Top Woman Timing: Ήρθε η ώρα για γυναίκα γραμματέα του ΟΗΕ - Κ. Λαγκάρντ ή Ι. Μπόκοβα; (Φωτό)

Ποιος θα μπορούσε άραγε να είναι ο επόμενος γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών; 

To ερώτημα αυτό φαίνεται ότι βρέθηκε στο επίκεντρο του τραπεζιού κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας στο οποίο συνδαιτυμόνες ήταν αντιπροσωπείες των πέντε ισχυρότερων μελών του οργανισμού, των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενας Ευρωπαίος πρέσβης θύμισε στους συναδέλφους του την απόφαση της Ολομέλειας του ΟΗΕ που αποτελεί και «Βίβλο της εκλογής» του επικεφαλής του οργανισμού, σύμφωνα με την οποία η επιλογή είναι μυστική και αφορά σχεδόν πάντα έναν άνδρα. Η απόφαση του Ιανουαρίου του 1946 υποστηρίζει ότι «ένας διαπρεπής άνδρας» πρέπει να αναλάβει αυτό το πόστο. Ισως, προσέθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, να έπρεπε να προσθέσουν στη φράση και δύο λέξεις: «ή γυναίκα». Xωρίς αμφιβολία.

Μέχρι σήμερα έχουν περιληφθεί στις μυστικές ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται πάντα μόνο κεκλεισμένων των θυρών τρεις γυναίκες. Τώρα, όμως, ξεκινούν δύο εκστρατείες που στοχεύουν ο επόμενος επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού να είναι γένους θηλυκού. «Υπήρξαν οκτώ άνδρες γενικοί γραμματείς του οργανισμού και καμία γυναίκα. Για μένα έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου», εξηγεί ο Ζαν Κρασνό, υφηγητής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο οποίος είναι επικεφαλής της νέας «Εκστρατείας για την Εκλογή Γυναίκας Γενικής Γραμματέως». Ο σημερινός γενικός γραμματέας, Μπαν Κι Μουν, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την τελευταία ημέρα του 2016, αλλά η συζήτηση για τον διάδοχό του έχει κιόλας αρχίσει μεταξύ ατόμων που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στον ΟΗΕ. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα υπάρχει πολύς καιρός, καθώς ο διάδοχος του Μπαν Κι Μουν πρόκειται να επιλεγεί στα τέλη της επόμενης χρονιάς, χωρίς, ωστόσο, να έχει καθοριστεί ακόμα η επίσημη ημερομηνία που θα γίνει αυτό.

Την Κυριακή η εκστρατεία για την επικράτηση γυναίκας στον ΟΗΕ πρόκειται να θέσει σε λειτουργία και την ιστοσελίδα WomanSG.org που θα επικεντρωθεί σε περίπου δέκα γυναίκες που έχουν τα απαραίτητα εχέγγυα για να διεκδικήσουν ένα τόσο επιφανές αξίωμα. Ανά μερικές εβδομάδες θα αναρτάται και μία άλλη ομάδα γυναικών πιθανών υποψηφίων στην ιστοσελίδα.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Τον ερχόμενο μήνα, η διεθνής ομάδα προάσπισης των γυναικείων δικαιωμάτων «Ισότητα Τώρα» πρόκειται να αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία υπό τον τίτλο «Ωρα για Γυναίκα», καλώντας την κοινή γνώμη να ασκήσει πιέσεις στον ΟΗΕ και τα κράτη-μέλη προκειμένου να κάνουν για πρώτη φορά και το φύλο ουσιαστικό παράγοντα επιλογής.

Οι γυναίκες τις οποίες υποδεικνύουν ως πιθανές να διεκδικήσουν το αξίωμα του επικεφαλής του ΟΗΕ είναι η Χέλεν Κλαρκ, πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και επικεφαλής του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, Ευρωπαία επίτροπος από τη Βουλγαρία, η Λιθουανή πρόεδρος Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η Δανή πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ.

«Είναι προφανές ότι πολλοί μπορούν να ονειρευτούν ότι επικεφαλής μπορεί να γίνει και η Αγκελα Μέρκελ της Γερμανίας», προσθέτει η Λόρα Λίσγουντ, γενική γραμματέας του Συμβουλίου των Γυναικών Παγκοσμίων Ηγετών, όπου συμμετέχουν 53 γυναίκες νυν και πρώην αρχηγοί κρατών.

Ενα άλλο όνομα που ακούγεται είναι αυτό της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία σήμερα είναι επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θεωρείται απίθανο επειδή είναι Γαλλίδα. Υποψήφιοι από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) παραδοσιακά δεν εκλέγονται.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο και ασχολούνται με αυτό όλες οι φεμινιστικές οργανώσεις του κόσμου που πρόκειται να συγκεντρωθούν τις επόμενες ημέρες στον διεθνή οργανισμό, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη συνάντηση της Επιτροπής για τη Θέση των Γυναικών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα στην υφήλιο υπάρχουν λιγότερες από είκοσι γυναίκες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ στη γραμματεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μόλις το 20% των ανώτερων αξιωματούχων είναι γυναίκες.

Σύμφωνα με την παράδοση, κάθε ήπειρος, π.χ. Αφρική ή Ασία, αναλαμβάνει τη γενική γραμματεία του διεθνούς οργανισμού με τη σειρά της, παρότι η χάρτα του οργανισμού δεν αναφέρει κάτι επί του θέματος.

Πηγή: Kαθημερινή

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ