Τυνησία: Στους 22 ανέρχονται οι νεκροί από την ομηρεία στο Μουσείο Μπάρντο - Δεκάδες οι τραυματίες (φωτό & βίντεο)

Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι Αρχές της Τυνησίας για τον εντοπισμό δύο ή τριών δραστών, οι οποίοι φέρονται ως συνεργοί στην τρομοκρατική επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας, την Τετάρτη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν. 

Λίγες ώρες μετά την επίθεση, το μεσημέρι της Τετάρτης, έληξε η ομηρεία στο μουσείο. Οι όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι έπειτα από επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο δράστες αλλά και ένας αστυνομικός.

Οπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός της χώρας Χαμπίμπ Εσίντ, εκτός από τους δύο ενόπλους, 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην τρομοκρατική επίθεση, εκ των οποίων 18 τουρίστες - από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Πολωνία - ένας αστυνομικός και μία καθαρίστρια.  Είκοσι δύο ακόμη τουρίστες και δύο Τυνήσιοι τραυματίστηκαν. 


 
Η τρομοκρατική επίθεση ήταν ένα ισχυρό χτύπημα στις προσπάθειες της Τυνησίας να αναζωογονήσει την τεράστιας σημασίας για τη χώρα τουριστική βιομηχανία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι στόχος της τρομοκρατικής επίθεσης ήταν η οικονομία της χώρας.

Για σαφή τρομοκρατική επίθεση είχε κάνει λόγο από την αρχή και ο εκπρόσωπος του τυνησιακού υπουργείου Εσωτερικών, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν περικυκλώσει τουλάχιστον δύο ενόπλους που έχουν οχυρωθεί στο εσωτερικό του μουσείου. Την ώρα της επίθεσης εντός του μουσείου βρίσκονταν περίπου 100 τουρίστες. Οι περισσότεροι ωστόσο πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.

Δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με βία ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα έχουν ενταθεί καθώς η γειτονική Λιβύη βυθίζεται σταδιακά όλα και βαθύτερα στο χάος.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα αφότου τυνήσιοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον θάνατο, στη γειτονική Λιβύη, υπόπτου ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε προηγούμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς και στη δολοφονία δύο μελών της αντιπολίτευσης.

Πρόκειται για τον Αχμέντ Ρουισί, γνωστό και ως «το μαύρο κουτί της τρομοκρατίας». Μετά το τέλος της ομηρείας, υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους από την Υεμένη απειλούσαν μέσω Twitter ότι η επίθεση στο Μουσείο Μπάρντο είναι μόνο η αρχή μίας νέας φάσης τρομοκρατίας στην Τυνησία. 

Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αμέσως όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Το Εθνικό Μουσείο Μπάρντο είναι από τα σημαντικότερα της αφρικανικής ηπείρου και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες καθώς φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ρωμαϊκών μωσαϊκών στον κόσμο.

Οσοι βουλευτές βρίσκονταν στο χώρο έλαβαν εντολή να συγκεντρωθούν στην κεντρική αίθουσα, όπως είπε η Μονίμα Μπραχίμ, εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.

Δεν είναι σαφές ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση. Η Τυνησία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με βία ισλαμιστών τα τελευταία χρόνια, περιλαμβανομένων ομάδων που συνδέονται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα έχουν ενταθεί καθώς η γειτονική Λιβύη βυθίζεται σταδιακά όλα και βαθύτερα στο χάος.

Η Γαλλία καταδίκασε την επίθεση στο μουσείο λέγοντας ότι στέκεται στο πλευρό της Τυνησίας. «Αυτή η τρομοκρατική επίθεση καταδεικνύει με τον σκληρότερο τρόπο τις απειλές που αντιμετωπίζουμε όλοι μας στην Ευρώπη, στη Μεσόγειο, σε όλον τον κόσμο» δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες κατόπιν συνάντησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, leparisien.fr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ