Bloomberg: ''Στεγνώνουν τα ταμεία της Ελλάδας - Δεν φαίνεται να έχει πλάνο χρηματοδότησης''

Με πεινασμένη χώρα που ψάχνει εναγωνίως τροφοδοσία παρομοιάζει την Ελλάδα το Bloomberg, λέγοντας ωστόσο ότι η αναζήτηση είναι άκαρπη.

Όπως λέει το διεθνές πρακτορείο, οι υποχρεώσεις τρέχουν και η ρευστότητα δεν φαίνεται πουθενά, έτσι η χώρα θα ξεκινήσει άμεσα να συζητάει για μέτρα που θα ενισχύσουν την ρευστότητά της καθώς θα πρέπει να πληρώσει πάνω από δύο δισ. ευρώ την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγή καλά πληροφορημένη επί του θέματος, που επικαλείται το πρακτορείο, οι πληρωμές της 20ης Μαρτίου περιλαμβάνουν και το περίφημο swap της Goldman Sachs, κάτι που δείχνει ότι εκτός από τις δόσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει κι άλλες πληρωμές.

Το εν λόγω swap είναι αυτό που απέκρυψε το αυξανόμενο χρέος της χώρας το 2001 ωστε η Ελλάδα να μπει στην Ευρωζώνη. Το σωτήριο τότε swap απειλεί τώρα με "ασφυξία" την ελληνική οικονομία. Το ύψος του ποσού παραμένει άγνωστο.

«Καθώς οι ημέρες περνούν, τα περιθώρια ελιγμών ολοένα και γίνονται μικρότερα. Η εντύπωση που δίδεται είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο Α' ή Β' – δεν υπάρχει τίποτα», τονίζει ο Θεόδωρος Πελαγίδης του Ινσιτούτου Brookings.

Η κυβέρνηση πάντως προσπαθεί να συγκεντρώσει τα χρήματα με μέτρα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί το θέμα των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης αλλά και στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου Α. Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στις 23 Φεβρουαρίου.

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο. Η ασάφεια από την ελληνική πλευρά παραμένει, όπως και η πίεση των εταίρων», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αριστείδης Χατζής.

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ