Made in Greece οι 50 Έλληνες δημιουργοί στο Μουσείο Μπενάκη: Εκθέτουν σουβενίρ για να ξεχάσουμε το κιτς δεκαετιών...

Μέχρι τις 10 Μαΐου, στο πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, περισσότεροι από 50 δημιουργοί (αρχιτέκτονες, χαράκτες, φωτογράφοι σχεδιαστές μόδας, visual artists, graphic designers) παρουσιάζουν τις δικές τους εκδοχές πάνω στο ελληνικό σουβενίρ, αντλώντας έμπνευση από τα μοναδικά εκθέματα των Μόνιμων Συλλογών του Μουσείου Μπενάκη, στα πλαίσια της έκθεσης It’s all, oh so souvenir to me! 

Vol.3! που για μία ακόμη φορά σπάει τα στερεότυπα, αναδεικνύοντας αν μη τι άλλο ότι το ελληνικό σουβενίρ δεν (χρειάζεται να) είναι πια συνώνυμο του κιτς. Η Popaganda μίλησε με 12 από τους συμμετέχοντες. 

Matalou at home


Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Κάτι μεταλλικά κουτιά με “greek fresh air” σε διάφορα αρώματα (θυμάρι, Sea breeze κλπ.).Τα είδα πέρυσι σε μια έκθεση και ενθουσιάστηκα.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Σήμερα, την έκθεση μας “It’s all oh so souvenir to me!vol.3″ που ξεκινάει στο πωλητήριο του μουσείου Μπενάκη αφού γι’ αυτή σκέφτομαι και σχεδιάζω τον τελευταίο καιρό.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Ένα σουβλάκι τυλιχτό με απ’ όλα, σε πλαστική σακούλα, με παγοκύστες.

The Three Dots


 

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχετε δει; Συμφωνούμε ομόφωνα, ότι από τα πιο κιτς σουβενίρ είναι η περικεφαλαία-σκούπα και τα αγαλματάκια σατύρων που άλλοτε είναι αναπτήρες και άλλοτε φωτιστικά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, “ανάβουν”!

Τι σας φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Το ελληνικό σουβενίρ, δυστυχώς, πολύ συχνά περιορίζεται σε μια εξευτελιστικά φτηνή εκδοχή αντικειμένων-αναμνηστικών. Από την πλευρά μας, δεν θέλουμε η εικόνα/ανάμνηση/αντικείμενο που βγαίνει προς τα έξω, στη βαλίτσα ενός επισκέπτη, να είναι μόνο αυτού του επιπέδου. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με αφορμή αυτή την πλατφόρμα είναι να φανεί ότι υπάρχει και μια άλλη αισθητική.

Αν έπρεπε να χαρίσετε ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σας από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Η γεύση και η όσφρηση είναι άμεσα συνδεδεμένα με την μνήμη, οπότε το “κιτς” θα περιελάμβανε ένα πόσιμο, όπως ένα καλό κρασί-ούζο-τσίπουρο, ένα βρώσιμο, όπως ένα χαρακτηριστικό τοπικό έδεσμα και ένα αποξηραμένο τοπικό μυρωδικό.

Koukoutsi


 

Ποιό είναι το πιο κιτς ελληνικό σουβενίρ που έχεις δει; Ένα κουτάλι με τον Παρθενώνα.

Τι σου φέρνει ο όρος ελληνικό σουβενίρ στο μυαλό; Φθηνά, κινέζικα, κακόγουστα προϊόντα.

Αν έπρεπε να χαρίσεις ένα ελληνικό σουβενίρ, σε έναν φίλο σου από το εξωτερικό για να το πάρει μαζί του πίσω στην χώρα του, ποιο θα ήταν αυτό; Ένα δικό μας t–shirt «Ich bin ein Athener».

Όλη η συνέχεια εδώ - Popaganda.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ