Όλο το νομοσχέδιο Σκουρλέτη: Πόσο θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας;

Στην αύξηση του επιδόματος ανεργίας θα προχωρήσει από την 1η Οκτωβρίου ο ΟΑΕΔ, καθώς το επίδομα υπολογίζεται με βάση τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα αυξηθεί στα 650 ευρώ τον Οκτώβριο και στα 751 τον Ιούλιο του 2016, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Σκουρλέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, το επίδομα από 360 ευρώ που είναι σήμερα θα διαμορφωθεί στα 399,25 από 1η Οκτωβρίου και στα 461,50 από 1η Ιουλίου του 2016.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Εργασίας το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη Μαΐου  καταργεί  μεν  το πάγωμα του επιδόματος πολυετίας αλλά δεν επαναφέρει αυτόματα τις προσαυξήσεις που έχασαν οι εργαζόμενοι την τελευταία τριετία.  

Η επαναφορά τους  θα αποτελεί προϊόν συλλογικής διαπραγμάτευσης. Με αυτή την απόφαση η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι θα «καμφθούν» οι αντιρρήσεις των εργοδοτικών οργανώσεων που σύσσωμες είχαν ταχθεί εναντίον της επαναφοράς των πολυετιών επικαλούμενες το ιδιαίτερα υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις (άνω των 2,9 δισ. ευρώ). 

Το νομοσχέδιο εισάγει ως νέο στοιχείο τις συμβάσεις των ομίλων στις οποίες:

-Αφορούν στους εργαζομένους ομίλων συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Για την εφαρμογή του νόμου αυτού συνδεδεμένες επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις εκείνες, μεταξύ των οποίων υπάρχει σχέση μητρικής επιχείρησης προς θυγατρική. 

-Οι ομιλικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνάπτονται από τη μητρική εταιρεία, κατά την έννοια της παραγράφου 1 περιπτώσεις δα’ έως δδ’ ή από εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους όλων των συνδεδεμένων επιχειρήσεων του ομίλου και, από την πλευρά των εργαζομένων, από την πλέον αντιπροσωπευτική πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων σε επίπεδο ομίλου και, εφόσον ελλείπει τέτοια, από τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων στον όμιλο. Αν ελλείπει και αυτή, αρμόδια από πλευράς εργαζομένων είναι η δευτεροβάθμια κλαδική συνδικαλιστική οργάνωση. Οι λοιπές συνδεδεμένες επιχειρήσεις και οι λοιπές συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου, δικαιούνται να μετέχουν στις διαπραγματεύσεις και να υπογράφουν τη συλλογική σύμβαση.

Νέο στοιχείο αποτελεί επίσης και ο ρόλος του σώματος εμπειρογνωμόνων. Δηλαδή, στην περίπτωση που τα δύο μέρη δε συμφωνήσουν και απευθυνθούν στον ΟΜΕΔ, ο Ο μεσολαβητής καλεί τα μέρη σε συζητήσεις, προβαίνει σε κατ' ιδίαν ακρόαση των μερών, σε εξετάσεις προσώπων και λαμβάνει υπόψη την έκθεση του Σώματος Εμπειρογνωμόνων, την εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικής δραστηριότητας στην οποία αναφέρεται η συλλογική διαφορά, το πραγματικό εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και την εν γένει οικονομική κατάσταση των μερών. 

Αυτή η διασύνδεση με την πραγματική οικονομία είναι η μόνη παρέμβαση που φάνηκε να ικανοποιεί του δανειστές οι οποίοι έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ