Απίθανο! Τα αρσενικά ποντίκια τραγουδούν ερωτικούς μελωδικούς υπερήχους για να γοητεύσουν τα θηλυκά!

Τα αρσενικά ποντίκια χρησιμοποιούν ερωτικούς μελωδικούς υπερήχους για να γοητεύσουν τα θηλυκά, αλλάζοντάς τους κάθε φορά, αναλόγως με το αν έχουν οπτική επαφή μαζί τους ή όχι, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις επιστημόνων.

 

«Νομίζω ότι συμβαίνουν πολύ περισσότερα στον τομέα της επικοινωνίας των ζώων από ό, τι εμείς οι άνθρωποι πιστεύουμε», όπως είπε ο καθηγητής νευροβιολογίας Erich Jarvis από το πανεπιστήμιο Duke. «Υπάρχει ένα σαφές μήνυμα επικοινωνίας στα ποντικοτραγούδια και δεν πρόκειται για απλές τυχαίες ηχητικές ακολουθίες».

Οι ερευνητές συνέκριναν τα τραγούδια αυτά με τα τραγούδια των αρσενικών πτηνών όταν ερωτοτροπούν. Τα ποντίκια έχουν περιορισμένη ικανότητά στο να τροποποιούν τις μελωδίες τους. Τα τραγούδια του ποντικιού είναι μια σειρά από δηλώσεις, ή συλλαβές, όλες αυτές μαζί και μερικές φορές συνοδευόμενες από έναν ρυθμό.

«Αυτά τα τραγούδια εκπέμπουν σε πολύ υψηλή συχνότητα, πάνω από 50 kilohertz και δεν μπορούν να ακουστούν από τον άνθρωπο. Όταν παιχτεί πίσω στην πραγματική ταχύτητα, ακούγεται σαν ένα πουλί» όπως προσέθεσε ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Duke, Τζόναθαν Chabout.

Οι επιστήμονες ξέρουν εδώ και δεκαετίες ότι οι ποντικοί κάνουν τους ίδιους ήχους με αυτούς που κάνει ένα κουτάβι όταν καλεί την μητέρα του και έχουν εργαστεί για να καταλάβουν καλύτερα τι ακριβώς λένε. 

Οι ερευνητές του εργαστηρίου εξέθεσαν τα αρσενικά ποντίκια σε διαφορετικές συνθήκες έτσι ώστε να ηχογραφήσουν τα τραγούδια τους και να τα αναλύσουν. 

Τα αρσενικά τραγουδούσαν πιο δυνατά και πιο περίπλοκα τραγούδια όταν μπορούσαν να μυρίσουν τα ούρα ενός θηλυκού ποντικού αλλά δεν μπορούσαν να το δουν. Όταν το θηλυκό ήταν παρόν, τα αρσενικά άλλαζαν τη μελωδία τους και τραγουδούσαν πλέον απλούστερα τραγούδια.

«Νομίζω ότι τα ποντίκια με τα πολύπλοκα τραγούδια τους είναι σαν να φωνάζουν στα θηλυκά να τους δώσουν προσοχή. Τα καλούν να πάνε κοντά τους να ακούσουν πως ακούγεται το τραγούδι τους, ένα σημάδι για την καλή κατάσταση της υγείας τους. Στη συνέχεια, οι γυναίκες κάνουν την αξιολόγησή τους και όταν βρεθούν δίπλα τους, το τραγούδι των αρσενικών απλοποιείται ώστε να σπαταλήσουν την ενέργειά τους στο ζευγάρωμα», όπως λέει ο Jarvis. 

Οι ερευνητές έπαιξαν τα δύο είδη τραγουδιού σε σεξουαλικά ώριμα θηλυκά, βρίσκοντας ότι προτιμούσαν να ξοδεύουν χρόνο δίπλα στα ηχεία που έπαιζαν το περίπλοκο τραγούδι. 

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers of Behavioral Neuroscience.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ