Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Ολοκληρώθηκε η ΕΝΠΕ - Οι περιφερειάρχες "μπλοκάρουν" τα ταμειακά διαθέσιμα

Σε ενιαία γραμμή, δήμαρχοι και περιφερειάρχες αποφάσισαν την Τρίτη να μην εφαρμόσουν την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας πήρε αυτή την απόφαση μετά από επτάωρη συνεδρίαση, με τον Δημήτρη Μάρδα να δίνει το παρών κατά τις δύο πρώτες ώρες. Η απόφαση των δημάρχων να μην εφαρμοστεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ελήφθη με αυξημένη πλειοψηφία, με την ΚΕΔΕ να χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ΠΝΠ, ενώ ζητά την άμεση απόσυρσή της και καλεί όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας σε συνεδριάσεις.

Την ίδια απόφαση, να μην δώσουν ούτε ένα ευρώ από τα ταμειακά τους διαθέσιμα, πήραν και οι περιφερειάρχες στη συνεδρίασή τους. Η ΚΕΔΕ δεν θα εφαρμόσει την ΠΝΠ τουλάχιστον έως τις 7 Μαΐου, οπότε και θα γίνει το συνέδριό της, ενώ οι περιφερειάρχες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και μέχρι τότε δεν θα υλοποιήσουν την ΠΝΠ. Την ίδια ώρα, εργαζόμενοι στους δήμους ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και πορείες, την ημέρα που η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα πάει στη Βουλή.

Κατά την τεταμένη συνεδρίαση, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητούσε από τους δημάρχους να καταθέσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος τα διαθέσιμα, εκτιμώντας ότι αυτή η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον δύο μήνες και ότι θα συγκεντρώσει 5,5-6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,5 δισ. θα είναι από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η αντίδραση των δημάρχων ήταν έντονη, απαντώντας ότι αν γίνει αυτό, τότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τους υπαλλήλους, αλλά και να χρηματοδοτήσουν κοινωνικές δράσεις, όπως τα ΚΑΠΙ και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Αντιδράσεις για το θέμα υπήρξαν και από την πλευρά των Πανεπιστημίων. Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι τα ΑΕΙ είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση και αν τους πάρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας των ιδρυμάτων. Παράλληλα, οι πρυτάνεις έχουν ζητήσει τη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών τους για το θέμα.

Αναλυτικά το ψήφισμα-απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ:

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει το ζήτημα της ΠΝΠ με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη, παρουσία του Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα, Προέδρων των Π.Ε.Δ. και Δημάρχων, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.

Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.

Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών , γι αυτό καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.

Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας να προχωρήσουν σε συνεδρίαση του Δημοτικού τους Συμβουλίου, με σκοπό την έκδοση ψηφισμάτων που θα καταγγέλλουν την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.

Καλεί τις Δημοτικές Αρχές όλης της χώρας και μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση , να μην εφαρμόσουν όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία όλων των Δήμων και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στη στοιχειώδη λειτουργία τους.

Καλεί τους Δήμους όλης της χώρας σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό τους, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.

Καλούμε τους Δήμους να αναλάβουν σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ