Πήρε... φωτιά το Taxisnet με 200.000 κλικ για τη ρύθμιση εξπρές - Αγωνία της Κυβέρνησης μέχρι την Παρασκευή για τα έσοδα!

Η ρύθμιση-εξπρές «κέντρισε» το ενδιαφέρον των οφειλετών. Από την περασμένη Παρασκευή, που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή, σχεδόν 200.000 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπήκαν στο Taxisnet για να πληροφορηθούν αναλυτικά για τις οφειλές τους και τα ποσά των προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων που διαγράφονται σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών τους.

Οι οφειλέτες έχουν τώρα προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 27 Μαρτίου για να αποφασίσουν αν θα επιλέξουν τη ρύθμιση-εξπρές ή τους συμφέρει να περιμένουν μέχρι να ενεργοποιηθεί η νέα ρύθμιση των 100 δόσεων προκειμένου να ενταχθούν σε αυτή.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους οφειλέτες εκτύπωσαν τις «Ταυτότητες Οφειλής», στοιχείο που δείχνει ότι θα προσέλθουν στις τράπεζες ή τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για να πληρώσουν όποια ποσά μπορούν «έναντι» των αρχικών οφειλών τους και να γλιτώσουν από ανάλογα ποσά προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της ρύθμισης-εξπρές θα κριθεί από τα ποσά που τελικά θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία. Στοιχεία για τις εισπράξεις που αποδίδει η ρύθμιση θα είναι δυνατό να γίνουν γνωστά μόλις σταλούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων από τις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ τα αρχεία για τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν από τους φορολογούμενους. Τα πρώτα στοιχεία για τις πληρωμές που έγιναν από την Παρασκευή αναμένεται να φθάσουν σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ευνοϊκή αυτή ρύθμιση εκμεταλλεύτηκαν κυρίως φορολογούμενοι με χρέη πολλών ετών, τα οποία έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις. Πολλοί από τους οφειλέτες αυτούς προχώρησαν άμεσα στην πληρωμή μέρους ή του συνόλου των αρχικών οφειλών τους για να να γλιτώσουν από πολύ μεγάλα ποσά προσαυξήσεων και τόκων τα οποία είχαν συσσωρευτεί λόγω της παρέλευσης πολλών ετών από την ημερομηνία βεβαίωσης των χρεών.

Μάλιστα, όπως αναφέρει αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των οφειλετών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για υπαγωγή στη ρύθμιση-εξπρές υπάρχει φορολογούμενος με χρέος που εκκρεμούσε από το 1977, δηλαδή πριν από 38 χρόνια.
Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ελκυστικότητας που παρουσιάζει η ρύθμιση αυτή, καθώς παρέχει τη δυνατότητα σε πάρα πολλούς οφειλέτες παλαιών χρεών να απαλλαγούν από την υποχρέωση πληρωμής υπέρογκων ποσών προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων πληρώνοντας μόνο ένα μέρος από τις αρχικές οφειλές τους ή και να εξοφλήσουν ολόκληρη τη βασική οφειλή.

Οι φορολογούμενοι που χρωστούν στο Δημόσιο θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Η ρύθμιση-εξπρές θα τρέξει έως και την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Δηλαδή οι φορολογούμενοι έχουν περιθώριο τρεις εργάσιμες ημέρες για να ενταχθούν στη ρύθμιση.
2. Η καταβολή διενεργείται με τη χρήση της Ταυτότητας Οφειλής στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ. Κατ' εξαίρεση είναι δυνατή η καταβολή και στις ΔΟΥ.
3. Οι πολίτες και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορούνται την Ταυτότητα Οφειλής μέσω της εφαρμογής «Ολική ή μερική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτός ρύθμισης με απαλλαγή προσαυξήσεων», η οποία λειτουργεί στο σύστημα Taxisnet.
4. Η καταβολή διενεργείται με την Ταυτότητα Οφειλής, η οποία χαρακτηρίζει κάθε οφειλή και την ακολουθεί μέχρι την εξόφλησή της, συνεπώς για κάθε οφειλή χωριστά πρέπει να χρησιμοποιείται η μοναδική ταυτότητά της.
5. Ο φορολογούμενος για όσα χρέη επιθυμεί να πληρώσει, τόσες Ταυτότητες Οφειλής οφείλει να προσκομίζει στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ, δηλώνοντας ταυτόχρονα και το ποσό που επιθυμεί να καταβάλει ανά Ταυτότητα Οφειλής. Εάν ο φορολογούμενος έχει για παράδειγμα πέντε οφειλές και επιθυμεί να τις εξοφλήσει ολικά, θα πρέπει να προσκομίσει στην τράπεζα πέντε Ταυτότητες Οφειλής.

Όλη η συνέχεια εδώ - Ημερησία

Tags

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ