Έτσι θα κόψει 50 εκατ. ευρώ από συμβούλους η κυβέρνηση - Θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης!

Συνολικά περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ πρόκειται να εξοικονομήσει η κυβέρνηση μέσα από τις περικοπές συμβούλων υπουργών και άλλων προνομίων προς όφελος των μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Ενώ το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα περιελάμβανε 45 υπουργεία και υφυπουργεία που απασχολούσαν 1.173 ειδικούς επιστήμονες, μετακλητούς και αποσπασμένους, σήμερα έχουμε 37 υπουργεία, στα οποία δε θα απασχοληθούν πάνω από 554 τέτοιοι υπάλληλοι... Όλο αυτό το πλέγμα μας δίνει μια εξοικονόμηση 50 εκ. Ευρώ», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, κατά η διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με θέμα την ανθρωπιστική βοήθεια.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι δίνεται τέλος στην πρόσληψη περιττών συμβούλων που χρησιμοποιήθηκαν για ανάπτυξη πελατειακών δεσμών την ίδια στιγμή που η “ελληνική κοινωνία έχει βιώσει μια τόσο σκληρή πολιτική λιτότητας”.

Όπως υπογραμμίστηκε, τα 50 εκατομμύρια ευρώ που θα εξοικονομηθούν, θα διατεθούν για τα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση προανήγγειλε:

τη μείωση των ειδικών επιστημόνων, μετακλητών και αποσπασμένων από 1.173 σε 554. Η διαφορά των αμοιβών (χωρίς υπερωρίες, κλπ) ανέρχεται σε 11,4 εκ. ευρώ. Με Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου, υπήρχαν Yπουργοί στην προηγούμενη κυβέρνηση, που απασχολούσαν έως και 40 άτομα, ενώ η αρχική πρόβλεψη αναφερόταν μόνο σε 3 ή 5 ανάλογα την κατηγορία των υπαλλήλων. Το στοιχείο αυτό ερμηνεύει τον υπέρογκο αριθμό των 1.173 συνεργατών.

τη διαφορά ανάμεσα στις αμοιβές (χωρίς τα επιδόματα) των 45 και 37 υπουργών που ανέρχεται σε 1,1 εκ. ευρώ.
τις διαφορές στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων, των οδηγών τους, των συμβούλων τους, στις αμοιβές των αστυνομικών συνοδείας / φρούρησης, στις δαπάνες κίνησης και συντήρησης των αυτοκινήτων, στις μετακινήσεις υπουργών και ενίοτε των πολυπληθών συνεργατών τους στο εξωτερικό (στο πλαίσιο π.χ. των 75 κατά μέσο όρο Συμβουλίων Υπουργών της ΕΕ κάθε έτος), όπως και στο εσωτερικό, στις λειτουργικές και καταναλωτικές τους δαπάνες, κ.ά.

την αποδέσμευση έως σήμερα 792 αστυνομικών από φρούρηση και προσωπική/συνοδευτική ασφάλεια προσώπων (πρωθυπουργού, υπουργών κλπ). Η προσπάθεια συνεχίζεται με στόχο την αποδέσμευση και άλλων αστυνομικών. Η εξοικονόμηση σε όρους ωφέλειας, που προήλθε από αυτήν και μόνο την ενέργεια, ανέρχεται σε 17,9 εκ. ευρώ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ