Γιάννης Λούλης: Η ΝΔ ανέδειξε τον υπερδεξιό & λαϊκιστή Σαμαρά λόγω παθογένειας - Έτσι πρόσφερε τον Τσίπρα στο πιάτο!

Κάθε αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί βασικό πυλώνα του κομματικού συστήματος. Αυτή πρωταγωνιστεί στον έλεγχο της κυβέρνησης. 

Πόσοι όμως ασχολούνται σήμερα με το τι λέει και πράττει η σαμαρική ΝΔ; Η κοινή γνώμη όχι απλώς δεν την παρακολουθεί, αλλά συνειδητά απαξιοί να την παρακολουθήσει! Ενώ έχει βυθιστεί δημοσκοπικά πιο κάτω από το 20%. Ποια είναι λοιπόν η εικόνα της ΝΔ; Διαθέτει ένα θανάσιμα τραυματισμένο ηγέτη ως φορτίο, που έχει κλείσει τελεσίδικα τον κύκλο του. Ο ίδιος και οι γύρω του δεν μπορούν να προσφέρουν στο κόμμα το οξυγόνο που χρειάζεται: Νέο πρόσωπο, άλλη στρατηγική, διαφορετική ηγετική ομάδα. Έτσι, η ΝΔ φαντάζει πολιτικά υπέργηρη. Ο Σαμαράς είναι το πιο πολύτιμο δώρο στον νέο πρωθυπουργό. Αποτελεί τον ουσιαστικό στυλοβάτη της κυριαρχίας Τσίπρα.

Αν μπει κανείς στον κόπο να κοιτάξει προσεκτικά τη σαμαρική ΝΔ, θα διαπιστώσει πως οι εσωκομματικοί πυλώνες της ηγεσίας είναι δύο πρώην βουλευτές του ΛΑ.Ο.Σ. (ένας ακροδεξιός και ένας ημι-ακροδεξιός) και οι υπερδεξιοί λαϊκιστές συνεργάτες από την ΠΟΛ.ΑΝ. (μείον τον Μπαλτάκο), που παρέσυραν την ηγεσία στο ένα λάθος μετά το άλλο. Όλοι αυτοί και η ηγεσία αλληλοκαθρεπτίζονται. Πού οδηγεί όμως ο αλληλοκαθρεπτισμός εκτός από τα στρατηγικά αδιέξοδα; Ο ένας τροφοδοτεί τις αυταπάτες του άλλου. Τώρα μιλούν για «αριστερή παρένθεση» και για ανάκαμψη Σαμαρά «τύπου Σαρκοζί». Πιο πριν προσδοκούσαν αυτοδυναμία τον Μάιο του 2012, όταν η ΝΔ καταποντίστηκε στο 19%! Στα τέλη του 2014 κατασκεύασαν τη φαντασίωση της απαλλαγής από ελέγχους και της εξόδου στις αγορές.

Θεωρούσαν εφικτό τον στόχο των 180 βουλευτών επιδιώκοντάς τον με το να αφήσουν τη χώρα μετέωρη, χωρίς συμφωνία!
Κόμματα που βυθίζονται σε αυταπάτες, είναι απροσάρμοστα. Παραπαίουν. Τελικά βεβαίως πέφτουν στο κενό, διότι έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Η σαμαρική ΝΔ υποτίμησε την απειλή Τσίπρα. Οι συνεργάτες του αρχηγού της ΝΔ πίστευαν πως είχε διασφαλισμένη μια μακροχρόνια κυριαρχία. Τον είχαν πείσει πως αποτελεί το «μεγάλο όπλο» της παράταξης και με αυτόν ως εμπροσθοφυλακή δόθηκε η μάχη του 2015. Ο Σαμαράς μπορεί να είναι πείσμων και εργατικός, όμως ούτε χάρισμα έχει, ούτε ικανότητα επιλογής συνεργατών, ούτε στρατηγική σκέψη. Μόνο ως πρώτος, εν μέσω μιας ομάδας ικανών, θα μπορούσε να μακροημερεύσει.
Φυσικά, κάνοντας τα πάντα για να προσφέρει τον μεσαίο χώρο στο πιάτο του Τσίπρα, αποδείχθηκε μοιραίος. Όμως, θα ήταν απλουστευτικό όλα τα δεινά της ΝΔ να φορτωθούν αποκλειστικά πάνω του.

Άλλωστε, το ότι η ΝΔ ανέδειξε τον υπερδεξιό και λαϊκιστή Σαμαρά στην ηγεσία της, είναι σύμπτωμα της παθογένειας που φώλιαζε μέσα της. Ούτε είναι άμοιρα ευθυνών ιστορικά και ηγετικά στελέχη της. Ακόμη και θεσμικά. Φυσικά, η ΝΔ χειροτέρεψε ραγδαία επί Σαμαρά. Όμως, έπρεπε από καιρό να είχε αλλάξει συθέμελα. Εάν είχε αλλάξει, δεν θα αποκτούσε τον συγκεκριμένο ηγέτη! Ενώ τώρα, διάτρητη από παθογένειες, δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτόν.

Όταν η ΝΔ κέρδισε, με την ψυχή στο στόμα τις εκλογές του Ιουνίου 2012, έγραφα στο «Έθνος» ότι η νίκη της ήταν πύρρειος. Ηγεσία, επιτελείο, τα περισσότερα στελέχη της ήταν από προβληματικά έως ανεπαρκή. Ένας πιο μετριοπαθής Τσίπρας, με τη «φρέσκια» εικόνα του, θα σάρωνε νομοτελειακά ένα κομματικό απολίθωμα. Η τραγωδία τώρα πάντως είναι πως η χώρα, σε τόσο κρίσιμες ώρες, έχει στην πλάτη της μια τεράστια αντιπολιτευτική τρύπα.

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ