Bild: Η Ελλάδα προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία αλλά υπογράφει εξοπλιστικό πρόγραμμα 500 εκατ. δολ.

Για μια ακόμη φορά η λαϊκίστικη εφημερίδα Bild ασχολείται με την Ελλάδα, αλλά αυτή τη φορά εξαπολύει επίθεση για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 500 εκατ. δολα που υπέγραψε εν κρυπτώ το ΚΥΣΕΑ. Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή με τα κόμματα να κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν πέρασε το θέμα από τη Βουλή και δεν ενημερώθηκαν τα κόμματα.
 

«Η χώρα προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, αλλά όπως φαίνεται για εξοπλιστικές συμφωνίες, όπως η επισκευή πολεμικών αεροπλάνων, υπάρχουν χρήματα», γράφει η γερμανική Bild. «Συγκεκριμένα πρόκειται για 500 εκατ. ευρώ προς την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και μάλιστα ήδη έχει σταλεί προκαταβολή 47 εκατομμυρίων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα έχουν εξοργιστεί».

Στο τέλος του ρεπορτάζ φιλοξενείται μία δήλωση-απάντηση αξιωματούχου από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, με τον οποιο επικοινώνησε η Bild: «Θα πάρουμε πολλαπλάσια χρήματα από πρόστιμα σε γερμανικές επιχειρήσεις».

Στην απόφαση για τον εκσυχρονισμό των πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ύψους 500 εκατ. δολαρίων που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ στις 15 Μαρτίου με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα και υλοποίησε το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δίνοντας προκαταβολή 45 εκατ. δολάρια αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά ο Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «Ενικός» στο Star ο κ. Καμμένος είπε ότι «επειδή το πρόγραμμα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 ο Δένδιας  ζήτησε από τους Αμερικανούς τρίμηνη επέκταση του συμβολαίου» προσθέτοντας ότι «έπρεπε ή να το αρνηθώ ή να το υπογράψω. Εμείς λοιπόν το υπογράψαμε, δεν μπορούσαμε να επιτρέψουμε τουρκικά αεροσκάφη να κάνουν έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο».

Ο κ. Καμμένος κατά τη διάρκεια της εκπομπής παραδέχθηκε ότι όντως τα αεροσκάφη αυτά που θα επισκευασθούν είναι παλιά υποστηρίζοντας, ωστόσο ότι «εκπληρώνουν και μια ΝΑΤΟϊκή υποχρέωση» και πρόσθεσε πως η σύμβαση που τελικώς υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ που ανέθεσε τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών στους Αμερικανούς «έχει περάσει από δυο ΚΥΣΕΑ. Το ΚΥΣΕΑ στις 13 Οκτωβρίου του 2014 εγκρίνει το πρόγραμμα με τους ίδιους ακριβώς όρους, με τις ίδιες καταβολές και τις υπογραφές μεταξύ άλλων των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου, Χαρδούβελη και Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Είναι ακριβώς τα ίδια ποσά» ισχυρίστηκε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε ότι «η προμήθεια θα κατέβει κάτω απ' τα 300 εκατ. (δεν διευκρίνισε αν μιλά για ευρώ ή δολάρια). Παράλληλα πρόσθεσε ότι «θα έχει δουλειά η ΕΑΒ για επτά χρόνια» και ισχυρίστηκε ότι «πείραξε τους εμπόρους όπλων γιατί δεν υπάρχει μίζα, δεν γίνεται με απ' ευθείας ανάθεση γίνεται με διακρατική συμφωνία».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ