Σπάρτακος, Μπεν Χουρ & Κλεοπάτρα: Αυτές είναι οι must και δημοφιλείς πασχαλινές ταινίες!

Κάθε Πάσχα προβάλλονται στην τηλεόραση κλασικές θρησκευτικές τηλεταινίες και κινηματογραφικές παραγωγές, με διασημότερη τη σειρά «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», του Φράνκο Τζεφιρέλλι. 

Υπάρχουν όμως και επικές ταινίες που έχουν γράψει ιστορία και έχουν κερδίσει μια μόνιμη θέση στο πασχαλινό τηλεοπτικό πρόγραμμα! Ας δούμε μαζί τις 5 πιο δημοφιλείς από αυτές!
 
Σπάρτακος (Spartacus)
Σκηνοθεσία: Stanley Kubrick
Πρωταγωνιστούν: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, John Gavin, Nina Foch, John Ireland, Herbert Lom
Έτος παραγωγής: 1960

Η ταινία Σπάρτακος, με σκηνοθέτη τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ (βλέπε «Κουρδιστό Πορτοκάλι») και παραγωγό τον πρωταγωνιστή της, τον Κέρκ Ντάγκλας, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου ιστορικού μυθιστορήματος του Αμερικανού συγγραφέα Χάουαρντ Φαστ.
Ο Σπάρτακος ήταν Θρακιώτης σκλάβος, που πουλήθηκε σαν Μονομάχος στον εκπαιδευτή Lentulus Batiatus. Μετά την επίπονη εκπαίδευσή του, αρχίζει να επαναστατεί ενάντια στους ιδιοκτήτες του, οδηγώντας και τους υπόλοιπους σκλάβους σε αντίστοιχες συμπεριφορές. Οι επαναστατημένοι σκλάβοι μετακινούνται από πόλη σε πόλη, ενώνονται και αυξάνονται, με αρχηγό τους τον Σπάρτακο. Όταν φτάνουν στη Νότια Ιταλία, διασχίζουν την θάλασσα και επιστρέφουν στα σπίτια τους. Όλη αυτή την περίοδο όμως, στη Ρώμη, η επανάστασή τους έχει γίνει το φλέγον ζήτημα στη διαμάχη ανάμεσα σε δύο πολιτικούς: τον Gracchus και τον Crassus, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ξεσηκωμό των σκλάβων για δικό τους όφελος.
Η συγκεκριμένη παραγωγή καθιέρωσε τον Κέρκ Ντάγκλας ως επιτυχημένο ηθοποιό του Χόλλυγουντ και απέσπασε 4 Όσκαρ, 5 λοιπές βραβεύσεις και 9 υποψηφιότητες.
 
Κλεοπάτρα (Cleopatra)
Σκηνοθεσία: JosephL. Mankiewicz
Πρωταγωνιστούν: Elizabeth Taylor, Richard Burton, Rex Harrison
Έτος παραγωγής: 1963

 

Μία από τις ακριβότερες ταινίες που φτιάχτηκαν ποτέ, με κορυφαίους ηθοποιούς στο αποκορύφωμα της καριέρας τους, υποψήφια για εννιά βραβεία Όσκαρ, από τα οποία τελικά κέρδισε τα τέσσερα, η Cleopatra αποτελεί παραγωγή – σταθμό της εποχής της.
Με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ ως Κλεοπάτρα, τον Ρεξ Χάρισον ως Καίσαρα και τον Ρίτσαρντ Μπάρτον ως Αντώνιο, η εντυπωσιακή ταινία του Τζόζεφ Μανκιεβιτς, χρειάστηκε ένα υπέρογκο ποσό για να ολοκληρωθεί. Μάλιστα υπήρξε έργο ζωής για τον Πρόεδρο της 20th Century Fox, Σπύρο Σκούρα, ο οποίος φιλοδοξούσε τότε να παρουσιάσει στους θεατές κάτι μεγαλοπρεπές – και το πέτυχε!
Η εντυπωσιακή Ελίζαμπεθ Τέιλορ υποδύεται την βασίλισσα της Αιγύπτου, η οποία χρησιμοποιεί την ομορφιά της για να διατηρήσει το βασίλειο της απέναντι στην επέκταση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναζητά υποστήριξη στον Μάρκο Αντώνιο, που την ερωτεύεται αμέσως. Ο Οκταβιανός στην πορεία κηρύσσει πόλεμο στο ζευγάρι, θέτοντας την Αίγυπτο και τη σχέση τους σε κίνδυνο.
 
Μπεν Χουρ (Ben Hur)
Σκηνοθεσία: William Wyler
Πρωταγωνιστούν: Charlton Heston, Jack Hawkins, Stephen Boyd
Έτος παραγωγής: 1959

Το διασημότερο επικό δράμα, το Ben Hur, κέρδισε Όσκαρ σε 11 κατηγορίες και κατέχει έτσι το ρεκόρ των περισσότερων Βραβείων Όσκαρ μαζί με τις ταινίες: «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά» και «Τιτανικός». Προβάλλεται κάθε χρόνο την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Δύο παιδικοί φίλοι συναντούνται μετά από πολλά χρόνια: ο Μπεν Χουρ, έμπορος γόνος πλούσιας εβραϊκής οικογένειας και ο Μεσάλα, αξιωματούχος στο διοικητής της φρουράς της Ιερουσαλήμ. Δυστυχώς αντιλαμβάνονται ότι βρίσκονται σε αντίπαλα πολιτικά στρατόπεδα. Έτσι η φιλία μετατρέπεται σε διαμάχη, καθώς ο ένας είναι πλούσιος Ιουδαίος και ο άλλος Ρωμαίος αξιωματούχος. Η ιστορία γίνεται πιο ριψοκίνδυνη, καθώς εμπλέκεται με τον Ιησού Χριστό, τον Πόντιο Πιλάτο κ.ά. Αναμφίβολα μια αξιοσημείωτη παραγωγή που κερδίζει θαυμαστές μέχρι και σήμερα.

Όλη η συνέχεια εδώ -tsemperlidou.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ