Βιέννη: Η αυστριακή πρωτεύουσα με την καλλιτεχνική & ελληνική αύρα!

Όταν τα τείχη της γκρεμίστηκαν, το 1857, ο αυτοκράτορας κάλεσε διάσημους αρχιτέκτονες να οικοδομήσουν στη θέση τους δημόσια κτίρια και παλάτια. Σήμερα, η αυστριακή πρωτεύουσα διατηρεί την αγγελική, αριστοκρατική -και μια σταλιά υπεροπτική- ομορφιά της ως «κόρη οφθαλμού».

Η περίφημη λεωφόρος Ringstrasse στα 5,5 χλμ. του μήκους της περικλείει όλο το ιστορικό κέντρο της Βιέννης (Innere Stadt), ενώ περίπου στο κέντρο του πενταγώνου που σχηματίζει ορθώνεται το αδιαμφισβήτητο σύμβολό της. Ο καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου αποτελεί το πιο λαμπρό οικοδόμημα της πόλης.

Από την αρχική εκκλησία ρωμανικού ρυθμού διασώζονται σήμερα η Πόρτα του Γίγαντα και οι δυτικοί πύργοι. Με τα χρόνια ο ναός συμπληρώθηκε διακοσμητικά στο κεντρικό του κλίτος, φτιάχτηκαν τα πλευρικά παρεκκλήσια, που μαζί με τον άμβωνα, την Αγία Τράπεζα και άλλα γκόθικ χαρακτηριστικά τον κατατάσσουν σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά γοτθικά οικοδομήματα παγκοσμίως.

Ορόσημα στην ιστορία του Αγίου Στεφάνου είναι ο γάμος και η κηδεία του Μότσαρτ (1782 και 1791), οι τεράστιες ζημιές που υπέστη το 1945, αλλά και η μεταπολεμική αποκατάστασή του ως συμβόλου ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, χωρίς συρράξεις και βομβαρδισμούς.

Από τον Αγιο Στέφανο ένα δίκτυο εμπορικών πεζόδρομων (Kaerntner, Graben, Kohlmarkt) οδηγεί προς το παλάτι του Hofburg. Τα καταστήματα απευθύνονται σε όλο και λιγότερους, όσο περισσότερο πλησιάζεις το παλάτι...

Κληρονομιά των Αψβούργων 
Η πιο διάσημη δυναστεία της Ευρώπης, οι Αψβούργοι, που ήταν στα πράγματα 635 χρόνια, κυριολεκτικά σημάδεψαν την ιστορική πορεία της χώρας. Ανέβηκαν στον θρόνο το 1273 και αποχώρησαν ηττημένοι και εξορισμένοι το 1918. Απ' όλα τα παλάτια τους το πιο γνωστό είναι το Hofburg. Η προσέγγισή του από τα ανατολικά, από τη Michaeler gate, είναι και η μεγαλοπρεπέστερη. Η εκκλησία του Αγίου

Μιχαήλ στο κατώφλι της αυτοκρατορικής αυλής ήταν πόλος έλξης για μάζες προσκυνητών και σήμερα είναι από τα λίγα αξιοθέατα της Βιέννης που δεν χρειάζεται να πληρώσεις για να το θαυμάσεις. Η εκκλησία είναι ρωμανικού ρυθμού και στην μπαρόκ Αγία Τράπεζα δεσπόζει το συγκλονιστικό γλυπτό της Πτώσης των Αγγέλων, με δύο χερουβείμ, σε απόλυτη αρμονία, να κρατούν μια εικόνα κρητικής τέχνης, την Παναγία του Χάνδακα (1540).
   
Η Αγία Τριάδα, ορθόδοξη εκκλησία της Βιέννης. 

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας 

Το αλμυρό εισιτήριο για το παλάτι του Hofburg δίνει πρόσβαση στα πολυτελή αυτοκρατορικά διαμερίσματα που διατηρούνται ανέπαφα από την εποχή του Φραγκίσκου Ιωσήφ, αλλά και στα έξι δωμάτια της διάσημης αυτοκράτειρας Σίσι, γνωστής στην Ελλάδα από την περίφημη βίλα της στην Κέρκυρα, το Αχίλλειο. Το αχανές συγκρότημα κτιρίων που σήμερα στεγάζει, εκτός των άλλων, τα γραφεία της Αυστριακής Προεδρίας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Ισπανική Σχολή Ιππασίας (με τα θαυμαστά άσπρα άλογα που εκτελούν χορογραφίες), είναι ακόμα γνωστό εξαιτίας του γεγονότος ότι από το μπαλκόνι του Νέου Παλατιού (Neue Burg), το 1938, ο Χίτλερ διακήρυξε την προσάρτηση της Αυστρίας στο Τρίτο Ράιχ.

Αριστοκρατική λεωφόρος 

ο ναός του Ηφαίστου στο Πάρκο του Λαού (Volksgarten), ακριβής ρέπλικα του αθηναϊκού στο Θησείο, χρησιμοποιείται για περιοδικές εκθέσεις. 

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας
Ζαλισμένος από τα αυτοκρατορικά δωμάτια και τα τετζερέδια των Αψβούργων, ξαναβγήκα στον γαλάζιο ουρανό της παγωμένης Βιέννης περπατώντας στο Πάρκο του Λαού (Volksgarten), ένα πάρκο δημοφιλές και στους φοιτητές, αλλά και στους επιχειρηματίες της πόλης. Στο κέντρο του πάρκου βρίσκεται ένα πιστό αντίγραφο του Ναού του Ηφαίστου, το γνωστό μας Θησείο, που χρησιμοποιείται σαν εκθεσιακός χώρος, ενώ απέναντι δεσπόζει το Δημαρχείο.

Ημουν επιτέλους στην περίφημη Ringstrasse. Το νεογοτθικό κτίριο του Δημαρχείου (Rathaus), ίσως το πιο εντυπωσιακό και σίγουρα το πιο όμορφα φωτισμένο κτίριο της πόλης, ανεγέρθηκε το 1883 με τρόπο που να εκφράζει την περηφάνια των Βιεννέζων της εποχής. Διαθέτει πέντε πύργους, επτά εσωτερικές αυλές και 1.575 δωμάτια. Στο πάρκο μπροστά του στήνεται η διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά. Απέναντι, το πιο ιστορικό θέατρο της πόλης, το Burgtheater, με το αναγεννησιακό στυλ που εγκαινιάστηκε το 1888 και διεκδικεί τη θέση ενός από τα σημαντικότερα θέατρα του γερμανόφωνου κόσμου. Και μόνο η άνοδος της σκάλας με τις νωπογραφίες του Κλιμτ, που οδηγεί από το φουαγιέ στη μεγάλη αίθουσα, αποτελεί εμπειρία. Στο πρώτο κτίριο του θεάτρου, που η Μαρία Θηρεσία θέλησε να βρίσκεται δίπλα στο παλάτι της, δόθηκαν, μεταξύ άλλων, τρεις πρεμιέρες όπερας του Μότσαρτ και μία του Μπετόβεν...

Το Burgtheater βομβαρδίστηκε το 1945, αλλά, όπως και τα άλλα οικοδομήματα της πόλης, ανοικοδομήθηκε υποδειγματικά τη δεκαετία του '50.

Το Πάρκο του Δημαρχείου πλαισιώνεται στα βόρεια από το -ιταλικής Αναγέννησης- κτίριο του Πανεπιστημίου της Βιέννης (1884), το οποίο άρχισε να λειτουργεί από το 1365. Σήμερα, εκπαιδεύει 60.000 φοιτητές, ενώ από τα θρανία του πέρασαν οκτώ φοιτητές που τιμήθηκαν με το Βραβείο Νόμπελ. Στα νότια του πάρκου το -ελληνικού στυλ- κτίριο της Αυστριακής Βουλής είναι κάτι ανάμεσα στα κτίρια της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης της Αθηναϊκής Τριλογίας της οδού Πανεπιστημίου. Πολύ λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι ο αρχιτέκτονας και των τριών λαμπρών οικοδομημάτων είναι ο Δανός Θεόφιλος Χάνσεν.

Στο κτίριο, που κοσμείται από αγάλματα Ελλήνων φιλοσόφων, εγκαθιδρύθηκε η πρώτη αυστριακή Δημοκρατία το 1918.


H περίφημη πτώση των Αγγέλων και η εικόνα της Παναγίας του Χάνδακα στην μπαρόκ Αγία Τράπεζα της εκκλησίας Michaelerkirche. 

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας

Ο Φρόιντ και η Οπερα
Η Ringstrasse γυρίζει προς τα νοτιοανατολικά, ανάμεσα στα πάρκα που πλαισιώνουν το Hofburg και τα δίδυμα αντικριστά κτίρια των Μουσείων Φυσικής Ιστορίας και Ιστορίας της Τέχνης. Το πρώτο (Naturhistorisches Museum) συχνά συγκαταλέγεται στα δέκα πιο σημαντικά μουσεία του κόσμου, ενώ το δεύτερο (Kunsthistorisches Museum), που άνοιξε τις πύλες του το 1891, σήμερα στεγάζει, στο εκπληκτικής αρχιτεκτονικής εσωτερικό του, το σύνολο σχεδόν της συλλογής των Αψβούργων από έργα των Τιντορέτο, Βερονέζε, Ρέμπραντ, Ρούμπενς, Αλμπρεχτ Ντίρερ και άλλων ιερών τεράτων της ζωγραφικής που συνηθίζεται να αποκαλούνται Old Masters. Ανάμεσα στα δύο μουσεία στέκει το μνημείο της Μαρίας Θηρεσίας, της πρώτης γυναίκας της δυναστείας που ανέβηκε στον θρόνο της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (1740). Φανατική καθολική, έμεινε στην ιστορία για τις αποτυχίες της στην εξωτερική πολιτική και τις απώλειες εδαφών, τις δυναμικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό και τις 16 γέννες της...


Ο πεζόδρομος Kohlmarkt με τα πανάκριβα μαγαζιά καταλήγει στο παλάτι του Hofburg.

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας
Το πρώτο από τα μεγάλα κτίρια που χτίστηκαν στη λεωφόρο είναι η περίφημη Οπερα. Το οικοδόμημα δεν πολυάρεσε στον Φραγκίσκο Ιωσήφ (το παρομοίασε με σταθμό τρένου), με αποτέλεσμα ο αρχιτέκτονας να πέσει σε βαθιά κατάθλιψη και τελικά να αυτοκτονήσει. Πάντως τα εγκαίνια έγιναν κανονικά, το 1869, παρουσία του αυτοκρατορικού ζεύγους, με την επίσημη πρεμιέρα του έργου του Μότσαρτ, Don Giovanni.

Η Ringstrasse, o δρόμος που ο Σίγκμουντ Φρόιντ περπατούσε καθημερινά αναζητώντας το Εγώ και το Υπερεγώ του, γυρνάει προς τα βορειοανατολικά για να συναντήσει το κανάλι του Δούναβη. Εγώ ακολούθησα τον πεζόδρομο Kaerntner για να αναζητήσω την ελληνική γειτονιά...

H Βιέννη των Ελλήνων
 
Οι βιεννέζικες άμαξες χρησιμοποιούνται ευρέως στο ιστορικό κέντρο της πόλης. 

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας

Λίγα μόνο μέτρα βόρεια από τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου, η εντυπωσιακή εκκλησία της Αγίας Τριάδας επιβεβαιώνει τη δυναμική παρουσία του ελληνικού στοιχείου. Η ελληνική κοινότητα αγόρασε το 1782 το κτίριο της οδού Fleischmarkt. Μετά τις πρώτες μετατροπές για να λειτουργήσει σαν εκκλησία, ο βαρόνος της Βιέννης και μεγάλος εθνικός ευεργέτης, Σίμων Σίνας, κάλεσε τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν να ολοκληρώσει τις εργασίες. Toν Δεκέμβρη του 1858 έγιναν τα θυρανοίξια του πρώτου ορθόδοξου ναού στην Αυστρία.

Πώς βρέθηκαν όμως οι Ελληνες εδώ; Η παρουσία τους, ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, οφείλεται κυρίως στη σύναψη νέων εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των Αψβούργων. Τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εκμεταλλεύτηκαν Ηπειρώτες και Μακεδόνες ριψοκίνδυνοι έμποροι. Στη βόρεια πλευρά του Innere Stadt και γύρω από τη σημερινή «οδό των Ελλήνων» (Griechengasse), όπου βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γεωργίου, δημιούργησαν εμπορικές εταιρείες και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα κάποιων ελληνικών προϊόντων (σαφράν από την Κοζάνη, κρασιά από τη Νάουσα, γούνες από την Καστοριά), με αποτέλεσμα γρήγορα να κάνουν περιουσίες και να ανέλθουν κοινωνικά.

«To Φιλί» (ελαιογραφία σε καμβά που φιλοτεχνήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα), του διάσημου Γκούσταβ Κλιμτ, βρίσκεται στο Belvedere.

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας
Στα τέλη του 18ου αιώνα, οργανωμένοι σε δύο ενορίες, έφτασαν να αριθμούν 2.000 άτομα. Οι Ελληνες της Βιέννης δεν πρωταγωνίστησαν μόνο οικονομικά... Εδώ έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν μεγάλες μορφές της πολιτιστικής αναγέννησης, όπως ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ο Νεόφυτος Δούκας και ο Ρήγας Φεραίος. Εδώ εκδόθηκαν εφημερίδες και περιοδικά («Εφημερίς», «Λόγιος Ερμής»), εδώ λειτούργησαν ελληνικά τυπογραφεία που, ανάμεσα σε άλλα, τύπωσαν ακόμα και το επαναστατικό μανιφέστο του Ρήγα, που έμελλε να αποβεί μοιραίο για τον ίδιο και τους συντρόφους του.

Ιστορικά τείχη προστασίας
Τα τείχη της Βιέννης έχουν μείνει στην ιστορία, αφού σταμάτησαν δύο φορές τις επελάσεις των Τούρκων, το 1529 και το 1683. Ετσι η πόλη αποτέλεσε το τέλος της οθωμανικής επέλασης προς την Ευρώπη. Γκρεμίστηκαν το 1857, ύστερα από απόφαση του Φραγκίσκου Ιωσήφ των Αψβούργων. Η περίμετρός τους σήμερα ορίζεται από τη λεωφόρο Ringstrasse.

Το hot dog είναι το πιο διαδεδομένο street food στη Βιέννη.

Φωτογραφία: Αντώνης Δήμας

Τσουχτερά εισιτήρια για αξιοθέατα
Τα εισιτήρια των παλατιών και των μουσείων της Βιέννης δυστυχώς είναι ακριβά. Αν κάποιος π.χ. θέλει να επισκεφτεί το Belvedere θα χρειαστεί 11,50 ευρώ για το Πάνω Παλάτι, 11,50 ευρώ για το Κάτω Παλάτι ή ένα εισιτήριο 19 ευρώ και για τα δύο. Παρ' όλα αυτά, πολλά μουσεία έχουν μειωμένα εισιτήρια ή ακόμα και δωρεάν είσοδο για φοιτητές και νέους κάτω των 19 ετών.

Το «Φιλί» στο παλάτι belvedere
Το Belvedere, μπαρόκ παλάτι του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας με εκπληκτικούς κήπους, στεγάζει σήμερα την Εθνική Πινακοθήκη της Αυστρίας. Εδώ βρίσκεται και το «Φιλί», το διασημότερο έργο του Κλιμτ. www.belvedere.at

Καλοκαίρια σε ροκοκό ανάκτορα
Το Schloss Schonbrunn ήταν η θερινή κατοικία των Αψβούργων. Το εκπληκτικό ροκοκό εσωτερικό του αποδίδεται σε επιλογές της Μαρίας Θηρεσίας. www.schoenbrunn.at

Διαμέρισμα γεμάτο μουσική
Το Mozarthaus Vienna, το διαμέρισμα όπου έζησε και συνέθεσε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του ο μεγάλος Μότσαρτ, είναι επισκέψιμο. www.mozarthausvienna.at

Παραμύθι για λίγους τυχερούς
Στην πόλη που αποθεώνεται η αρχιτεκτονική σχεδόν σε όλες τις μορφές θα ήταν αδύνατον να λείπει η επαναστατική, πολύχρωμη, παραμυθένια αρχιτεκτονική του συγκροτήματος Hundert- wasserhaus. Τα 50 διαμερίσματα είναι ιδιωτικά, άρα, δυστυχώς, μη επισκέψιμα...
TIP: Χρήσιμες πληροφορίες για διαμονή, φαγητό, αξιοθέατα και shopping θα βρείτε στο www.wien.info/en.

ΔΙΑΜΟΝΗ
Σε αυτή την ακριβή πόλη επιλέξαμε αξιοπρεπείς (budget) επιλογές σε ιστορικά κτίρια, δίπλα ή πολύ κοντά στα σημαντικά αξιοθέατα της πόλης.
«Suite Hotel 900 m zur Oper» (Wiedner Hauptstrasse 44). Μόλις δέκα λεπτά από την Οπερα και την ολοζώντανη αγορά Naschmarkt, το ξενοδοχείο στεγάζεται σε κτίριο του 18ου αιώνα, έχει free internet και πλούσιο μπουφέ πρωινού.
«Pension Riedl» (Georg-Coch Platz 3). Παραδοσιακό κατάλυμα στα όρια της Ringstrasse, σε απόσταση δέκα λεπτών από τον καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ethnos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ