Eurogroup Live - Reuters: 90 λεπτά κράτησε η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση!

Οριστική συμφωνία φαίνεται πως επιτεύχθηκε στο Eurogroup της Δευτέρας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των Ευρωπαίων εταίρων της.

 

Το Μέγαρο Μαξίμου, διαρρέει ότι οι πιστωτές άναψαν το «πράσινο φως» για την εξεύρεση λύσης για το χρηματοδοτικό κενό, κάτι που επιβεβαίωσε ο Πάνος Καμμένος εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«To Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο», αναφέρουν, μετά το τέλος της συνεδρίασης κυβερνητικές πηγές.

Την Τετάρτη, μάλιστα, η «Τρόικα» πιάνει δουλειά στις Βρυξέλλες, ενώ αναμένονται άμεσα τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα.

18:43 Ανακεφαλαιώνοντας: 

1) Επιτυχώς κατά τον Πάνο Καμμένο ολοκληρώθηκε το Eurogroup για την Ελλάδα
2) Την Τετάρτη αρχίζουν οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες
3) Δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν
4) Η Ελλάδα εξασφάλισε τα χρήματα για την δεύτερη δόση στις 13 Μαρτίου προς το ΔΝΤ

 

18:41  Λιγότερο από είκοσι λεπτά κράτησε η συζήτηση για την Ελλάδα   
Ιδιαίτερα σύντομη ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup. Συγκεκριμένα, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό δεν κράτησαν περισσότερο από είκοσι λεπτά. Μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης αναμένεται να έχει μετά τη λήξη του Eurogroup και άλλες συναντήσεις, ενώ δεν αναμένονται κοινές δηλώσεις.

Οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες αναμένεται να αρχίσουν την Τετάρτη.

 

REUTERS: Μόλις 90 λεπτά κράτησε η συζήτηση για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα και τόνισαν ότι αυτό που μένει τώρα να γίνει είναι πρόοδος. Μάλιστα τόνισαν ότι δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για το θέμα.

«Τελείωσε», δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος. Κι o 'Ελληνας αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση τελείωσε.

18:07 Σύμφωνα με το Reuters: 

- Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup τελείωσε. Οι υπουργοί είπαν ότι είναι ώρα να γίνει πρόοδος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο

- Δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος

18:07 Σύμφωνα με το Reuters: 

- Η συζήτηση για την Ελλάδα στο Eurogroup τελείωσε. Οι υπουργοί είπαν ότι είναι ώρα να γίνει πρόοδος, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο

- Δεν θα εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα, αναφέρει Eυρωπαίος αξιωματούχος

18: 01 Μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις

17: 48

17:36   Τρεις επιπλέον μεταρρυθμίσεις που δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια από την ελληνική πλευρά.

-Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών.Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

-Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές»που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

-Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

17:23   «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση και την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης», διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης.

17:21 Στιγμιότυπα λίγο πριν αρχίσει το Eurogroup

17:01 Κυβέρνηση: Τι περιμένουμε από το σημερινό Eurogroup 
                                                                                                                          
1.  Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.  
2.  Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
3.  Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού  Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
4.  Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
5.  Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
a.  Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
b.  Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
c.  Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

16:50 Διαψεύδει η ελληνική κυβέρνηση ότι ο Γιάννης Δραγασάκης ηγείται πλέον των διαπραγματεύσεων με την τρόικα

16:50   Β. Σόιμπλε: Αποχή Ελλάδας από τη λήψη μονομερών αποφάσεων

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί το κεντρικό θέμα των συζητήσεων στο σημερινό Eurogroup. «Δε νομίζω ότι έχουμε πολλά νέα να συζητήσουμε για την Ελλάδα. Στην τελευταία μας συνάντηση υπήρξε μια κοινή δήλωση, αλλά μετά από αυτό δεν έχουν γίνει πολλά» ανέφερε ο Β. Σόιμπλε. Συνεχίζοντας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει και κυρίως πρέπει να απέχει από τη λήψη μονομερών αποφάσεων. Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: «Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».

16:34  Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό που θα συναντηθείτε με την τρόικα

16:21  AFP: Σε βουτιά το Ευρώ   

Το Ευρώ την Δευτέρα έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου εδώ και 11,5 χρόνια και οι κυριότερες χρηματαγορές τις Ευρώπης υποχώρησαν την ίδια στιγμή που άρχιζε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε σύμφωνα με το πρακτορείο και εξαιτίας ανησυχιών για την Ελλάδα εν αναμονή της παρουσίασης του σχεδίου της χώρας στις Βρυξέλλες.

16:21  Άφιξη του Έλληνα υπουργο΄τ Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη.

16:16  Ιρλανδρός ΥΠΟΙΚ: Δραγασάκης στις διαπραγματεύσεις

16:13  FT: Συνάντηση Βαρουφάκη πριν το Eurogroup
Συνάντηση πριν το Eurogroup πρόκειται να έχει ο Γιάνης Βαρουφάκης με θέμα την επανεκκίνηση των τεχνικών συνομιλιών με τους θεσμούς, όπως μεταδίδει σε ανάρτησή του στο twitter ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες Peter Spiegel και αναρωτιέται αν αυτές οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στην Αθήνα. 

16:06  Ιρλανός ΥΠΟΙΚ: ώρα για τεχνικές διαπραγματεύσεις

16:04  Σόιμπλε: η Ελλάδα θέμα της τρόικας
Τουλάχιστον τρεις φορές χρησιμοποίησε τον όρο τρόικα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

16:01  Ντάισελμπλουμ: Ελληνικό θέμα το θέμα της χρηματοδότησης

16:01  Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν είναι το βασικό θέμα σήμερα

15:59  Μοσκοβισί: «Πρέπει να αρχίσουν οι τεχνικές συζητήσεις»
«Πρέπει να γίνει τεχνική εργασία με βάση τη λίστα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup και πρέπει αυτές οι μεταρρυθμίσεις να μεταφραστούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας. Είναι σημαντικό να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη γιατί ο στόχος είναι κοινός: ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας», είπε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. 

15:56  Ντάισελμπλουμ: Έχουμε χάσει πολύ χρόνο   

«Θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup o επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να χρεοκοπήσει ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε ότι «οι συζητήσεις για το πρόγραμμα πρέπει να ξεναξεκινήσουν σύντομα. Χάνουμε πολύ χρόνο. Έχουμε χάσει πάνω από δύο εβδομάδες. Το θέμα πώς θα χρηματοδοτοθεί η Ελλάδα είναι δικό της θέμα και εμείς είμαστε έτοιμοι να την στηρίξουμε στην βάση των μεταρρυθμίσεων. Το κλειδί είναι να μη χαθεί άλλος χρόνος».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ