Όλα τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα λίστα Βαρουφάκη - Προβλέπει έσοδα 6 δισ. & αλλάζει τον ΕΝΦΙΑ!

Τη νέα λίστα με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση για να ξεκλειδώσει η συμφωνία με τους δανειστές, δημοσιεύουν οι Financial Times. Πρόκειται για ένα κείμενο 27 σελίδων που απεστάλη στο Brussels Group προκειμένου να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Πρόκειται για μεγαλύτερη εξειδίκευση των ήδη προτεινόμενων μέτρων

Οπως σημειώνεται στη λίστα το βασικό σενάριο της κυβέρνησης χωρίς μέτρα-παρεμβάσεις είναι πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,2% του ΑΕΠ.
Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως αν εφαρμοστεί η λίστα των προτάσεών του το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει από 3,1 έως 3.9% δηλαδή πάνω από το μνημονικό στόχο. Το σύνολο των μέτρων που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών ανέρχονται χωρίς τις ιδιωτικοποιήσεις (1,5 – 1,6 δισ. ευρώ) σε ένα ποσό από  4,7 δισ. ευρώ ως 6,1 δισ. ευρώ ανάλογα με την εκτίμηση.

 Παράλληλα, προβλέπονται νέες δαπάνες ύψους 1,1 δισ. ευρώ – κυρίως λόγω της χορήγησης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις καθώς και του μαθηματικού τύπου για τα εφάπαξ. Το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα – που θα διαμορφωνόταν χωρίς τα μέτρα σε 1,2% του ΑΕΠ – κατά 1,9% έως 2,7% και τελικά να φθάσει αυτό από το 3,1% έως το 3,9% του ΑΕΠ. Όσον αφορά το ΑΕΠ, προβλέπεται στο 1,4% φέτος και το 2,9% το 2016, ενώ η ανεργία αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 23,4% και το επόμενο έτος στο 21,1%.
 

Τι προβλέπεται για τα έσοδα
Ο κατάλογος των μέτρων για τα πρόσθετα έσοδα περιλαμβάνει:
- Την εντατικοποίηση των ελέγχων για τα εμβάσματα στο εξωτερικό και τις offshore εταιρείες (προσδοκώμενα έσοδα από 725 έως 875 εκατ. ευρώ)
- Την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων και οινοπνευματωδών ποτών (250 έως 400 εκατ. ευρώ)
- Την ενίσχυση της νομοθεσίας για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές (40-60 εκατ. ευρώ)
- Καθιέρωση λοταρίας ως κίνητρο για τη συλλογή αποδείξεων (270- 600 εκατ. ευρώ)
- Καταπολέμηση φορολογικής απάτης στον ΦΠΑ (350 - 420 εκατ. ευρώ)
- Βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (225 - 235 εκατ. ευρώ)
- Τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων (300 - 400 εκατ. ευρώ)
- Διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων (414 - 450 εκατ. ευρώ)
- Εφαρμογή του φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (50 - 70 εκατ. ευρώ) 
- Ενίσχυση του φόρου πολυτελείας που επιβάλλεται σε μεγάλα αυτοκίνητα, σκάφη και πισίνες (με έσοδα 20 εκατ. ευρώ)
- Εκλογίκευση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος , με την κατάργηση φοροαπαλλαγών, (300 - 400 εκατ. ευρώ)
- Καταπολέμηση φοροδιαφυγής των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων με προβλεπόμενα έσοδα 20 - 30 εκατ. ευρώ
- Κίνητρα για την πληρωμή οφειλών που έχουν προέλθει από φορολογικούς ελέγχους με έσοδα 100 - 200 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις θα μειώνονται κατά 35-50% για όσους φορολογούμενους δεχθούν την πληρωμή όλου του ποσού χωρίς να προσφύγουν σε δίκη
- Κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων φορολογίας κεφαλαίου (κληρονομιές κτλ.) με έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ
- Έσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες 5 - 10 εκατ. ευρώ
- Αδειοδότηση  ιντερνετικού  στοιχηματισμού με προβλεπόμενα έσοδα 125 - 175 εκατ. ευρώ
- Δημόσιοι διαγωνισμοί για την παροχή αδειών στα τηλεοπτικά μέσα με προβλεπόμενα έσοδα 350 - 380 εκατ. ευρώ.

Τα μέτρα της νέας λίστας είναι παρόμοια με εκείνα για τα οποία είχαν εκφραστεί διαφωνίες και σοβαρές επιφυλάξεις από τα μέλη του Brussels Group, που ζητούσαν αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Επίσης αναστέλλει τη λεγόμενη «μηδενική ρήτρα ελλείμματος» που θα επέβαλλε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου. Το μέτρο θα απαιτήσει επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος.


Παράλληλα, το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», μεταξύ των οποίων σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, αμφότερα τα μέτρα θα ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η νέα λίστα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κάποιοι υπουργοί έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα μπει τέλος σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά προσθέτει ότι το νέο έγγραφο αναφέρει πως «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα ισχύσουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν». Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνονται ξεχωριστά ανά περίπτωση και προβλέπεται ότι θα αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν για 2,2 δισ., σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος».
Παρά τις απαιτήσεις της Αθήνας, ότι πρέπει να της επιτραπεί να μειώσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν πλεόνασμα έως και 3,9%, που είναι πάνω από το στόχο του 3% του προγράμματος.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ