Spiegel: Aς προετοιμαστούμε για ένα Grexit - Έλληνες θα χρειαστείτε σύντομα νέο νόμισμα...

Να προετοιμαστούν για ένα Grexit καλεί την Γερμανία και την Ευρωζώνη ο αρθρογράφος Wolfgang Münchau, μέσα από άρθρο του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel στο οποίο τονίζει πως η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία καθώς και ότι θα χρειαστεί σύντομα ένα νέο νόμισμα,

Στο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Να προετοιμαστούμε για ένα Grexit», ο Münchau αναφέρει ότι κανείς δεν ξέρει αν μετά από τα 460 εκατ. ευρώ που θα πληρώσει στο ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η κρίσιμη αυτή στιγμή δε θα έρθει τον Απρίλη, αλλά κάποια στιγμή στο Μάιο ή το αργότερο τον Ιούλιο και όπως σημειώνει, «τότε κάποιος θα πρέπει να υποχωρήσει: Οι Έλληνες ή οι δανειστές. Ή και οι δύο μαζί. Εάν αυτό δε συμβεί τότε θα είμαστε αναπόφευκτα κοντά σε ένα Grexit, στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Ο Münchau τονίζει ότι για τους παραπάνω λόγους θα ήταν καλό να προετοιμαστούμε όλοι πολιτικά και οικονομικά για αυτό το σενάριο, προειδοποιώντας όχι μόνο για τους κινδύνους που θα αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, «αλλά πρωτίστως τις γεωπολιτικές και οικονομικές συνέπειες, καθώς και την ανθρωπιστική κρίση, η οποία μπορεί να οξυνθεί από μια τέτοια έξοδο».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια, στη Γερμανία κάθε αρμόδιος γνωρίζει εδώ και καιρό, ότι οι Έλληνες δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν τα χρέη τους και προτείνει ένα μεγάλο «κούρεμα» του χρέους, ως τη λύση για τη σωστή αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Münchau, αυτή η λύση θα κοστίσει μερικές εκατοντάδες δισ. ευρώ παραπάνω, «όσο και η πολιτική της αναβλητικότητας που υιοθέτησε η κυρία Μέρκελ». 

Όμως, όπως υποστηρίζει, το καλύτερο θα ήταν να εγκαθιδρυθεί ένα «ερμαφρόδιτο» στάτους στην Ελλάδα, ένα είδος «καθαρτηρίου» μεταξύ του «έξω» και του «μέσα» στο κοινό νόμισμα. Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι επισήμως η Ελλάδα θα ήταν ακόμα μέλος της Ευρωζώνης, αλλά θα εξέδιδε ταυτόχρονα ένα παράλληλο νόμισμα. Όχι νέες δραχμές, αλλά ελληνικά ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ