Αποκλειστικό: Α. Γκανάς Δ. Γεωδυναμικού: ''Ο σεισμός στο Νεπάλ δεν επηρεάζει την Ελλάδα - Δεν ξέρουμε αν θα δραστηριοποιηθεί & άλλο ρήγμα''

Με αφορμή τον σεισμό στο Νεπάλ που αποτελεί πλέον παγκόσμιο φαινόμενο και έχει συγκλονίσει όλον τον πλανήτη, το eirinika επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθανάσιο Γκανά ο οποίος μας μίλησε για το ενδεχόμενο νέου σεισμού αλλά και για το εάν ο σεισμός στο Νεπάλ μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

Λίλη Αγγελοπούλου: Κύριε Γκανά καλησπέρα, θα ήθελα να μου μιλήσετε λίγο για τον σεισμό στο Νεπάλ που έχει συγκλονίσει όλον τον πλανήτη.Καταρχήν, τέτοιου μεγέθους σεισμός έχει ξαναγίνει στη χώρα;

ΑΓ: Έχει ξαναγίνει και μάλιστα ο μεγαλύτερος που έχει γίνει είναι μεγέθους 8,6 της κλίμακας Ρίχτερ ανατολικά του επικέντρου το 1950. Αξιοσημείωτο είναι ότι εκείνος ο ιστορικός σεισμός κατατάσσεται μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων παγκοσμίως.

Λ.Α: Ο σεισμός που έχει γίνει πλέον παγκόσμιο φαινόμενο, είναι ο κύριως ή υπάρχουν φόβοι και για νέο σεισμό;

ΑΓ: Είναι ο κύριος σεισμός, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος για νέο σεισμό από άλλο ρήγμα, στα δυτικά αυτή τη φορά.

Λ.Α: Εμείς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κατ' επέκτασιν θα πρέπει να ανησυχούμε; Γιατί τον τελευταίο καιρό υπάρχει έντονη δραστηριότητα με μεγάλους σεισμούς.

ΑΓ: Η Ελλάδα σαν χώρα έχει τη δική της σεισμικότητα και ο σεισμός του Σαββάτου δεν αναμένεται να επηρεάσει τα ελληνικά ρήγματα. Το πρόβλημα το έχει η περιοχή των Ιμαλαΐων, διότι στην περιοχή αυτή υπάρχει ένα μεγάλο σεισμικό κενό από το 1505 και μέρος του κενού αυτού, έκλεισε με τον σεισμό του Σαββάτου. Πλην όμως υπάρχει υπολειπόμενο δυναμικό για έναν ισοδύναμο σεισμό ακόμα δυτικότερα, γι' αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί.

Ο Dr. Αθανάσιος Γκανάς

Λ.Α: Μου είπατε μόλις για ένα ''κενό''. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα στα οποία γίνονται σεισμοί;

ΑΓ: Όχι συγκεκριμένα, αλλά μπορούμε να εκτιμήσουμε τον ρυθμό επανάληψης όταν έχουμε κάποια δεδομένα από Γεωλογικά δεδομένα και από Γεωδαισία. Αυτά τα δεδομένα μας λένε ότι το 1505 έχει γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην περιοχή δυτικά του Νεπάλ και από τότε δεν έχει ξαναγίνει μεγάλος σεισμός, ο σεισμός του Σαββάτου έκλεισε ένα μέρος του δυναμικού που εκτονώθηκε. Ωστόσο, δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθεί το υπολειπόμενο δυναμικό να εκτονωθεί που είναι δυτικότερα στα Ιμαλάια και το παρακολουθούμε στενά.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ