Made in Greece o Λεωνίδας & η Ελένη: Δύο νέοι Θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες που σχεδίασαν ένα υπέροχο loft στη Νέα Υόρκη!

Το γραφείο LoT είναι ένα studio αρχιτεκτονικής και design με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με επικεφαλής τους Λεωνίδα Τραμπούκη και Ελένη Πεταλωτή, αναζητά λύσεις γύρω από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, το φυσικό και το τεχνητό.   

Με διεθνές εύρος και εμπειρία στα πεδία της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, το γραφείο εστιάζει στην εφαρμογή πρωτότυπων σχεδιαστικών προτάσεων με συναίσθηση και ρεαλισμό. Ένα εξαιρετικό δείγμα της δουλειάς τους είναι το Loft που σχεδίασαν στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Για δεκαετίες η περιοχή του South Williamsburg στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, μόλις μία στάση μακριά από το Manhattan, υπέφερε από τη φτώχεια και την εγκληματικότητα. Σήμερα όμως, η ζήτηση για κατοικία ξεπερνά κατά πολύ την υπάρχουσα διαθεσιμότητα. Στη Νότια πλευρά συγκεκριμένα, προστίθενται συνεχώς εμπορικά καταστήματα, πάρκα και νέα συγκροτήματα κατοικιών, ενώ η περιοχή προσπαθεί να διασώσει τη βιομηχανική κληρονομιά της. Τα εργοστάσια και οι αποθήκες που βρίσκονται εκεί για περισσότερο από έναν αιώνα σταδιακά δέχονται δημιουργικές επεμβάσεις επανάχρησης με την βιομηχανική αύρα να διατηρείται.  

Σε ένα επταόροφο βιομηχανικό κτίριο, πρώην εργοστάσιο ρουκετών, στην καρδία του South Williamsburg με μια εντυπωσιακή θέα προς την πόλη από την ταράτσα, ένας χώρος loft μόλις 75 τετραγωνικών μέτρων μετατράπηκε σε μια ιδιωτική κατοικία με ένα υπνοδωμάτιο.  

Το επαναχρησιμοποιημένο δάπεδο ξύλου, η επίπλωση και τα επιλεγμένα αντικείμενα σχηματίζουν ένα χαμηλωμένο οπτικό ορίζοντα μέσα στον ψηλοτάβανο χώρο, έναν έντονο καμβά από χρώματα και υλικά σε πλήρη αντίθεση με το κατάλευκο υπόβαθρο: τους τοίχους, τις βαμμένες σε λευκό χρώμα εμφανείς μηχανολογικές εγκαταστάσεις και την επιλογή λευκών ανεμιστήρων οροφής και φωτιστικών στοιχείων.  

Προσεκτικά οργανωμένες λεπτομέρειες συνθέτουν ένα σκηνογραφικό περιβάλλον, απλό, οικονομικό, δίχως ανάγκη αυτοπροβολής, γεμάτο ζωή. Η φαινομενικά αταίριαστη επίπλωση έχει συνδυαστεί με στόχο τη δημιουργία ενός καλαίσθητου κλίματος αντιθέσεων, ενός φιλόξενου χώρου για κάθε λογής δημιουργικές ανησυχίες. Στην κουζίνα, ένας κεντρικός πάγκος – island – φτιάχτηκε από χρησιμοποιημένα ξύλινα κιβώτια αποστολής που περίσσεψαν μετά από μια έκθεση φωτογραφίας.  

Σε μια πόλη που το κόστος κατοικίας και συντήρησής της είναι πολύ μεγάλο η ευελιξία και απόδοτικότητα του χώρου είναι κλειδί στην ισορροπία ανάμεσα σε ένα μικρό διαμέρισμα και ένα ευχάριστο περιβάλλον.  

Στη θέση που προηγουμένως υπήρχε ένα μόνιμο χώρισμα με τοίχο, μια ελαφριά λευκή υφασμάτινη κουρτίνα μπορεί τώρα να διαχωρίσει ένα χώρο καθιστικού για επιπλέον ιδιωτικότητα ή να διαμορφώσει προσωρινά ένα δεύτερο υπνοδωμάτιο για περαστικούς επισκέπτες της νύχτας.  

Η μεγάλη τραπεζαρία για δείπνο, κατασκευασμένη από φύλλα ξύλου κόντρα πλακέ, συναρμολογημένα μέσα από εγκοπές χωρίς τη ανάγκη χρήσης βιδών ή κόλλας, μπορεί να αποσυναρμολογηθεί και να αποθηκευθεί εξίσου εύκολα σε περίπτωση κάποιας μεγαλύτερης συνεύρεσης. 

Ταυτότητα Γραφείου

Το γραφείο LoT είναι ένα studio αρχιτεκτονικής και design mε έδρα τη Θεσσαλονίκη. Με επικεφαλής τους Λεωνίδα Τραμπούκη και Ελένη Πεταλωτή, η φιλοσοφία μας αναζητά λύσεις γύρω από την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, τις τέχνες και τον πολιτισμό, το φυσικό και το τεχνητό.  

 "Η δουλειά μας απαρτίζεται από έργα που ποικίλουν στο μέγεθος και την πολυπλοκότητα από το σχεδιασμό αντικειμένων και χωρικών εγκαταστάσεων έως το σχεδιασμό χώρων και κτιρίων υψηλής δυναμικής. Ενώ η αρχιτεκτονική δρα ως βασικός πυρήνας του γραφείου, συχνά η ενασχόλησή μας εξερευνά συσχετιζόμενα πεδία μέσα από την επεξεργασία ενοιών όπως η κεντρική ιδέα και η υλικότητα."  

Πρόσφατα έργα περιλαμβάνουν ένα κτίριο ιδιωτικής φοιτητικής εστίας στην Ελλάδα, ένα pop-up εστιατόριο στο Βέλγιο, ένα μουσείο για ένα καλλιτεχνικό residency πρόγραμμα στο Michigan, και ένα exclusive Beach Club στην Μύκονο.  

Η δουλειά τους έχει προσελκύσει διεθνές ενδιαφέρον έχοντας κερδίσει βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του καλύτερου έργου της χρονιάς στα Ελληνικά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, ΔΟΜΕΣ 2012 για το συγκρότημα κατοικιών Cubic Housing και μια Εύφημο Μνοία στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για ένα μεγάλης κλίμακας εκπαιδευτικό κτίριο στην πόλη Vantaa της Φινλανδίας. Έχει επίσης παρουσιαστεί σε εκθέσεις όπως η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας, η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, και η Διεθνής Έκθεση Επίπλων στο Μιλάνο.  

Το γραφείο  έχει επίσης φιλοξενηθεί εκτεταμένα στο διεθνή και εγχώριο τύπο ενώ ο εκδοτικός οίκος PHAIDON συμπεριέλαβε έργα τους στον τόμο PHAIDON ATLAS, την επιλογή του με τα καλύτερα έργα στην Eλλάδα και το εξωτερικό.  

Το 2013 προτάθηκε για το Ευρωπαϊκό βραβείο Piranesi και το 2014 συμπεριλήφθηκε στo Wallpaper* Architects Directory, τη λίστα του διάσημου περιοδικού με τα καλύτερα ανερχόμενα ταλέντα στο χώρο της αρχιτεκτονικής παγκοσμίως.  

www.lot-arch.com

Πηγή: lifo.gr - Θανάσας Χάραμης

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ