Good news: Ξύπνησε στη Σάμο ο σπάνιος μεσογειακός χαμαιλέοντα - σημαντικότατος ρυθμιστής εντόμων!

Ο μεσογειακός χαμαιλέοντας ξύπνησε έπειτα από 5 μήνες χειμερίας νάρκης! Στο νησί της ανατολικού Αιγαίου συνεχίζει να επιβιώνει ο τελευταίος καταγεγραμμένος πληθυσμός του Μεσογειακού Χαμαιλέοντα στην Ελλάδα.

Την Πέμπτη η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» έκανε στη Σάμο την πρώτη καταγραφή χαμαιλέοντα - ένα είδος που θεωρείται πλέον σπάνιο στη χώρα μας - για το 2015.

Στο παρελθόν οι χαμαιλέοντες κατοικούσαν σε πολλά νησιά του Αιγαίου, ενώ έως και πριν από λίγες δεκαετίες τους συναντούσαμε επίσης στην Κρήτη και τη Χίο σημειώνουν οι ειδικοί του «Αρχιπελάγους». Ο χαμαιλέοντας θεωρείται πάντως ένα ξεχωριστό ζώο με μεγάλο ερευνητικό ενδιαφέρον σε όλο τον κόσμο και αναγνωρίζεται  ως ένα εμβληματικό είδος.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου αναφέρουν ότι «ο χαμαιλέοντας συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ισορροπία των χερσαίων οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς αποτελεί σημαντικό ρυθμιστή εντόμων με τα οποία και τρέφεται».

Η Ομάδα Χερσαίας Έρευνας του «Αρχιπελάγους» ξεκίνησε από το 2009 την παρακολούθηση των πληθυσμών αυτού του σπάνιου είδους και εργάζεται συστηματικά όχι μόνο στην έρευνα πεδίου αλλά και για την ενημέρωση του κοινού για τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους αποτελούν εδώ και πολλούς αιώνες απομονωμένους βιότοπους, γεγονός που κάνει και τη βιοποικιλότητά τους ιδιαίτερα ευάλωτη. Μία μεγάλη πυρκαγιά ή η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και κυρίως δακοκτόνων φαρμάκων μπορεί να αποβεί μοιραία για τον τελευταίο πληθυσμό μεσογειακού χαμαιλέοντα στην Ελλάδα, λένε. Σοβαρό πρόβλημα όμως για την επιβίωση του είδους, αποτελεί και η λαθροθηρία.

Πηγή: Τα ΝΕΑ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ