Αλέξης & Μπέτυ Τσίπρα στη Μόσχα - Οι πρώτες φωτό, η κατάθεση στεφάνου και τα... νεύρα Σουλτς και Ε.Ε!

Η επίσημη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη ρωσική πρωτεύουσα ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο της Αιώνιας Φλόγας.

 

Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση πρωθυπουργού και ρώσου προέδρου Πούτιν.

Στο περιθώριο της κατάθεσης στεφάνου ο κ.Τσίπρας μίλησε με ομογενείς, ανάμεσα τους και η κόρη της Ηλέκτρας Αποστόλου που ζει μόνιμα πια στην Ρωσία.

Η Ηλέκτρα Αποστόλου ήταν στέλεχος της ΟΚΝΕ, της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ, η οποία δολοφονήθηκε από την Ειδική Ασφάλεια το 1944 στην Αθήνα για την αντιστασιακή της δράση.

Τις εικόνες από το σημείο μετέδωσε απευθείας τόσο το Russia Today, όσο και το BBC.

Λίγο μετά από την προσγείωση, ο πρωθυπουργός «ανακοίνωσε» την άφιξή του και μέσω του Twitter. «Αφιξη νωρίτερα στη Μόσχα. Αύριο το μεσημέρι συνάντηση με το ρώσο Πρόεδρο κ. Πούτιν», έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Μαζί του στη Μόσχα ταξίδεψε και η σύντροφός του, Μπέτυ Μπαζιάνα, ενώ τον πρωθυπουργό συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Τα θέματα που θα θίξουν Τσίπρας - Πούτιν

Παρά το γεγονός ότι επισήμως οι δύο πλευρές τονίζουν ότι «υπάρχουν πολλά θέματα προς συζήτηση μεταξύ Αθήνας και Μόσχας» ήδη υπάρχει πολλή... σπέκουλα για το τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τι προσφέρει ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, αναμένεται να τεθούν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και ειδικότερα:

η ενδεχόμενη πρόθεση Πούτιν να βοηθήσει την Ελλάδα επαναφέροντας στη ρωσική αγορά τα ελληνικά προϊόντα, στα οποία έχει επιβληθεί εμπάργκο εισαγωγών εξαιτίας των ρωσικών αντικυρώσεων. Πρόκειται για προϊόντα που η αξία τους φτάνει τα 125εκατ. ευρώ και θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά για την αγροτική οικονομία της Βόρειας Ελλάδας
το ζήτημα της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών( κατασκευή του αγωγού Turkish Stream)
η συνεργασία σε θέματα εμπορικών σχέσεων και τουρισμού, καθώς η ελληνική πλευρά έχει δει τα τελευταία χρόνια να μειώνεται σημαντικά το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία προς τη χώρα μας
διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις κ.α. 

Τα νεύρα στα... κάγκελα Ε.Ε και νέο μήνυμα από Σουλτς

Στον αντίποδα οι εταίροι-δανειστές της χώρας και κυρίως η Ευρώπη δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι αυτή την προσπάθεια προσέγγισης της Αθήνας με τη Μόσχα και έχουν ήδη διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως η ελληνική κυβέρνηση «πρέπει να... προσέξει».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, έστειλε νέα προειδοποίηση στον Ελληνα πρωθυπουργό να μην σπάσει τη γραμμή της ΕΕ σε ότι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Η Ελλάδα ζητεί και λαμβάνει πολλή αλληλεγγύη από την ΕΕ. Οπότε μπορούμε να ζητάμε αλληλεγγύη από την Ελλάδα και αυτή η αλληλεγγύη να μην τερματιστεί μονομερώς», με την Αθήνα να «αποσύρει τη συμμετοχή της στα κοινά μέτρα», τόνισε ο Σουλτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Münchner Merkur που θα δημοσιευθεί αύριο Τετάρτη.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επεσήμανε ότι ο ίδιος, καθώς και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, το έχουν ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα κατά τη διάρκεια αρκετών συζητήσεων, προσθέτοντας: «Θα πρέπει να βασίσει σε αυτό τις ενέργειές του στη Μόσχα. Η ΕΕ το αναμένει αυτό από εκείνον ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης μιας χώρας μέλους της ΕΕ».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μεγάλη Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

• Στις 10:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.
• Στη 13:00 Κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Προέδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.
• Στις 14:00 Οι δύο αρχηγοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες και γεύμα εργασίας.
• Στις 15:15 Θα πραγματοποιηθεί η υπογραφή των εγγράφων.
• Στις 15:30 Θα πραγματοποιηθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου.
• Στις 18:30 Ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τους Προέδρους των Ομογενειακών Συλλόγων.
• Στις 19:00 Θα ακολουθήσει μια διευρυμένη συνάντηση με τους Ομογενειακούς Συλλόγους.

Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

• Στις 10:00 Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει διάλεξη στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) με θέμα: “Οι ελληνορωσικές σχέσεις και η Ευρώπη.
• Στις 12:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κρατικής Δούμας, Σεργκέι Ναρίσκιν.
• Στις 15:00 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στον Οίκο Δεξιώσεων της Ρωσικής Κυβέρνησης.
• Στις 16:30 Θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πατριάρχη Μόσχας και Πάσης Ρωσίας, Κύριλλο στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ