοδοτούν για τη διαχείριση των σκουπιδιών.
2)    Πρακτικά που αφορούν στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα απορρίμματα και τη μεταφορά τους σε οποιοδήποτε ΧΑΔΑ.
3)    Έγγραφα που αφορούν στον σχεδιασμό που έχετε συζητήσει και ψηφίσει σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.
4)    Έγγραφα που αποδεικνύουν πράγματι τις συμφωνίες σας που επικαλείστε ότι είχατε με το Βόλο για την αποδοχή από μεριάς του σκουπιδιών.
5)    Έγγραφα που αποδεικνύουν την προμήθεια εξοπλισμού για τη διαχείριση των σκουπιδιών και την έναρξη διαλογής, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης.
6)    Έγγραφα που αποδεικνύουν τη νομιμότητα μεταφοράς σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ Λεβιδίου με παράλληλη επισύναψη των πρακτικών που αποδεικνύουν ποιος συναποφάσισε και τι.

Άλλωστε, στις ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ η διαφάνεια είναι ένα βασικό συστατικό. Και ακόμα πιο σημαντικό είναι η δημόσια δέσμευση και η ύπαρξη αποδεικτικών, που είναι οι εγγυήσεις για την ύπαρξη και τη διασφάλιση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Σας καλώ, κύριες και κύριοι της Δημοτικής Αρχής και του Δημοτικού Συμβουλίου, να κινήσετε τις διαδικασίες νόμιμα, με διαφάνεια και υπακούοντας στη νομοθεσία και τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, θέλω να γνωστοποιήσω σε όλους σας ότι έχει, ήδη ξεκινήσει η συλλογή εγγράφων για τη δημιουργία και σύνθεση φακέλου, ο οποίος θα εμπλουτίζεται συνεχώς, και θα κατατεθεί, τελικά, σε Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα για τη διαλεύκανση του προβλήματος και την απόδοση ευθυνών σε παρελθόντα, παρόντα και μέλλοντα χρόνο. Έτσι προστάζει η Δημοκρατία και έτσι κάνουν οι Δημοκρατικές Συνειδήσεις. Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση, ότι η διάθεση μου και θέλω να πιστεύω όλων όσων αγωνίζονται για αυτό το πρόβλημα, δεν είναι διάθεση σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Είναι στάση σύμπραξης και συνεργασίας, είναι διάθεση επιδίωξης λύσης του προβλήματος. 

Είναι διάθεση ανθρώπων που δεν ανέχονται την περιφρόνηση, την υποβάθμιση της νοημοσύνης τους, την παρατυπία και την παρανομία, και σε καμία περίπτωση τους εκβιασμούς.

Απευθυνόμενος στους συμπολίτες μου, συγχαίρω όλους όσους εναντιώνονται στη διάπραξη εγκλημάτων που θα βλάψουν την ανθρώπινη υγεία, την χλωρίδα και την πανίδα του περιβάλλοντος από το οποίο παίρνουμε ζωή, για χάρη πολιτικών παιχνιδιών και οικονομικών συμφερόντων. Καλώ όλους να σκεφτούν με τη συνείδησή τους κι όχι με ατομιστικά και εγωιστικά συμφέροντα. Η υπόθεση είναι όλων μας κι εμείς από το Λεβίδι ήδη αποδείξαμε ότι προάγουμε το σύνολο κι όχι τη μονάδα. Κλείσαμε και θα διατηρήσουμε κλειστή αυτή τη χωματερή και για εμάς και για όλους και θα απαιτήσουμε κι οι παρόντες τόνοι απορριμμάτων να εκδιωχθούν και να ταφούν. Κάναμε διαλογή των σκουπιδιών μας και εφαρμόζουμε πλέον, όπως ενημερώνομαι συστηματική διαχείριση απορριμμάτων από τα σπίτια με στόχο την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση της οργανικής ύλης. 

Ας προσανατολιστούμε όλοι μας, κυρίες και κύριοι, με τους νέους πρώτους, στην ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ και στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ Κουλτούρα που ξέρει να διαχειρίζεται τα απόβλητα και τα απορρίμματά της. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε να λύσουμε το πρόβλημα προάγοντας ΑΞΙΕΣ, ΘΕΣΜΟΥΣ και δείχνοντας το σεβασμό μας στην ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον, τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Εκπτώσεις δεν πρέπει να δεχόμαστε στην αξιοπρέπειά μας και τη τιμή μας. ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΌΜΑΣΤΕ ΤΗ ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ σε κανέναν παράνομο ΧΑΔΑ. 

Με εκτίμηση και Χαιρετισμούς,
Φίλιππος Γκιντώνης
Ιταλία 24/02/2015

Δείτε το απόσπασμα από το δελτίο ειδήσεων της Ν.Ε.Τ με καλεσμένο τον Φίλιππο Γκιντώνη:

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ