Nεπάλ: 4.000 νεκροί, κομμάτια & θρύψαλα το ιστορικό Κατμαντού - Φωτό & βίντεο που κόβουν την ανάσα

Ένα συγκλονιστικό βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και δείχνει τους εκατοντάδες ορειβάτες να σκεπάζονται κυριολεκτικά από τη χιονοστιβάδα που ξέσπασε, μετά τον σεισμό 7,9 ρίχτερ στο Νεπάλ.

Η κάμερα είναι τοποθετημένη στο κράνος του ορειβάτη, ο οποίος μαζί με άλλους 1.000 ανθρώπους είχαν κατασκηνώσει σε υψόμετρο περίπου 5.300 μέτρων. Από τις δεκάδες χιονοστιβάδες 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων, αναφέρει η Dailymail.co.uk.

Φωτό: Robert Schmidt/AFP

Σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού της χώρας άγνωστος παραμένει ο αριθμός όσων είχαν αρχίσει την αναρρίχησή τους.

 

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΟ ΝΕΠΑΛ: 10.000 οι νεκροί από τον φοβερό σεισμό που άφησε συντρίμμια - εικόνες που κόβουν την ανάσα  

Φόβους ότι οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στο Νεπάλ θα ξεπεράσουν τους 10.000, εκφράζουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης τα οποία περιγράφουν συγκλονιστικές εικόνες από την περιοχή που επλήγη από τα 7,9 Ρίχτερ του Εγκέλαδου. Αλλά και οι ισχυροί μετασεισμοί προκαλούν νέες καταστροφές και θανάτους ενώ οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για καιρό θα κουνιέται η γη κάτω από την πρωτεύουσα Κατμαντού.
Η δόνηση έγινε αισθητή έως το όρος Έβερεστ, όπου προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες, σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.
Ο τελευταίος απολογισμός των αρχών ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 2.460 και των τραυματιών περίπου στις 6.500.


Στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ. Στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

Οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές. Με γυμνά χέρια, αντιμέτωποι με τεράστιες δυσκολίες, οι διασώστες στο Νεπάλ σκάβουν ακόμη στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τη χώρα το μεσημέρι του Σαββάτου για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων αυξάνεται ώρα με την ώρα.


Περισσότεροι από 2.600 άνθρωποι (o αριθμός ανεβαίνει ώρα με την ώρα) έχουν σκοτωθεί στο Νεπάλ και τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον νεώτερο απολογισμό, ενώ σήμερα το πρωί νέοι μετασεισμοί έπληξαν την πρωτεύουσα Κατμαντού όπου οι κάτοικοι, παρά την παγωνιά, αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο ή σε αυτοσχέδια καταλύματα.

Ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων, μόνο στο Νεπάλ, ανέρχεται στους 1.953 νεκρούς και 4.718 τραυματίες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαν. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων
Τουλάχιστον 53 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη βόρεια Ινδία, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ ενώ από την περιοχή του Θιβέτ αναφέρθηκαν 17 νεκροί. Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο γειτονικό Μπανγκλαντές, προκαλώντας σκηνές πανικού στην πρωτεύουσα Ντάκα.

Στην Κατμαντού, την πρωτεύουσα του Νεπάλ, εκατοντάδες κτίρια κατέρρευσαν. Μια ομάδα διασωστών, με επικεφαλής τον αξιωματικό Σάντος Νεπάλ, προσπαθούσε όλη τη νύχτα να ανοίξει δίοδο σε ένα από τα κτίρια αυτά. Ήταν όμως αναγκασμένοι να σκάβουν με τα χέρια και με εργαλεία χειρός γιατί είναι αδύνατον να περάσουν βαριά μηχανήματα, όπως μπουλντόζες, από τα σοκάκια της αρχαίας πόλης. "Πιστεύουμε ότι υπάρχουν παγιδευμένοι μέσα", είπε ο Σάντος δείχνοντας τα ερείπια της τριώροφης κατοικίας.
Πτώματα μεταφέρονται διαρκώς στα νοσοκομεία της πόλης. Ένας αστυνομικός, ο Σούνταν Σρέστρα, είπε ότι μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας η ομάδα του μετέφερε σε ένα νοσοκομείο 166 νεκρούς. "Είμαι κουρασμένος και εξαντλημένος αλλά πρέπει να δουλέψω και να βρω τη δύναμη", είπε ο αστυνομικός την ώρα που ένα ασθενοφόρο έφερνε άλλα τρία θύματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τριμπούβαν.

Τα πτώματα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στοιβάζονταν σε έναν σκοτεινό θάλαμο. Απ' έξω, μια 30χρονη γυναίκα θρηνούσε για τον σύζυγό της: "Θεέ μου, γιατί πήρες μόνο αυτόν; Πάρε κι εμένα".
Τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από τραυματίες και το νοσηλευτικό προσωπικό αγωνίζεται να τους φροντίσει όλους. "Παλεύω από τις 5.30 το πρωί. Είμαι τρομοκρατημένος, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους άλλους", είπε ένας άνδρας που με το ποδήλατό του μετέφερε στο νοσοκομείο 35 ανθρώπους.

Οι αρχές του Νεπάλ προσπαθούν επίσης να ανακουφίσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που πέρασαν τη νύχτα στους δρόμους, μέσα στην παγωνιά και τη βροχή, καθώς πολλοί έχουν μείνει άστεγοι ενώ άλλοι φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Ακόμη κι αυτοί που μπόρεσαν να κοιμηθούν για λίγο, ξυπνούσαν από τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς. "Δεν κοιμηθήκαμε όλη τη νύχτα. Πώς να κοιμηθούμε; Το έδαφος τρέμει συνεχώς. Μόνο να προσευχόμαστε μπορούμε, να σταματήσει αυτό και να γυρίσουμε στα σπίτια μας", είπε ένας νεαρός τραπεζικός υπάλληλος, ο Νίνα Σρέστρα. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να μοιράσει σκηνές και να μετατρέψει σε καταφύγια τα σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Ραμέσουορ Ντάνγκαλ.

Ο Ερυθρός Σταυρός εκφράζει ανησυχίες για τους κατοίκους των απομονωμένων αγροτικών κοινοτήτων που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Η ΠΡΌΣΒΑΣΗ στις περιοχές αυτές είναι πολύ δύσκολη, αφού οι δρόμοι έχουν καταστραφεί ή έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Παράλληλα, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η κατάσταση που επικρατεί εκεί. Πόσιμο νερό και είδη πρώτης ανάγκης ετοιμάζεται να μεταφέρει επίσης η οργάνωση Oxfam, επειδή το δίκτυο υδροδότησης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ