Γ. Βαρουφάκης: ''Η διαπραγμάτευση πρέπει να πετύχει - Δεν υπάρχει σχέδιο εκλογών ή δημοψηφίσματος''

Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να βρει μια «έντιμη συμφωνία με τους εταίρους της», αλλά θα πρέπει να παραδεχθούν ότι το δημοσιονομικό πρόγραμμα που επιβλήθηκε στη χώρα έχει αποδειχθεί πως έχει αποτύχει και ότι το χρέος της Αθήνας δεν είναι βιώσιμο ήδη από το 2010, υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την ομιλία του σήμερα στο ινστιτούτο Brookings.
 

Ο κ. Βαρουφάκης στην ομιλία του, που επικεντρώθηκε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αντίθετη στην παράταση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και το οποίο «σχεδιάστηκε λάθος και εφαρμόστηκε από αυτούς που έπρεπε να κάνουν μεταρρυθμίσεις και αρνούνταν να αλλάξουν οι ίδιοι».
Η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο να ολοκληρωθούν γρήγορα και επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις, όμως όχι μέσω της παράτασης του τρέχοντος μνημονίου που κληρονόμησε και το οποίο οδήγησε σε μαζική εσωτερική υποτίμηση, η οποία αναπόφευκτα θα μείωνε βίαια τα εισοδήματα από τα οποία θα έπρεπε να πληρωθούν τα παλιά και τα νέα δάνεια», εξήγησε ο Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις με ιδιωτικοποιήσεις και αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, ενώ θα προχωρήσει με την αντιμετώπιση και άλλων χρόνιων προβλημάτων της χώρας, όπως οι δημόσιες συμβάσεις, η γραφειοκρατία και οι σχέσεις του πολιτικού συστήματος με τους ολιγάρχες και τα μέσα ενημέρωσης.
Μεταξύ άλλων ο Βαρουφάκης είπε ότι παρά τις γνωστές παθογένειες της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει σε μια αληθινή ολοκλήρωση και «μια σωστή τραπεζική ένωση».

Επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελλάδα ποτέ «δεν διασώθηκε πραγματικά, καθώς μόνο το 9% των δανείων πήγαν στο ελληνικό κράτος, ενώ τα υπόλοιπα (ΧΡΉΜΑΤΑ) χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχυθούν ανεύθυνοι χρηματοοικονομικοί θεσμοί, κυρίως στη βόρεια Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.
 

Οι 7 μεταρρυθμίσεις για μια αποτελεσματική συμφωνία
 

Ο υπουργός διέκοψε σε κάποιο σημείο την ομιλία του, λόγω παρέλευσης του χρονικού ορίου και απάντησε στη συνέχεια σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων.

Παρόλα αυτά στο κείμενο της ομιλίας του περιγράφονται οι επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνει η κυβέρνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν τις ιδιωτικοποιήσεις με απαίτηση ελάχιστης επένδυσης, τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος με δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και τη δημιουργία «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και πολιτών.
«Δύο είναι στα στοιχεία μιας έντιμης και αποτελεσματικής συμφωνίας. Μια ατζέντα βαθιών μεταρρυθμίσεων που η ελληνική κοινωνία μπορεί να αγκαλιάσει με ενθουσιασμό και ένα μακροοικονομικά λογικό δημοσιονομικό σχέδιο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, τις ανέλυσε ως εξής:
1. Προτεραιότητα στην αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη και η υποστήριξη του ελληνικού λαού.
2. Ιδιωτικοποιήσεις μέσω αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας, με απαιτήσεις μιας ελάχιστης επένδυσης πάνω από την τιμή που ζητείται και ίδρυση μιας δημόσιας τράπεζας επενδύσεων, όπως η γερμανική KfW.
3. Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
4. Δημιουργία μιας «κακής τράπεζας» με κεφάλαια από το υπόλοιπο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να διαγραφούν τα «κόκκινα δάνεια» χωρίς πτώση των τιμών ακινήτων και πλειστηριασμούς.
5. Μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Για παράδειγμα, αν απαγορευτεί η αναζήτηση πληροφοριών από πολίτες και επιχειρήσεις από τις δημόσιες υπηρεσίας, θα υπάρξει εξοικονόμηση και περιορισμός της μικροδιαφθοράς.
6. Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας με σχεδιασμό «έξυπνων» συμβάσεων εργασίας με τη συνδρομή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) που καταπολεμούν το φαινόμενο και ενισχύουν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στους εργοδότες.
7. Ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και περιορισμός των μη ανταγωνιστικών πρακτικών που εφαρμόζονται από αυτούς που κηρύττουν ενάντια στη δύναμη των ολιγοπωλίων με αποτέλεσμα να αυξάνουν το περιθώριο τιμής-κόστους στη διάρκεια της ύφεσης.

Δεν σχεδιάζουμε εκλογές ή δημοψήφισμα

Στις ερωταπαντήσεις που ακολούθησαν, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ και σχολίασε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη: «Αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ενός Grexit ή να παίξουμε με την ιδέα. Οποιοσδήποτε το κάνει είναι βαθιά αντιευρωπαϊστής».
«Δεν είναι στο σχέδιο μας εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν νομίζω ότι η διαφορά μεταξύ ημών και των εταίρων είναι τόσο μεγάλη» τόνισε.
«Το ευκολότερο για εμάς θα ήταν να υπογράψουμε επέκταση του προγράμματος, να πάρουμε 7 δισ. ευρώ και να μην αναρωτιόμαστε για τη ρευστότητα. Ομως θα ήταν λάθος, σημείωσε ο υπουργός. Δεν υπήρχε ποτέ success story στην Ελλάδα», είπε ακόμη. «Τώρα , στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη και το ΔΝΤ» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ