Deutsche Welle: Γερμανία και Ελλάδα, ένα... ζευγάρι που χρειάζεται παρέμβαση - H κόντρα προκαλεί πολιτική ζημιά

Με ένα ζευγάρι, που έχει ανάγκη την παρέμβαση ενός συμβούλου για να λύσουν τις διαφορές τους, παρομοιάζει η Deutsche Welle την Ελλάδα και τη Γερμανία.

Είναι πολύ διασκεδαστικό, όμως η πολιτική ζημιά είναι μεγάλη, γράφει ο Βόλκερ Βάγκενερ για τη μονοπάτι λεκτικού πολέμου στο οποίο βρίσκονται εδώ και μήνες Γερμανοί και Ελληνες, όπως αναφέρει.

Οι Βρυξέλλες είναι ενοχλημένες, αναφέρει πηγή στην ΕΕ. Η δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας είναι αμφίβολη, γεμάτη τεχνικά λάθη και η επικοινωνία είναι απλά καταστροφική. Ολες οι υποσχέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ξεχνιούνται στην πρώτη δημόσια συνέντευξη, επικρίνει η μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Από την άλλη, η Ελλάδα νιώθει ότι η Ευρώπη την πατρονάρει και την ταπεινώνει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης βρίσκεται συχνά στα πρωτοσέλιδα με την εκτενή κριτική του στο σχέδιο της ΕΕ για τη μείωση του χρέους της Ελλάδας. Το αποκαλεί «δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό» και ισχυρίζεται ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα.

Η σχέση ανάμεσα στο Βερολίνο και την Αθήνα έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο της, σημειώνει ο αρθρογράφος, κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος κατηγόρησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι κάνοντας ψυχολογικό πόλεμο δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ σημειώνει και το γεγονός ότι αυτό ανάγκασε ακόμη και τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, να υπερασπιστεί τον συνάδελφό του στο υπουργικό συμβούλιο, δηλώνοντας «Αρκετά!», στην Bild.

Η Deutsche Welle δεν θα μπορούσε να αγνοήσει και το θόρυβο που έχει προκύψει με το βίντεο από διάλεξη του Γιάνη Βαρουφάκη από ομιλία του στο Ζάγκρεμπ το 2013, στην οποία φαίνεται να υψώνει το μεσαίο δάχτυλο στη Γερμανία. Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το βίντεο είναι παραποιημένο. «Αληθινό ή ψεύτικο, έφτασε τις ελληνογερμανικές σχέσεις στο χείλος της καταστροφής», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Οι βασικοί αντίπαλοι σε αυτή τη διαφωνία είναι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών. Η δημόσια αντιπαράθεσή τους μοιάζει με σύγκρουση πατέρα- γιου, γράφει ο Βάγκενερ. Στη μία πλευρά είναι ο νέος, αθλητικός Ελληνας με τις μαρξιστικές ιδέες και με συμπεριφορά περιοδικού lifestyle. Είναι θεωρητικός, ένας άνθρωπος του ακαδημαϊκού κόσμου. Ο κύριος αντίπαλός του στην ΕΕ είναι το εντελώς αντίθετο.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διανύει την πέμπτη δεκαετία στην Μπούντεσταγκ, έμπειρος πολιτικός, εξοικειωμένος με το δούναι και λαβείν. Η λιτότητα είναι λογική, οι οικονομικές καλές πράξεις άγνωστες σε εκείνον. Την ώρα που η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας, ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το 2014 είναι ο πρώτος ισοσκελισμένος εδώ και δεκαετίες.

Στον Βαρουφάκη αρέσει να εμφανίζεται ως ροκ σταρ, φτάνοντας μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών με τη μηχανή του και το ανοιχτό πουκάμισο, γράφει η Deutsche Welle. Ο Σόιμπλε είναι ένας παραδοσιακός δημόσιος υπάλληλος με προτεσταντικές αντιλήψεις. Μέσα σε όλα αυτά, το ευρώ και η σταθερότητά του είναι ιερό για τους Γερμανούς γιατί από την πλευρά του Βερολίνου, το νόμισμα είναι πολιτικό ζήτημα.

Η νέα διαφωνία σε σχέση με τις ελληνικές αξιώσεις για αποζημιώσεις είναι πολιτικά αμφιλεγόμενη, αναφέρει το άρθρο, που σημειώνει όμως ότι ακόμη και Γερμανοί ιστορικοί βλέπουν με καλό μάτι τις αξιώσεις για αποζημιώσεις 70 χρόνια μετά τον πόλεμο. Οι Γερμανοί λανθασμένα κατηγορούν τους Ελληνες ότι φέρνουν το θέμα εν μέσω των συζητήσεων για το χρέος. Από το 1995 το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημερωθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις αξιώσεις για αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τονίζει ο αρθρογράφος, ο οποίος κλείνοντας θυμίζει τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος χαρακτήρισε ως ηλίθιο σενάριο αυτή την επιβλαβή για όλη την ΕΕ αντιπαράθεση ανάμεσα στην Αθήνα και το Βερολίνο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ